Σάββατο 4 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στη σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας

  07/12/2022 06:29
Κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στη σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας

Κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στη σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας

  07/12/2022 06:29

Κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση στο Λήδρα Πάλας θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εγκάθετος της κατοχής Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της δεξίωσης που παραθέτει ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, με την ευκαιρία των εορτών.

Τέτοιες συναντήσεις, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, σπανίζουν το τελευταίο διάστημα, όπου το Κυπριακό χαρακτηρίζεται από πλήρη στασιμότητα. Πέραν της απουσίας οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευσης, υπάρχει και ξεκάθαρη απόκλιση σε ό,τι αφορά τον στόχο, με την τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η ίδια παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της λύσης δύο κρατών. Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι διαφημίζουν τόσο την αδιαλλαξία τους, όσο και την απουσία οποιασδήποτε πρόθεσης από μέρους τους για να εμπλακούν σε ένα παραγωγικό διάλογο, εντός των παραμέτρων της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, συμβατά με τις αδιάλλακτες διχοτομικές της αξιώσεις, με την συμβολή όποιου είναι πρόθυμος στη διεθνή κοινότητα. Αν και πολύ δύσκολα αναμένεται να βρει ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια, εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά κάθε δυνατή ευκαιρία, με στόχο να πείσει το εσωτερικό κοινό πως είναι με κάποιο τρόπο ρεαλιστική η νομιμοποίηση της παρανομίας εις βάρος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.   

Η απουσία οποιασδήποτε πρόθεσης διαλόγου από τους Τούρκους συνοδεύεται από την συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, τις απανωτές απειλές οι οποίες αγγίζουν και την Ελλάδα, αλλά και την άρνηση ακόμη και στοιχειώδους συνεργασίας με αποδοχή των προτεινόμενων ΜΟΕ. Σε αυτά προστίθενται και οι αυξανόμενες προκλήσεις στην πράσινη γραμμή, οι οποίες αποσκοπούν σε αλλαγή του καθεστώτος της UNFICYP, με στόχο και πάλι κάποιου είδους αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.  

Παρά την πλήρη άρνηση της τουρκικής πλευράς και τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για την συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να καταβάλει άλλη μία προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, από τη στιγμή που θα έχει μια σπάνια, υπό τα δεδομένα, ευκαιρία να συνομιλήσει ευθέως με τον Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόθεσή του είναι να επαναλάβει τις θέσεις του και να εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία περιλαμβάνουν τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να διαμηνύσει στον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων πως υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι τα έξι σημεία Γκουτέρες, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που σχετίζονται με την Κύπρο και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες μέχρι σήμερα.

Αναμένεται, ταυτόχρονα, να ξεκαθαρίσει πως η αξίωση περί αναγνώρισης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή και φυσικά ούτε και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όπως αξιώνει ο Τατάρ. Αντιθέτως, βάση μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι παράμετροι του ΟΗΕ, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Στην προσπάθεια του Προέδρου εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα, με τις επισκέψεις του σε σημαντικές πρωτεύουσες και την κατάθεση προτάσεων, με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων, την αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων και την προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών, μέσα και από την ενεργότερη εμπλοκή των Ευρωπαίων εταίρων.

Καθίσταται, ωστόσο, ξεκάθαρο πως για επανέναρξη των συνομιλιών δεν αρκεί η καλή πρόθεση και η βούληση της ε/κ πλευράς, αλλά είναι απαραίτητη η επιστροφή των Τούρκων στο συμφωνημένο πλαίσιο, με την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας να θεωρείται δύσκολη ενόψει των τουρκικών εκλογών. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, γι’ αυτό και αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την παρουσία στο πάρτι των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας