Επιφυλάσσει τα νομικά του δικαιώματα ο Αναστασιάδης για το «Κράτος Μαφία»

Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα όσα του καταλογίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», εκδηλώθηκε μετά την επιστολή του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη προς την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, ο οποίος ζητά διερεύνηση των ισχυρισμών Δρουσιώτη για τις σχέσεις του με Ρώσο ολιγάρχη.

Μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει λόγο για συκοφαντικούς ισχυρισμούς και ψεύδη, ενώ προειδοποιεί πως επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά του δικαιώματα έναντι όποιων προβάλλουν ή υιοθετούν συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση της επιστολής του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη προς την Αρχή Κατά της Διαφθοράς μετά την άφιξη του στο Βερολίνο. Σε απάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα: 

1.            Δεν προτίθεται να σχολιάσει ούτε το περιεχόμενο ούτε τις ετεροχρονισμένες ευαισθησίες του εν λόγω κυρίου.

2.            Εκφράζει ικανοποίηση γιατί η καταγγελία προς την Αρχή θα δώσει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί και τα ψεύδη ενός τρίτου που, δυστυχώς, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν τον κ. Μαυρογιάννη στη συγκεκριμένη καταγγελία.

3.            Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάσσει πλήρως τα νομικά δικαιώματα του να κινηθεί δικαστικώς εναντίον των όσων προέβαλαν, προβάλλουν ή υιοθετούν ανάλογους συκοφαντικούς ισχυρισμούς.

Η επιστολή Μαυρογιάννη

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε ο κ. Μαυρογιάννης στον πρόεδρο της Αρχής, Χάρη Πογιατζή, «πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής ταλανίζουν τον δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουμε ως εκ τούτου μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία».

Ακολούθως ο υποψήφιος αναφέρθηκε στο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη, σημειώνοντας ότι καταγράφει «τις πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν ‘πράξεις διαφθοράς’, όπως αυτός ο ορισμός προβλέπεται στον σχετικό νόμο λειτουργίας της Αρχής. Αναφέρω για παράδειγμα τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβηκαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων».

Όπως έγραψε ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του, στο βιβλίο αναφέρονται ισχυρισμοί που περιέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης εμπιστοσύνης και ενδεχομένως και σε άλλα αδικήματα, που συνιστούν σοβαρές πράξεις διαφθοράς.

«Πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση της Αρχής να ξεκινήσει αμέσως διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επικαλείται ο συγγραφέας», κατέληξε ο υποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Μαυρογιάννης-Ζητά έρευνα για σχέσεις ΠτΔ με Ρώσο

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα