Πρόεδρος: Η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει πιο σύντομα με φυσικό αέριο την EE

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «θα μπορούσε η χώρα του να μεταφέρει πιο σύντομα στην ΕΕ φυσικό αέριο, εάν οι Βρυξέλλες υποστήριζαν την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών», σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας Welt, με τίτλο «Θα μπορούσε να υπάρξει ροή φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο πιο γρήγορα».

Όπως αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξή του στη "Welt am Sonntag", που παραχώρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, «η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία προθέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, στην οποία θέλει να στηρίξει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες αυτές, αλλά και από όλες τις πηγές φυσικού αερίου, της Κύπρου περιλαμβανομένης. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μηχανισμός, που θα ενθάρρυνε επιχειρηματίες να κατασκευάσουν πιο γρήγορα τις ανάλογες υποδομές».

Η Welt σημειώνει πως η εξαγωγή φυσικού αερίου από τις περιοχές των κυπριακών ακτών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Αρκετές διεθνείς εταιρείες, όπως η Chevron, η Shell, η Eni, η Total και η Qatar Oil, λαμβάνουν μέρος.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως θα αρχίσει η εξαγωγή φυσικού αερίου στο 2027. Μόνον το οικόπεδο Αφροδίτη, μια από τις τρεις περιοχές που βρίσκεται σε κυπριακά ύδατα, μπορεί να παράξει 5 με 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, προστίθεται.  

Αναφέρεται ότι από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ΕΕ προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρει νέους, μη προβληματικούς προμηθευτές.

«Σήμερα, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι το βασικό εμπόδιο ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου», δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Συνεχίζει, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καταπατά το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και προβαίνει σε παράνομες γεωτρήσεις μπροστά στις ακτές μας».

Στην επίσκεψη του στο Βερολίνο, την εβδομάδα αυτή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε στη βοήθεια της Γερμανίας και της ΕΕ για τη λύση του Κυπριακού, επισημαίνει η εφημερίδα Welt.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, τα ερωτήματα της κατάταξης και το θολό σκηνικό
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την Κοινή Διακήρυξη-«Ιστορική μέρα, νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου»
Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση ηγετών της ΕΕ με τον Αλ Σίσι-Υπεγράφη κοινή διακήρυξη
Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Ενημέρωσε τον Αλ Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας