Αλλάζει η διαδικασία για το Πόθεν Έσχες αξιωματούχων-Τέλος στο… ό,τι να ναι

Την τεχνολογική ανάπτυξη και εξέλιξη επιστρατεύει η Πρόεδρος της Βουλής, με στόχο να εκσυγχρονίσει αρκετά τμήματα του Κοινοβουλίου, αφού αυτό που επιδιώκει είναι η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και τις σωστές διαδικασίες, όσον αφορά στις υποχρεώσεις των βουλευτών. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλατφόρμα για το Πόθεν Έσχες, που έχει ανατεθεί στο Υφυπουργείο Καινοτομίας, ενώ με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του κοινοβουλίου, οι πολίτες αναμένεται να έχουν πιο ενεργό ρόλο, αναφορικά με τα θέματα που συζητούνται στις Επιτροπές.

Το νομοθετικό σώμα φαίνεται ότι δίνει περισσότερη έμφαση στη γνώμη των πολιτών και αυτό φαίνεται από τις καινοτομίες που προωθεί, τόσο όσον αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στην ιστοσελίδα, όσο και στο γεγονός ότι αναβαθμίζει διαδικασίες που αφορούν στους βουλευτές. Μία εξ αυτών και η καταβολή του Πόθεν Έσχες και όπως όλα δείχνουν την επόμενη φορά οι αιτήσεις των περιουσιακών στοιχείων, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Αυτό επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των πεπραγμένων της κοινοβουλευτικής περιόδου 2021-2022, καθώς τόνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, το Υφυπουργείο Καινοτομίας αναμένεται να παραδώσει την πλατφόρμα, που του είχε ζητηθεί να ετοιμάσει, για το συγκεκριμένο θέμα. Η αλλαγή στην διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων των βουλευτών για τα περιουσιακά τους στοιχεία, έχει ως στόχο την περαιτέρω διαφάνεια, αλλά και την αποφυγή καταβολής των ιδιόχειρων αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να καταστήσει πρότυπο λειτουργίας τη Βουλή η Αννίτα-Έκανε τον απολογισμό

Πάντως, για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είχαν ενημερωθεί τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, τον περασμένο Απρίλιο, όπου ακούστηκε πως η δήλωση είτε θα καταβάλλεται κάθε χρόνο, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις, είτε ανά διετία. Η Αννίτα Δημητρίου είχε υποβάλει εισήγηση όπως δημοσιοποιείται ολόκληρη η δήλωση την πρώτη φορά και ακολούθως να δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οι αλλαγές στα περιουσιακά στοιχεία.

Αν και η Πρόεδρος της Βουλής, κατά την παρουσίαση της, επεσήμανε ότι η πλατφόρμα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και θα παραδοθεί στη Βουλή, αυτό που δεν ανέφερε είναι ποιος θα ασκεί έλεγχο στις αιτήσεις. Κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα, όταν και θα ανακοινωθεί η αλλαγή της διαδικασίας.

«Επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Εντοπίζονται τα κενά που το καθιστούν ελλιπές και αναποτελεσματικό και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και η απάντηση του Υφυπουργείου Καινοτομίας, σχετικά με τη δέσμευση που ανέλαβε για δημιουργία συστήματος διασύνδεσης μητρώων», είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση.

Δίνει περισσότερες δυνατότητες στο κοινό

Την ίδια ώρα, η Βουλή επιθυμεί την καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και προς αυτό το σκοπό όχι μόνο εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε την ιστοσελίδα της, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη, αλλά έχει εισάξει και νέα εργαλεία, για να μπορούν να καθορίζουν τις συζητήσεις ενώπιον των Επιτροπών.

Συγκεκριμένα, εκτός από την ταξινόμηση του υλικού, ώστε να είναι πιο εύκολο για τους πολίτες να εντοπίζουν τα στοιχεία που χρειάζονται, στη νέα σελίδα της Βουλής αναμένεται να υπάρχει και χώρος όπου το κοινό μπορεί να στείλει ερωτήσεις προς τους βουλευτές. Την ίδια ώρα, θα υπάρχει και online petition, όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν τα δικά τους αιτήματα και οι βουλευτές θα γνωρίζουν ποιο είναι το θέμα που τους απασχολεί. Πέραν από αυτό, στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου αναμένεται να υπάρχει και χώρος, όπου θα διεξάγονται ψηφοφορίες και γκάλοπ, για καίρια θέματα.

Στο μεταξύ, αναμένεται να λειτουργήσει το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, που έχει ως σκοπό την προώθηση των αρών του κοινοβουλευτισμού και την καλλιέργεια της συμμετοχικης δημοκρατίας. «Η εξωστρέφεια της Βουλής, η εικόνα μας προς τα έξω, το πως καλύτερα επικοινωνούμε στους πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε, το έργο μας, μας ενδιαφέρει και θέλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Οικονομικά αυτόνομη η Βουλή

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, που αναφέρθηκε στην παρουσίαση των πεπραγμένων, είναι πως το νομοθετικό σώμα έχει αποκτήσει την οικονομική του αυτονομία, κάτι που συνεπάγεται πως πλέον έχει δικό του προϋπολογισμό. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτεί στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Βουλής, αφού θα πρέπει να καταθέτει σωστά οικονομικά στοιχεία, με σκοπό τη διαφάνεια.

Τα «έψαλε» στους βουλευτές»

Η Πρόεδρος της Βουλής, πάντως, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της, δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει υποδείξεις προς τους βουλευτές, όσον αφορά στον πολιτικό λόγο, αλλά και τις απουσίες από τις Επιτροπές και την Ολομέλεια, ενώ άφησε αρκετές φορές αιχμές προς την εκτελεστική εξουσία, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή σημαντικών νομοσχεδίων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα. Δημητρίου υπέδειξε πως κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία νομοσχεδίων και νομοθετημάτων, στο τέλος της χρονιάς και αυτό επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην υποβολή τους, από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. Ωστόσο, δεν αποποιήθηκε των ευθυνών που αναλογούν στο σώμα που προεδρεύει, τονίζοντας πως πολλές φορές νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου καθυστερούν να υποβληθούν στην Ολομέλεια, αφού δεν υπάρχει σύγκληση απόψεων στις εκάστοτε Επιτροπές.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Βουλής, τα έψαλε με κομψό τρόπο στους βουλευτές, όσον αφορά στον πολιτικό λόγο, θυμίζοντας τους πως καθημερινά κρίνονται από τους πολίτες. Υπογράμμισε πως είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο το Κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο, σημείωσε.

Όσον αφορά στο θέμα των απουσιών από Επιτροπές, η κα. Δημητρίου ξεκαθάρισε πως παρατηρούνται παθογένειες, ωστόσο η πλειοψηφία των βουλευτών τηρεί τις διαδικασίες. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε πως υπάρχουν κενά και προς αυτό το σκοπό έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επίλυσής τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κατατέθηκαν όλοι οι προϋπολογισμοί στη Βουλή-Ενοχλημένη η Αννίτα

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα