«Εμβολιάζει» με προτάσεις τον Προϋπολογισμό η ΔΗΠΑ-Επιστολή Καρογιάν σε Πρόεδρο

Επιστολή με προτάσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, με στόχο να συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη των πολιτών και στην ανάπτυξη της πραγματική οικονομίας, απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Καρογιάν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με κοινοποίηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, πρόκειται για στοχευμένες προτάσεις για συμπερίληψη συγκεκριμένων κονδυλίων στήριξης για διάφορες ομάδες του πληθυσμού και, ταυτόχρονα, προώθηση της πράσινης οικονομίας, η οποία είναι και πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ χαρακτηρίζονται δημοσιονομικά εφικτές. Οι προτάσεις της ΔΗΠΑ χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες, την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση, την επιχειρηματικότητα και την ειδική εκπαίδευση και το κόστος για την εφαρμογή τους θα είναι μικρό, καθώς θα καλυφθεί από τροπολογίες που έχει καταθέσει το κόμμα, οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονομήσεις.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενέργειας, η ΔΗΠΑ θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα την έλλειψη χρηματοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν την εγκατάστασή τους και να λαμβάνουν την οποιαδήποτε κρατική χορηγία μετά από μήνες.

Το κόμμα προτείνει επιχορήγηση100% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (και για συστήματα αντλίας θερμότητας, καινούριων ή/και αντικατάσταση παλαιών καυστήρων πετρελαίου) και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό για τον επόμενο χρόνο. Ζητά, επίσης, να γίνεται με συνοπτική διαδικασία, χωρίς χρονοβόρα γραφειοκρατία, με απευθείας πληρωμή από το αρμόδιο Υπουργείο στις εγκεκριμένες εταιρείες εγκατάστασης των συστημάτων και καθορισμό ανώτατου ποσού επιδότησης.

Ως δεύτερο μέτρο, προτείνει την αύξηση της κρατικής χορηγίας κατά 5,000 ευρώ ανά δικαιούχο, με ανάλογη αύξηση του συνολικού κονδυλίου, για τα σχέδια αγοράς ηλεκτρικού ή/και υβριδικού αυτοκινήτου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι συμπολίτες μας και με χαμηλότερα εισοδήματα να αξιοποιήσουν αυτά τα σχέδια, ενισχύοντας τους εθνικούς στόχους και μειώνοντας τους ρύπους.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, η πρόταση της ΔΗΠΑ είναι πρώτον να υπάρξει επαναφορά του σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και δεύτερον να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο επιδότησης για επιχειρηματικότητα, κυρίως στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών, για άτομα μέχρι 50 ετών ή ακόμη και χωρίς όριο ηλικίας.

Η τρίτη θεματική ενότητα των προτάσεων της παράταξης αφορά την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων στην ειδική εκπαίδευση. Αφού επισημαίνει τις σοβαρότατες ελλείψεις στους αριθμούς των συνοδών, εισηγείται τη μισθολογική τους αναβάθμιση, την αξιολόγηση της πρόσληψής τους και την επέκταση των συμβολαίων τους σε χρονιαία βάση, για να επιλυθεί και το θέμα με το ανεργειακό τους επίδομα και να μπορούν να εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Προτείνει, επίσης, την πρόσληψη διπλάσιου αριθμού σχολικών ψυχολόγων, για να καλυφθούν τουλάχιστον οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν.

Εκτίμηση της ΔΗΠΑ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αυτές οι προτάσεις μπορούν να τύχουν υποστήριξης κι από άλλα κόμματα, καθώς αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνίας και καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καταστεί πιο ελκυστική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση. Αν και το ΑΚΕΛ αποφάσισε ήδη να προχωρήσει με καταψήφιση, η Κυβέρνηση ουδέποτε πόνταρε στις δικές του ψήφους, αφού ήταν δεδομένο πως δεν επρόκειτο ούτε φέτος είναι θετικά διακείμενο. Ως εκ τούτου είναι το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ και τους Οικολόγους που θα πρέπει να ικανοποιήσει, για να σχηματιστούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες που θα επιτρέψουν την ομαλή ψήφιση του τελευταίου της Προϋπολογισμού. Και ενδεχομένως το κλειδί να βρίσκεται στην ικανοποίηση αυτού του είδους των αιτημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ-«Το θετικό είναι ότι είναι ο τελευταίος»

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου