Με μπηχτές εκατέρωθεν λύνουν τις διαφορές τους για τη διαφθορά Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ

Στο γήπεδο της διαφθοράς μεταφέρεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, μετά την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Επίτροπο Διαφάνειας, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία» και να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.

Το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του, υποδεικνύοντας «πολύ αργά θυμήθηκε τη διαφάνεια ο Νίκος Αναστασιάδης. Μέχρι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο τέως σύμβουλός του στα τρία του βιβλία. Τώρα, κάτω από την πίεση της πρωτοβουλίας του Ανδρέα Μαυρογιάννη που ζήτησε από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει όλες τις μαρτυρίες και καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη, ο κ. Αναστασιάδης ζητά κι αυτός διερεύνηση. Ο άνθρωπος που δέκα χρόνια τώρα έγινε συνώνυμο με τη σύγκρουση συμφέροντος και τη γιγάντωση της διαφθοράς στην Κύπρο, αποφάσισε ότι θέλει έρευνες…», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Προέδρου σε Πογιατζή-Ζητά αυτεπάγγελτη έρευνα για τα βιβλία Δρουσιώτη

«Πάντως είναι εκκωφαντική η σιωπή των δύο συναγερμικών υποψηφίων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη για το ζήτημα. Απολογητές και επίδοξοι συνεχιστές μιας κυβέρνησης βουτηγμένης στη διαφθορά, είναι καταδικασμένοι ακόμα και τώρα να υπερασπίζονται τον Νίκο Αναστασιάδη. Αποκαλύπτουν έτσι πού θα έχουν τον πήχη του ήθους και της χρηστής διακυβέρνησης, αν βρεθούν στην εξουσία», πρόσθεσε.  

Τέλος το ΑΚΕΛ ανέφερε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με την πρωτοβουλία του έδειξε το δρόμο ενός διαφορετικού ήθους και ύφους διακυβέρνησης. Με διαφάνεια και λογοδοσία στην πράξη. Με τα δημόσια πρόσωπα -αρχίζοντας από τον πρώτο πολίτη του κράτους- να είναι πρότυπα ακεραιότητας, και όχι να ντροπιάζουν τη χώρα ανά το παγκόσμιο. «Το ΑΚΕΛ καλεί την Αρχή Κατά της Διαφθοράς να επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο και να διερευνήσει διεξοδικά όλες τις καταγγελίες, μαρτυρίες και ισχυρισμούς του τέως συμβούλου του Προέδρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος αποτέλεσε, ουσιαστικά, και την αφορμή για την επιστολή του Προέδρου, αφού είχε ζητήσει από την Αρχή κατά της Διαφθοράς να προβεί σε σχετική έρευνα. Ο υποψήφιος ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα διαφθοράς γιγαντώθηκαν, οδηγώντας διεθνώς τη χώρα μας στην ανυποληψία. Είναι αδήριτη ανάγκη όπως η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς βοηθηθεί, ώστε να επιτελέσει το καθήκον της».

Επανέλαβε ότι, με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα σταθώ απέναντι στα νοσηρά φαινόμενα που έπληξαν το όνομα και την αξιοπρέπεια της Κύπρου. «Θα φέρουμε τη ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε.

 «Επιλεκτική μνήμη»

Ο ΔΗΣΥ βγήκε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι ασκεί κριτική σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για τη διαφθορά, «επειδή μάλλον θα ξέχασαν ότι το μόνο κόμμα που αποδείχθηκε με Βούλα δικαστηρίου θεσμική, κομματική διαφθορά, είναι το δικό τους κόμμα. Να τους θυμίσουμε επίσης πως το σπίτι που ηχογραφήθηκε και βιντεογραφήθηκε το τραπέζι της διαφθοράς, ανήκε σε Βουλευτή τους», τόνισε.

«Τέλος, έστω και σε επικεφαλίδες, πρέπει να θυμίσουμε στο ΑΚΕΛ αυτά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός για την πάταξη της διαφθοράς: Aρχή κατά της Διαφθοράς, μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, lobbying και άλλα.

Το ΑΚΕΛ δεν ήταν στη Βουλή όταν ψηφίζονταν αυτά; Η επιλεκτική μνήμη πλήττει μόνον εκείνον που επιλέγει να τη χρησιμοποιεί», κατέληξε ο ΔΗΣΥ.

«Ποιο αφήγημα υιοθετούν;»

Απάντηση στο ΑΚΕΛ ήρθε και διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αργά το απόγευμα. «Καλούμε το ΑΚΕΛ να διαβάσει τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το ίδιο όταν ο κ. Δρουσιώτης έγραφε διάφορα σε σχέση με την ευθύνη της Ρωσίας για το Κυπριακό.  Το καλούμε επίσης να διαβάσει τι έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης για τον συγκεκριμένο συγγραφέα σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο Μάριος Πελεκάνος.

«Ποιο αφήγημα υιοθετούν; Αυτό του κ. Μαυρογιάννη ή αυτό του κ. Δρουσιώτη που ουσιαστικά κατατάσσει τον κ. Μαυρογιάννη στη “συμμορία”;», διερωτήθηκε.

Φαίνεται ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντελήφθησαν ότι οι κανονισμοί της Αρχής Κατά της Διαφθοράς δεν έχουν ακόμα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε, αναφέροντας πως καλούμε για ύστατη φορά το ΑΚΕΛ να εγκαταλείψει τον μηδενισμό και να μην ξεχνά τους «αδιάφθορους πολιτικούς κρατούμενους» που έχει στις τάξεις του.

«Ακόμη να μην ξεχνά πως στο βίντεο του Al Jazeera δεν πρωταγωνιστεί μέλος της Κυβέρνησης, αλλά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που διέσυρε την Κύπρο παγκοσμίως», τόνισε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν χρειάζεται νουθεσίες, και δεν διστάζει χάριν της προστασίας του κράτους δίκαιου να ζητά την αυτεπάγγελτη εξέταση ακόμα και κακόβουλων, ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών όπως αυτοί που προβάλλονται από τον όψιμο συγγραφέα, κατέληξε ο κ. Πελεκάνος.

Η θέση του Προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε το πρωί της Τρίτης πως «έχω ήδη στείλει επιστολή δια της οποίας, επικαλούμενος τα άρθρα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πως επιβάλλεται αυτεπαγγέλτως, πλέον, να εμπλακεί διότι δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  - δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο προς Θεού - οι καθ’ ύλην αρμόδιες Αρχές, όπως ορίζει ακριβώς ο περί ίδρυσης της Αρχής, τα άρθρα 6, 7 κλπ, για να μην αναφερθώ σε νομικά θέματα. Και μάλιστα η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών».

Κληθείς να πει πόσο τον ενοχλεί που ένας στενός του συνεργάτης στο Κυπριακό προέβη σε αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν με ενοχλεί το τι έπραξε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν είπε ότι καταγγέλλει, είπε αυτό που είπα και εγώ, ότι δηλαδή, αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να διερευνηθεί. Εάν κρίνω κάπου το σφάλμα είναι ότι ένας έμπειρος διπλωμάτης, όταν βρίσκεται ο Πρόεδρος σε μια σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, δεν δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης, με την έννοια δηλαδή να υποσκάψει την προσπάθεια του Προέδρου στο εξωτερικό. Τίποτα πέραν τούτου».

 

 

 

Δειτε Επισης

Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ