Τετάρτη 30 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Μίλησε για κυπριακό, Oυκρανία και ενεργειακή κρίση ο Σενέκης στη συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ

  25/11/2022 12:42
Μίλησε για κυπριακό, Oυκρανία και ενεργειακή κρίση ο Σενέκης στη συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ

Μίλησε για κυπριακό, Oυκρανία και ενεργειακή κρίση ο Σενέκης στη συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ

  25/11/2022 12:42

Αναφορές στο Κυπριακό, τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση έκανε ο Κύπριος Βουλευτής Χρίστος Σενέκης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών της 20ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), οι οποίες συνεχίστηκαν την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεδρία που αφορούσε τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Σενέκης, ανέφερε σε παρέμβασή του ότι η προκαταρκτική αξιολόγηση από τον ΟΗΕ των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, επισημαίνει σοβαρή ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Σημείωσε ότι η οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας στην Ουκρανία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ανέφερε ότι οι τελευταίες εκρήξεις κοντά στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhya, αποτελούν συνεχή υπενθύμιση του ενδεχομένου πυρηνικής καταστροφής.

Υπογράμμισε δε ότι η εγκαθίδρυση μιας ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις το συντομότερο δυνατό, παραμένει επείγουσα ανάγκη.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ο κ. Σενέκης υποστήριξε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας των πολιτών και των επιχειρήσεων πρέπει να διατηρούνται σε λογικές τιμές, ενώ πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση του μεριδίου των καθαρών πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Θέση της Κύπρου, είπε ο κ. Σενέκης είναι ότι η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί με τη διαφοροποίηση τόσο των πηγών, όσο και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη συνεργασία και τις συνέργειες με χώρες της περιοχής, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη της διαφοροποίησης και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Επιπλέον, ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι το έργο EuroAsia Interconnector, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει, μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τον γενικότερο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στην Τουρκία, λέγοντας ότι η χώρα αποκομίζει σημαντικά οφέλη στον τουριστικό, τον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, ως αποτέλεσμα της ουδέτερης στάσης της και του ρόλου της ως μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τόνισε ότι ένας τέτοιος ρόλος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ιστορικό παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας αυτής, που προέκυψαν από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να παραβλέπονται επιλεκτικά ή να γίνονται ανεκτές, εάν επιθυμούμε πραγματικά να επικρατήσει η ειρήνη, η σταθερότητα και η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη, υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σενέκης.

Την Βουλή εκπροσωπούν στη Φθινοπωρινή Συνάντηση οι Βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου (επικεφαλής), Κυριάκος Χατζηγιάννη και Χρίστος Συνέκης.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας