Το timing της καταγγελίας Μαυρογιάννη, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ και ο β’ γύρος

Τα προεκλογικά βλέμματα στράφηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αυτού δεν πρωταγωνιστούσε σε γενικές γραμμές, παρόλο που από την αρχή βρισκόταν στην πρώτη τριάδα της κούρσας. Οι επιθέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη συχνά μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο κ. Μαυρογιάννης, ακόμα κι όταν βρισκόταν στο ίδιο πάνελ μαζί τους, να παίζει τον ρόλο του δεύτερου βιολιού στην προεκλογική ορχήστρα.

Αν και πρόκειται για τον υποψήφιο που πραγματοποιεί ίσως τις περισσότερες πολιτικές παρεμβάσεις σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τα άλλα φαβορί και έχει το ΑΚΕΛ από πίσω του να ασκεί καθημερινά αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, δεν καταφέρνει συχνά να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Την Τρίτη, ωστόσο, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να στρέψει τους προβολείς πάνω του, ζητώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς να διερευνήσει τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία», αναφορικά με τις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με συγκεκριμένο Ρώσο ολιγάρχη, τους οποίους ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί συκοφαντίες.  

Γιατί, όμως, επιλέγηκε αυτή η χρονική συγκυρία για την καταγγελία Μαυρογιάννη; Τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες, που καθιστούσε το timing κατάλληλο για μια τέτοια επίθεση; Το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» κυκλοφόρησε πριν κάποιες εβδομάδες κι όχι τώρα και οι κανονισμοί της Αρχής προωθήθηκαν αλλά δεν ψηφίστηκαν ακόμα από τη Βουλή, άρα δεν έχει πιάσει ακόμη δουλειά. Συνεπώς η επιλογή του χρόνου έγινε με άλλο κριτήριο.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως ο υποψήφιος κερδίζει χώρο στις δημοσκοπήσεις, με το επιτελείο του αλλά και το ΑΚΕΛ να είναι πολύ αισιόδοξοι ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Συνεχίζει να διατηρεί μεγάλη απόσταση από τον πρώτο Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο δημόσιες και εσωτερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά του από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου να βρίσκεται εντός στατιστικού λάθους και σε κάποιες περιπτώσεις να ισοψηφούν.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως το ΑΚΕΛ αυξάνει την συσπείρωσή του, κάτι που αποτελούσε και τον βασικότερο στόχο του κόμματος, καθώς ο κ. Μαυρογιάννης, όπως και ο κ. Νεοφύτου, δεν έχουν μεγάλες διεισδύσεις σε άλλους χώρους πλην των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη που έχει εισροές από ολόκληρο τον κομματικό χάρτη. Στο περιβάλλον του κ. Μαυρογιάννη, μάλιστα, αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί και η ικανότητά του για άντληση ψήφων από άλλους χώρους, στόχος που καθιστά εξαιρετικά σημαντική τη διατήρηση μιας υψηλής δυναμικής.

Σε αυτό ακριβώς φαίνεται να ποντάρει η επιλογή να θίξει το ζήτημα της διαφθοράς. Αφενός η στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας λειτουργεί ευεργετικά για την συσπείρωση του ΑΚΕΛ και αφετέρου το θέμα «πουλά» πολύ ανάμεσα σε αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν κάποιο από τα αουτσάιντερς των εκλογών. Στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου του REPORTER και της IMR, η διαφθορά κατατασσόταν ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος κατά τη δεδομένη στιγμή, εύρημα ενδεικτικό για τη σημασία που της αποδίδουν οι πολίτες.

Στη νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε το επιτελείο του, μετά την αντίδραση του Προέδρου που του απέδιδε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τόνισε πως «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει ως πρώτιστο μέλημα να πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα επαναφέρουμε το ήθος στη διακυβέρνηση του τόπου μας». Πατώντας πάνω στο γεγονός πως ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι αντιμέτωπος με οποιεσδήποτε κατηγορίες για διαφθορά, ουσιαστικά αξιοποιεί αυτό το ηθικό πλεονέκτημα για να μεγιστοποιήσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του, σε μια περίοδο που τέτοιες «ενέσεις» μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη στην προσπάθειά του να περάσει στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, ανατρέποντας ενδεχομένως και την εικόνα της παράστασης νίκης, στην οποία ξεκάθαρα υστερεί, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται λογικές χαμένης ψήφου.

Οι επόμενες εβδομάδες, σε έναν κατά τα άλλα υποτονικό προεκλογικό, ο οποίος εύκολα έχει παραγκωνιστεί από τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ενδεχομένως να αποδειχθούν καθοριστικές σε ό,τι αφορά το ζευγάρι του δεύτερου γύρου και σίγουρα η συζήτηση για τη διαφθορά δεν θα αποτελέσει μοναδικό παράγοντα. Όσο, όμως, πλησιάζουμε την 5η Φεβρουαρίου, όλοι οι υποψήφιοι αναμένεται να ξεκινήσουν να ανασύρουν τις χρυσές εφεδρείες που έχουν στα συρτάρια τους και να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για αύξηση δυναμικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»