M. Σιζόπουλος: Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να συμβάλει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  

Σε ομιλία του στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο της Νέας Αγροτικής Κίνησης που πραγματοποιήθηκε στη Χοιροκοιτία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «η πατρίδα μας πέραν από την ημικατοχή την οποία αντιμετωπίζει με τις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας από το 1974 και μετά, μετά το 2012 είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και πρόσφατα της ουκρανικής κρίσης. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός  κόσμος ήταν αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές τις κρίσεις».

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε «θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει και να δώσει άμεσες λύσεις και με προτεραιότητα. Το ένα είναι πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου έτσι ώστε να αποκτήσουμε επάρκεια καταναλωτικών προϊόντων και να περιορίσουμε τις εξαρτήσεις που σήμερα έχουμε από τρίτες χώρες».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Σιζόπουλος «φτάσαμε σ' αυτό το σημείο, λόγω λανθασμένων πολιτικών όπου, αντί να στηρίζουμε τους παραγωγούς στηρίζαμε τους εμπόρους, με αποτέλεσμα αντί να έχουμε τα δικά μας προϊόντα και να έχουν κάποιο κέρδος οι παραγωγοί, κάποιοι προτιμούσαν να έχουν κέρδος οι έμποροι από την εισαγωγή φτηνών προϊόντων που έφερναν από το εξωτερικό».

Γι’ αυτό ακριβώς, ανέφερε «ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε με νέες καινοτόμες ιδέες, όπου θα μπορούμε να αναπτύξουμε ειδικά προϊόντα ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους και ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να γίνει μια σοβαρή μελέτη για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και να μπορέσουμε να έχουμε μια ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.»

Το δεύτερο και σημαντικό στοιχείο, είπε ο κ. Σιζόπουλος «είναι πως η πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει στην  επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία μπορούν να επιλυθούν με πάρα πολλούς τρόπους. Ήδη έχουμε καταθέσει στη Βουλή σειρά από τέτοιες προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί κάποιες όμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Σημείωσε ακόμα ότι ορισμένοι από τους στόχους που πρέπει όλοι να πιέσουν για να επιτευχθούν είναι «η μείωση του κόστους για την ηλεκτρική ενέργεια, θέματα που αφορούν την προστασία παραγωγής των προϊόντων, ζητήματα που σχετίζονται με τη στέγη που θα πρέπει να αποκτήσουν οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου και κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να επιστρέψουν οι κάτοικοι της πόλης στην ύπαιθρο. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να γίνεται μια συνετή και λογική επιδότηση έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μια ορθολογική ανάπτυξη».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ακόμα ότι «όπως οι Αγροτικές Οργανώσεις έχουν οικοδομήσει μια άψογη συνεργασία μεταξύ τους, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, να αφήσουμε τις διαφορές μας κατά μέρος και να συνεργαστούμε. Είναι γεγονός ότι θα υπάρχουν συμφωνίες και  διαφωνίες, αλλά δεν πρέπει οι διαφωνίες μας να οδηγούν σε τέτοιες συγκρούσεις που να μην επιτρέπουν στη συνέχεια τη συνεργασία σε άλλα θέματα».

Είμαστε, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «ένας μικρός λαός και αυτό που μπορεί να μας δώσει την προοπτική για το μέλλον είναι η ενότητα και η συνεργασία μας πάνω σε ένα εποικοδομητικό επίπεδο».  

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα