Τα τρία μέτωπα της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Πρωταγωνίστρια χωρίς καν να το επιδιώκει βρέθηκε η Νομική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά τον πολύκροτο νόμο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που ψήφισε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται όχι μόνο να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριστεί το θέμα, αλλά και να αξιολογήσει κατά πόσο ισχύουν οι καταγγελίες εναντίον του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους για ρητορική μίσους και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, εάν το διαπιστώσει.

Στην ουσία η Νομική Εισαγγελία εμπλέκεται πλέον στο θέμα σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα όσα προηγήθηκαν της ψήφισης της πρότασης νόμου, το δεύτερο στο πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης εάν βρεθεί ενώπιον του Ανωτάτου και το τρίτο στη διαχείριση του απόηχου που προκάλεσε ο βουλευτής Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν ψηφιστεί ο νόμος προκλήθηκε θεσμική σύγκρουση, όταν ο Υπουργός Παιδείας απευθύνθηκε με επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας της να αναβληθεί η ψηφοφορία και να συνεχιστεί ο διάλογος, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου επικαλέστηκε σχετική γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, για να αποδείξει πως ο νόμος, στην υφιστάμενη μορφή του, είναι αντισυνταγματικός. Η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε στον Υπουργό πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή και πλέον οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας θεωρείται αντιθεσμική και αντιδεοντολογική. Ανέφερε ακόμη πως είχε τον χρόνο το Υπουργείο Παιδείας να εκφράσει τις απόψεις του και εάν ο Γενικός Εισαγγελέας εντοπίζει αντισυνταγματικότητα, θα έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο. Ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «δεν πιστεύω να μπορεί κανείς να θεωρήσει ως παρέμβαση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».

Πλέον ο νόμος ψηφίστηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έριξε το μπαλάκι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αναπόφευκτα στον νομικό του σύμβουλο. Όπως είπε, μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι θέμα πειθούς. «Αν υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα και να πάρει τις αποφάσεις του», πρόσθεσε. Εάν, πάντως, τελικά η πορεία του νόμου είναι τέτοια, που την τελική απόφαση περί συνταγματικότητας θα πρέπει να τη λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο, γίνεται κατανοητό πως η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να αναλάβει και αυτή τη διαδικασία και θα κληθεί να αποδείξει πως η γνωμάτευσή της ήταν η σωστή.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, με αφορμή αυτή τη νομοθεσία, καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης, ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από το στόμα του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, τα οποία έχουν ερμηνευθεί ως ρητορική μίσους και ζητείται να διωχθεί ο βουλευτής με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε χθες και το Κίνημα Οικολόγων.

 «Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολίτων, καταδικάζουμε τον οχετό ρατσιστικού και χυδαίου λόγου από το βήμα της Βουλής, και καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει και να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο για την ρητορική μίσους και διακρίσεων αλλά και να διερευνήσει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού αδικήματος εκ μέρους του κατά συρροή αδικοπραγούντα βουλευτή, ώστε να απευθυνθεί προς το Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του», ανέφεραν οι Οικολόγοι.

Σημειώνεται ότι για  να επιτύχει άρση της ασυλίας εν ενεργεία βουλευτή η Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να αποδείξει στο Ανώτατο την πιθανή διάπραξη αδικημάτων. Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται να το κάνει αυτό, καθώς την προηγούμενη φορά που διετέλεσε βουλευτής, ο κ. Θεμιστοκλέους πιάστηκε να υπερβαίνει το όριο ταχύτητας σε διάφορες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να ζητηθεί άρση της ασυλίας του, ώστε να μπορέσει να διωχθεί, κάτι που έγινε, χωρίς ο ίδιος να φέρει ένσταση, τον Φεβρουάριο του 2016. Ακολούθως, τον Οκτώβριο του 2017, ο κ. Θεμιστοκλέους κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Στο μεταξύ, μόλις πριν από ένα μήνα, στον βουλευτή επιβλήθηκε πρόστιμο, γιατί πιάστηκε από την Υπηρεσία Θήρας να κυνηγά μαζί με φίλους του σε απαγορευμένη περιοχή.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων