Διαβεβαίωση για αντίδραση ΕΕ στις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο

Αν η Τουρκία συνεχίσει με τις μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κύπρου, παραβιάζοντας τα υπάρχοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα υπάρξει αντίδραση, ανέφερε κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία «δεν έχει καλύτερο σύμμαχο από τις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρου και την Ουκρανία, δύο χώρες-θύματα παράνομης εισβολής από τρίτες χώρες. Παράλληλα είπε ότι η εξωτερική πολιτική της Ένωσης καθορίζεται με ομοφωνία και η απόφαση για σκληρότερη στάση έναντι του Ερντογάν θα πρέπει να έρθει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας των 27 κρατών μελών συνολικά.

Σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε πρόσωπα και οντότητες για τις παράνομες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ανέφερε ότι ήταν το αποτέλεσμα της ομοφωνίας των 27 και της δυνατότητας να πεισθούν οι υπόλοιποι εταίροι από τα κυπριακά επιχειρήματα.

Επαφίεται στην ικανότητα μιας χώρας, στην ικανότητα των ειδικών και των διπλωματών της να πείσει τους άλλους, καθώς έτσι λειτουργεί η ΕΕ, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έχει πλήρη γνώση και εκφράζεται αρκετά ανοιχτά σε σχέση με την Τουρκία, ενώ είναι της άποψης ότι «πρέπει να είμαστε πιο σκληροί με την Τουρκία».

Ανέφερε ότι άλλοι εταίροι πιστεύουν ότι είναι πιο επωφελές να υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας και ότι η σύγκρουση θα ήταν χειρότερη.

Ολοένα και περισσότερο θα δούμε την ΕΕ να δρα πιο αποφασιστικά έναντι όσων δεν σέβονται κανόνες, που λειτουργούν εκφοβιστικά έναντι των γειτόνων τους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σημείωσε η ίδια πηγή, λέγοντας πως θα χρειαστεί να υπάρξει ομοφωνία των 27 ώστε να αποφασίσουν πως ο μόνος τρόπος για να χειριστείς ανθρώπους όπως ο Πούτιν ή ο Ερντογάν είναι «πολύ σθεναρά», κάτι που σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει, όπως είπε.

Όσον αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο, η κοινοτική πηγή ανέφερε ότι – αν δεν προηγηθεί εκλογική του ήττα – κάποια μέρα όλα τα κράτη μέλη θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να «μιλήσεις τη γλώσσα της ισχύος» μαζί του και να «ρίξεις χαστούκι» γιατί αυτή είναι η μόνη γλώσσα που κατανοεί.

Πάντως εκτίμησε ότι οι περιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν μπορούν να συγκριθούν, καθώς πλέον υπάρχει η ΕΕ των 27 κρατών μελών, ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας ο επιτιθέμενος είναι μια χώρα, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «χωρίς λόγο» όπως είπε.

Η μόνη σύγκριση, κατά την εκτίμηση της κοινοτικής πηγής, είναι ότι πρόκειται για εντελώς αδικαιολόγητη παράνομη εισβολή και στις δύο περιπτώσεις.

Εκτίμησε παράλληλα πως δεν είναι πολύ πιθανό να επιτεθεί η Τουρκία στην Ελλάδα, μα χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα ήταν το τέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία η ίδια πηγή σημείωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, όσο χρειαστεί καθώς είναι θέμα αρχής και είναι ζωτικό συμφέρον της Ένωσης να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε θα καταστραφεί η παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες και η οποία παρέχει προστασία σε μικρότερες χώρες, όπως η Κύπρος.

Ως προς τη διαχείριση των συνεπειών του Ουκρανικού στους 27, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ένωση πάντοτε βρίσκει λύσεις, όπως με την οικονομική κρίση στο παρελθόν. Το τίμημα που πληρώνουμε τώρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το τίμημα που καταβάλουν οι Ουκρανοί και με αυτό που κληθούμε να πληρώσουμε σε περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει, εκτίμησε.

Όποιες και αν είναι οι συνέπειες θα είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε, καθώς μαζί είμαστε ισχυρότεροι, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία μέχρι το επόμενο έτος θα ανέλθει συνολικά σε 40 δις ευρώ ενώ η συνδυασμένη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ και των κρατών μελών υπολογίζεται σε 8-10 δις ευρώ, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη
Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Ενημέρωσε τον Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας