Τρίτη 7 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

ΥΠΕΞ: Ατελέσφορες οι προσπάθειες για νομιμοποίηση κατοχικών δεδομένων

  15/11/2022 17:55
ΥΠΕΞ: Ατελέσφορες οι προσπάθειες για νομιμοποίηση κατοχικών δεδομένων

ΥΠΕΞ: Ατελέσφορες οι προσπάθειες για νομιμοποίηση κατοχικών δεδομένων

  15/11/2022 17:55

Η σημερινή θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους υπενθυμίζει τις αποσχιστικές και διχοτομικές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και τις προσπάθειές της για νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και υλοποίηση του στόχου της για «δύο κράτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως "τέτοιες προσπάθειες είναι ατελέσφορες και αποτυγχάνουν".  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συχαρίκια από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Παράλληλα, σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα κλιμάκωση των προκλήσεων και παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τα Ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) έχει ρητά καταδικάσει την αποσχιστική και νομικά άκυρη αυτή οντότητα. Έχει επίσης καλέσει, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν ή την βοηθήσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Μόνη θλιβερή εξαίρεση περιφρόνησης των ψηφισμάτων αυτών είναι η Τουρκία, προστίθεται.

Επίσης αναφέρεται πως "η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την απουσία διαπραγματευτικής διαδικασίας στην παρούσα φάση, κλιμακώνει τις προσπάθειές της για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, εκμεταλλευόμενη την παρουσία της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, απαιτεί τη σύναψη ξεχωριστής συμφωνίας για το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης με την παράνομη οντότητα που δημιούργησε, απειλώντας και εκφοβίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Τουρκία συνεχίζει απρόσκοπτα να παραβιάζει το καθεστώς της πόλης των Βαρωσίων, ενάντια στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550(1984) και 789(1992). Ταυτόχρονα συνεχίζει να αναβαθμίζει και να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ επιταχύνει τη στρατηγική της για αλλοίωση του δημογραφικού τους χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως "η Κυπριακή Δημοκρατία  θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια για την επίτευξη μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η λύση αυτή θα πρέπει να σέβεται το σύνολο του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με γνώμονα την ασφάλεια και ευημερία της κοινής πατρίδας", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας