Με καθυστέρηση η επιβεβαιωτική του «Αφροδίτη»-Ζήτησε και πήρε παράταση η Chevron

Νέες καθυστερήσεις και ενδεχομένως εκ νέου μετάθεση της πιθανής ημερομηνίας εξόρυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναμένεται να φέρει η νέα παράταση που δόθηκε από τις κυπριακές Αρχές, στην κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο, σε σχέση με την επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.   

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή μέσα, που προέρχονται από την New Med Energy, μια εκ των εταιρειών που βρίσκονται στην κοινοπραξία με τη Chevron, ζήτησαν και έλαβαν μια τροποποίηση στα χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένα, η γεώτρηση ήταν προγραμματισμένη για να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023, ωστόσο πλέον αυτή μετατίθεται για  τον Αύγουστο του 2023. Οι εργασίες στο κοίτασμα Αφροδίτη, αναμένεται να αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βέλτιστες επιλογές για τα κοιτάσματα της αν. Μεσογείου στο επίκεντρο του EMGF

Σημειώνεται πως οι τρεις εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία, Chevron, Shell και New Med, τον περασμένο Σεπτέμβριο ενέκριναν προϋπολογισμό 192 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της γεώτρησης και της ανάπτυξης του κοιτάσματος. Η επικείμενη γεώτρηση αναμένεται να γίνει από το γεωτρύπανο  Stena Forth της Stena Drilling και αναμένεται να φτάσει στα 1700 μέτρα εντός του νερού.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό αποτελεί, εάν θα δοθεί στις εταιρείες και περισσότερος χρόνος σε σχέση με το σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη, που σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε γίνει, θα έπρεπε να παρουσιαστεί στην υπουργό Ενέργειας, μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά την εξέλιξη με την παράταση στην επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα λειτουργήσει και ως γεώτρηση παραγωγής, παραμένει ερωτηματικό, εάν και το πλάνο ανάπτυξης θα μετακινηθεί χρονικά για μελλοντική ημερομηνία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση των επιλογών για εκμετάλλευση του κυπριακού ΦΑ

Σε σχέση με τη συνολική εικόνα των κυπριακών κοιτασμάτων, πέραν από την επιβεβαιωτική γεώτρηση Α3 στο κοίτασμα «Αφροδίτη», έχουν ολοκληρωθεί σεισμικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 5, καθώς και η διαδικασία που ακολουθεί τη γεώτρηση στο «Ζευς-1» για τη συλλογή επιπρόσθετων στοιχείων σε σχέση με τα ευρήματα της γεώτρησης «Κρόνος-1» νωρίτερα φέτος στο τεμάχιο 6.

Αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη», όπως είχε αναφέρει και η ίδια η υπουργός Ενέργειας στη Βουλη, ήδη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ωστόσο από πλευράς της Κυβέρνησης, θα γίνει ιδιαίτερη μελέτη πριν δοθεί η τελική έγκριση για να διασφαλιστούν, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό τα συμφέροντα της Κύπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως το πλα΄νο ανάπτυξης θα αφορά ουσιαστικά, την επιλογή που θα προκρίνει η κοινοπραξία για να διοχετευθεί το φυσικό αέριο που θα παραχθεί, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα με τις υψηλές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του φυσικού αερίου επί τάπητος από τους Υπουργούς

Όπως είχε δηλώσει η υπουργός, το πλάνο ανάπτυξης είπε ότι θα πρέπει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο χαμηλό το κόστος και να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του δικού μας φυσικού αερίου. Η θέση της Κυβέρνησης, είναι πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί όλο το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο «Αφροδίτη» ώστε να επωφεληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν το ζήτημα, πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφελείται έτσι ώστε να έχει χαμηλές τιμές και η διευθέτηση για το «12» να συμπεριλαμβάνει και την προμήθεια φυσικού αερίου για την Κύπρο.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η κοινοπραξία, είναι η διοχέτευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη, προς τα τερματικά φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες εβδομάδες,  η Chevron εγκαινίασε διάλογο με τους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, έτσι ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο αλλά και για το οικονομικό μέρος της συμφωνίας για υγροποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί ο EastMed δεν θα γίνει μέχρι το 2025 και μεγάλη ευκαιρία της Κύπρου

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην παρούσα φάση ο αμερικανικός κολοσσός, επικεντρώνεται στον εντοπισμό άμεσων λύσεων χαμηλού κόστους που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση όλων των κοιτασμάτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ για άμεση απεξάρτηση των χωρών της Ευρώπης, από τη Μόσχα.Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο κοίτασμα Αφροδίτη εντοπίστηκαν  4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με λύση εξπρές σπάνε τα δεσμά της «Αφροδίτης» από το «Ισάι»

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου