Σημαντικές επαφές Προέδρου Αναστασιάδη με ξένους ηγέτες-Συμμετοχή σε Συνόδους

Σημαντικές επαφές με ξένους ηγέτες θα έχει αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δυο Συνόδους υψηλού επιπέδου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αθήνα όπου βρίσκεται θα μεταβεί στα Τίρανα της Αλβανίας όπου στις 6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων. Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστούν ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών μετριασμού των επιπτώσεων που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένου του ενεργειακού και οικονομικού τομέα, όπως επίσης και των προσπαθειών για συντονισμό και συνεργασία σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών απειλών και της τρομοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος πραγματοποιείται σε χώρα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ως ένδειξη της συνεχιζόμενης βούλησης της ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με τα Δυτικά Βαλκάνια και να δώσει ώθηση στην ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής, εν μέσω μιας περιόδου αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κα. Zeljika Cvijanovic.

Την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Pedro Sanchez θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ (EUMED-9) που θα πραγματοποιηθεί στο Αλικάντε της Ισπανίας. Πέραν του Προέδρου Αναστασιάδη, στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED-9,  θα συμμετάσχουν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Σε μέρος των συζητήσεων θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη Σύνοδο του Αλικάντε θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με επίκεντρο τις ενεργειακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και ιδιαίτερα το νότιο μέρος αυτής, καθώς επίσης ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι χώρες της Μεσογείου στο μέλλον της Ευρώπης. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνονται ενδεικτικά η ανάγκη για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και για αποφυγή των προκλήσεων στη μεσογειακή λεκάνη, το Κυπριακό, η μετανάστευση, το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη.

Στο ενδιάμεσο των δυο Συνόδων, την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στην Κύπρο, όπου επίσης έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του. Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 09:00 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 11:15 θα παραλάβει την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε γεύμα με τους Πρέσβεις των Κρατών Μελών της ΕΕ, το οποίο διοργανώνει ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ. Στις 18:00 με 20:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, η οποία διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στη δεξίωση θα παρευρίσκεται ο Αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ ενώ προσκλήθηκε και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερσίν Τατάρ.

 

Την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια δέκα νέων Πρέσβεων, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική