Στο Βερολίνο για να θεμελιώσει τείχος προστασίας της Κύπρου ο Αναστασιάδης

Ιδιαίτερη βαρύτητα, ενόψει τις αβέβαιης εξέλιξης που θα έχουν τα θέματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο, όπως τα ελληνοτουρκικά, η προσπάθεια της Κύπρου να αλλάξουν το status quo στην Κύπρο και το ζήτημα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, δίδει η Λευκωσία στις σημερινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνάντηση και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.  

Η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη Γερμανία, δεν είναι καθόλου τυχαία που συμβαίνει σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ταξιδέψει τον τελευταίο μήνα, σε τρεις ξένες πρωτεύουσες που θεωρεί πως μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που αφορά την περιοχή μας. Έρχεται δηλαδή μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον Βενιαμίν Νετανιάχου και το ταξίδι του στο Παρίσι, όπου είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τάση ανάμεσα στους πολίτες για δύο κράτη και η αδιαφορία των κομμάτων

Ο στόχος της Λευκωσίας μέσα από αυτές τις σημαντικές επαφές, όπως άλλωστε κατατέθηκε δημόσια από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είναι να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς την κατεύθυνση της Άγκυρας και των επικείμενων νέων προκλήσεων που σχεδιάζει, τόσο στην Κύπρο όσο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι πιέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, προς τη Γαλλία, αλλά κυρίως τη Γερμανία, αφορούν και ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό ζήτημα, που θα αποτελέσει και προίκα για την επόμενη Κυβέρνηση που θα προκύψει στις Προεδρικές Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου. Αφορά την ουσία του Κυπριακού και τις πιέσεις που μπορούν και πρέπει να ασκηθούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να επανέλθει σε τροχιά αν μη τι άλλο συνεννόησης στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ΟΗΕ απέρριψε συμφωνία SOFA με ψευδοκράτος-Κόβουν τον βήχα του Τατάρ οι Κινέζοι

Αν και οι σχέσεις που διέπουν την παρούσα γερμανική ηγεσία με την Τουρκία, δεν είναι ανάλογες των σχέσεων που διατηρούσε η πρώην Καγκελάριος Μέρκελ, το Βερολίνο ανήκει σε εκείνο το μικρό γκρουπ ευρωπαϊκών κρατών, που για μια σειρά από λόγους, κυρίως οικονομικούς, έχει και μπορεί να ασκήσει επιρροή στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό είναι που θα επιδιώξει να πετύχει ο Νίκος Αναστασιάδης στη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό Πρόεδρο, έτσι ώστε και με δεδομένο πως ο ίδιος από τον ερχόμενο Μάρτιο θα παραδώσει τα ηνία στον επόμενο Πρόεδρο, αυτός να έχει ενώπιον του, τέτοια δεδομένα που θα επιτρέψουν εν ευθέτω χρόνο να επαναρχίσει η διαδικασία για επίτευξη συμφωνίας επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται πως πέραν από τις εκλογές στην Κύπρο, το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένες και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, γεγονός που ενδεχομένως να μετακινήσει την όποια πρωτοβουλία για το Φθινόπωρο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο φόβος τουρκικής κλιμάκωσης κι η προσπάθεια διπλωματικής οχύρωσης της Λευκωσίας

Εξάλλου το γεγονός ότι στη Γερμανία, ζουν εκατομμύρια Τούρκοι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές, μπορεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επηρεάσει και τις δεσμεύσεις που είναι έτοιμος να λάβει έναντι της Γερμανίας ο Τούρκος Πρόεδρος. Την ίδια ώρα μπορεί ο Όλαφ Σολτς να μην έχει κτίσει τις γέφυρες επικοινωνίας που διέθετε η προκάτοχος του, ωστόσο η Καγκελάριος Μέρκελ δεν τις γκρέμισε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διατηρεί στενή φιλία με τη Γερμανίδα βετεράνο της ευρωπαϊκής πολιτικής, θα έχει ιδιωτική συνάντηση μαζί της αύριο το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Σόλτς για τις δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες που υπήρξαν μέχρι σήμερα με προτάσεις που κατατέθηκαν και στην άλλη πλευρά, που έχουν ως στόχο να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απολογείται αλλά έχει καθαρή συνείδηση για τη μη λύση του Κυπριακού ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Γερμανό καγκελάριο για τις κινήσεις που ο ίδιος έκανε και τις προτάσεις που κατέθεσε με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Η κατάθεση ΜΟΕ ήταν κάτι που είχε προτείνει και η γερμανική πλευρά, κάτι για το οποίο θα κάνει αναφορά ο ΠτΔ στη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτζ. 

Ειδικότερα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, αρχίζει σήμερα στις έντεκα το πρωί, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Bellavue Palace, το Προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας όπου θα τύχει υποδοχής από τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Στεινμέιερ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και στη συνέχεια θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι θα προεδρεύσουν των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 

Στις έξι το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί στην Καγκελαρία, όπου θα τον υποδεχθεί ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, ενώ στρατιωτικό άγημα θα αποδίδει τιμές.  Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Καγκελάριο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Γερμανίας.

Στις 7 και 15 απόψε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Καγκελάριος της Γερμανίας θα προβούν σε δηλώσεις στα μέσα. Το αυριανό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Εβραικό Μουσείο στις 10 και 30 το πρωί καθώς και παραχώρηση συνέντευξης στην εφημερίδα Die Welt.           

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ιδιωτική συνάντηση με την τέως Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel, στο Πολιτικό της Γραφείο.

Κατά τις επαφές του στο Βερολίνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στη Γερμανία κα Μαρία Παπακυριακού, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παράλληλα μέτωπα των προκλήσεων και η εναπόθεση των ελπίδων μας σε τρίτους

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα