Πρώτη συμμετοχή του Γιάννη Τουμαζή σε Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία στον τομέα του πολιτισμού, το Πρόγραμμα Εργασίας για τον Πολιτισμό για την περίοδο 2023-2026 και η πρόοδος του Κανονισμού για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης βρίσκονταν στην ατζέντα του Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Πολιτισμού από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε για τις Κάτω Χώρες για επαφές με πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς. Μέχρι πρόσφατα η χώρα εκπροσωπείτο στα Συμβούλια Πολιτισμού από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου βρέθηκε η στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ουκρανία στον τομέα του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Συμβούλιο συμμετείχε με φυσική παρουσία ο Ουκρανός Υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο.

Στην παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Κύπρος βιώνει τις επιπτώσεις του πολέμου στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά λόγω της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που υπάρχουν για στήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της Ουκρανίας, με παροχή εμπειρογνωμοσύνης για θέματα πάταξης της σύλησης και της παράνομης διακίνησης της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και για αξιολόγηση της κατάστασης των μνημείων της χώρας. Όπως πρόσθεσε, η Κύπρος βρίσκεται σε επαγρύπνηση για άμεσες ενέργειες σε περίπτωση που εντοπιστούν κλεμμένες αρχαιότητες ή πολιτιστικά αγαθά από την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να παρέχει στήριξη και μέσω του Κύπριου εμπειρογνώμονα που συμμετέχει σε σχετική Επιτροπή της UNESCO.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε την ανάγκη όπως η παροχή βοήθειας για τη συντήρηση και διαφύλαξη των πληγέντων μνημείων και πολιτιστικών αγαθών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την επίτευξη ουσιαστικών, μακροχρόνιων και βιώσιμων αποτελεσμάτων.

Ο Δρ Τουμαζής ανέφερε, επίσης, ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και διερευνά τις δυνατότητες για στήριξη του ουκρανικού λαού και των επειγουσών αναγκών του, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του πολιτισμού. Καταλήγοντας, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κυρώσουν τη «Σύμβαση της Λευκωσίας», η οποία προνοεί την ποινικοποίηση αδικημάτων καταστροφής, παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί ενέκριναν επίσης το ψήφισμα για το Πρόγραμμα Εργασίας για τον Πολιτισμό για τα έτη 2023-2026, το οποίο περιλαμβάνει τις προτεραιότητες για συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σημαντικό αριθμό δράσεων, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2026.

Επίσης, η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε την Έκθεση Προόδου του Κανονισμού για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, στην οποία αποτυπώνεται η υποδοχή του εν λόγω Κανονισμού από τα κράτη μέλη, καθώς και η θέση τους σε σχέση με τα βασικά σημεία του.

Ο Δρ Τουμαζής επεσήμανε ότι ο Κανονισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας την πρόθεση της Κύπρου να συμβάλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Τουμαζής μετέβη στις Κάτω Χώρες για επαφές με πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού θα επισκεφθεί επίσης το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ουτρέχτης (HKU University of the Arts Utrecht), του οποίου είναι απόφοιτος, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με Κύπριους και άλλους φοιτητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος