Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2023 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ψηφίστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν 29 βουλευτές προερχόμενοι από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ. Εναντίον τάχθηκαν 24 βουλευτές. 

Η συζήτηση σήμερα, τρίτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, συνεχίστηκε με τις ομιλίες των βουλευτών που δεν μίλησαν κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. 

Τα κόμματα κατέθεσαν μεγάλο αριθμό τροπολογιών που αφορούν κατά κύριο λόγο δεσμεύσεις κονδυλίων για αποδέσμευση των οποίων θα απαιτείται συγκατάθεση της Βουλής ή και αποκοπές κονδυλίων. 

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0,46 δις δηλαδή 1,7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βουλή έλαβε χώρα διαμαρτυρία για το πολύκροτο θέμα του Γρίβα, υπό στενή αστυνομική εποπτεία. Παρά τον κλοιό που έστησαν οι Αρχές, έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, με αποτέλεσμα να υπάρξει πετροβολισμός του κτιρίου. Η βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατήγγειλε στοχοποίησή της από μερίδα διαδηλωτών. 

Ακολούθως, υπήρξε επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, ενώ ο όχλος κινήθηκε και προς τα γραφεία του ΔΗΚΟ. 

Live όσα συνέβηκαν εντός και εκτός Βουλής 

 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης