Ζεσταίνουν τις μηχανές του Αμπτουλχαμίτ Χαν, ψήνουν νέες προκλήσεις οι Τούρκοι

Στο λιμάνι της Τασούτσου για συντήρηση και ξεκούραση του πληρώματος του βρίσκεται το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που πραγματοποίησε τους προηγούμενους μήνες την πρώτη του ερευνητική γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο έβδομης γενιάς που αποτέλεσε προεκλογικό δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες, ολοκλήρωσε τις ερευνητικές του δραστηριότητες εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Ζώνης και προετοιμάζεται για την επόμενη.  

Την επόμενη που σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συγκλίνουν πως αυτή θα συμβεί ανοικτά της Κύπρου και σε αντίθεση με την πρώτη του γεώτρηση θα παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γενικότερα, τις τελευταίες ημέρες στα ζητήματα ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός, όχι μόνο γιατί η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα γεώτρηση του Αμπτουλχαμίτ Χαν, αλλά διότι αναμένεται και η αντίδραση της στις προγραμματισμένες έρευνες που αναμένεται να ξεκινήσει η Ελλάδα, σε συνεργασία με ξένους κολοσσούς στον τομέα της Ενέργειας.

Το γεγονός ότι αυτές οι έρευνες, οι οποίες ξεκινούν με μεγάλη αισιοδοξία για εντοπισμό σημαντικών ποσοτήτων, ουσιαστικά ακυρώνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις. Αντιδράσεις που όπως σημειώνουν στην Ελλάδα, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται πως η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με αιχμή του δόρατος το Αμπτουλχαμίτ Χάν, θα επιχειρήσει να βγει στην αντεπίθεση και να προκαλέσει εκ νέου αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσελίκ: Η Ε.Ε. σύρεται πίσω από την Ελλάδα και την Ε/κ διοίκηση της Κύπρου

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται τα διάφορα τα διάφορα σενάρια με τον Γιαννάκη Κασουλίδη πάντως, να εκτιμά την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που εξέταζε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, πως αυτά που είχαν προαναγγελθεί από την Άγκυρα, ότι θα πράξουν, με βάση τις πληροφορίες, δεν θα πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των Τούρκων.

Εξάλλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο το καθεστώς κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η Άγκυρα στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανανεώθηκαν οι κυρώσεις της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του μηχανισμού επιβολής κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ κατά προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων, οι οποίες θεωρούνται παράνομες, καθώς πραγματοποιούνται σε ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οι οποίες προβλέπουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ, παραμένουν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO, Μεχμέτ Ακαλίν, και ο αναπληρωτής διευθυντής του τομέα Εξερευνήσεων της εταιρείας, Αλί Τσοσκούν Ναμόγλου. Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων ενώπιον της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε πως, «ουδέποτε εγκαταλείψαμε την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Θέλουμε όμως αυτές οι κυρώσεις να είναι αποτελεσματικές. Για αυτό πρώτα θα διαβουλευόμουν με εταίρους, οι οποίοι μπορεί να βάλουν βέτο και να μην αφήνουν τίποτε να προχωρεί, και μετά να καταθέσω αίτημα για κυρώσεις».

Πάντως δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, άρχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για θερμούς μήνες που ακολουθούν στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, που θα έχουν ως κορύφωση τις Προεδρικές Εκλογές που είναι προγραμματισμένες στη χώρα τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να παίξει με τη ψυχολογία των πολιτών, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, επενδύοντας στο εθνικιστικό του ακροατήριο, μέσω της ανατροφοδότησης των προκλήσεων του, ειδικά κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παράλληλα μέτωπα των προκλήσεων και η εναπόθεση των ελπίδων μας σε τρίτους

Το γεγονός ότι το Αμπτουλχαμίτ Χαν είναι πλέον διαθέσιμο για νέα ερευνητική γεώτρηση, μετά τη συντήρηση του στην Τασούτσου, δημιουργεί τον κίνδυνο, έτσι ώστε να είναι αυτό που αναλάβει μια επικείμενη πρόκληση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως οι πληροφορίες που έφτασαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, έκαναν λόγο για σχεδιασμούς στην Άγκυρα, για γεώτρηση εντός των οικοπέδων τέσσερα ή έξι της κυπριακής ΑΟΖ, στα οποία δραστηριοποιείται η κοινοπραξία ΕΝΙ και Total.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιχειρεί να προλάβει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών του με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έθιξε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων που αγγίζουν και το θέμα του φυσικού αερίου, με το οποίο έχει ως στόχο να ξεκλειδώσει τη διαδικασία έναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό. Το ίδιο αναμένεται ότι θα πράξει και στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικά πανηγύρια και φωνές Ελληνοκυπρίων για βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων