Το μήνυμα ΠτΔ για τη μαύρη επέτειο-«Σφυρηλατεί τη θέληση για ενωμένη πατρίδα»

Παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και περιφρόνηση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε το πρώτο μήνυμα για την μαύρη επέτειο για τα 39 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι σφυρηλατεί τη θέληση όλων των Κυπρίων πολιτών, για μία πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη.

«Η θλιβερή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνιστά μία ακόμη υπενθύμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και περιφρόνηση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, που η Τουρκία εντείνει σε όλα τα επίπεδα τις προκλητικές της ενέργειες, η σκοτεινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σφυρηλατεί τη θέληση όλων των Κυπρίων πολιτών, για μία πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη από εξαρτήσεις και ξένους στρατούς κατοχής», έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως συμπληρώνονται φέτος 39 χρόνια από τη μέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προέβησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και κάθε νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν σθεναρά την αποσχιστική κίνηση, η οποία καταδικάζεται, επίσης, και από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ωστόσο, η Τουρκία και η υποτελής σε αυτήν ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην κατεχόμενη Κύπρο, όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά εντείνουν τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες τους τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τις κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο», υπογράμμισε. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητά της πλευράς μας να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, με στόχο την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και η οποία θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, μακριά από εξαρτήσεις από τρίτους και αναχρονιστικές εγγυήσεις», κατέληξε η ανακοίνωση της Προεδρίας.

Καταδικάζουν και τα κόμματα

Τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους καταδικάζουν και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία από νωρίς άρχισαν να εκδίδουν ανακοινώσεις.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη  της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

«Η μισή μας πατρίδα παραμένει μέχρι και σήμερα υπό κατοχή παρά τις διαχρονικές μας προσπάθειες. Η ψυχή μας εξακολουθεί να αιμορραγεί. Απέναντι στις αναθεωρητικές προσπάθειες της Τουρκίας, προτάσσουμε τη συνεχή βούλησή μας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας χωρίς κατοχικούς στρατούς και ξένες εγγυήσεις». 

Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε καταθέσει την ξεκάθαρη θέση μας με άξονες την ενέργεια και την ασφάλεια, ως τους παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να δώσουν διέξοδο στο εθνικό μας θέμα. Να αξιοποιήσουμε τη διεθνή συγκυρία επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η βούλησή μας προς επίλυση του κυπριακού παραμένει αταλάντευτη».

Το ΑΚΕΛ, στη δική του ανακοίνωση, υπέδειξε πως με αφορμή την 35η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς, το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, ήταν το τρίτο κτύπημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ακολούθησε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Ήταν και παραμένει σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο, όπως έχει υπογραμμιστεί με τα Ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την κατοχική δύναμη και τον εγκάθετό της εντασσόταν στην στρατηγική τους για νομιμοποίηση της κατοχής και οριστικοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας και του λαού μας.

«Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την πατρίδα μας και το Κυπριακό σε μια δεινή θέση. Η κατοχική δύναμη έχει καταστεί πιο επιθετική από ποτέ, επιβάλλοντας νέα παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ αξιώνει προκλητικά τη λύση δύο κρατών και τη λεγόμενη κυριαρχική ισότητα. Η δε διεθνή κοινότητα όχι μόνο δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά αναβαθμίζει συνεχώς τη γεωπολιτική της σημασίας ενώ αποδίδει ίσες ευθύνες στις δύο κοινότητες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό».

Αφήνοντας αιχμές κατά της Κυβέρνησης, το κόμμα της Αριστεράς τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «χαρακτηριστικό της επικίνδυνης φάσης που βρισκόμαστε είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν έξι χρόνια- επικρατεί απόλυτη διαπραγματευτική στασιμότητα. Το ΑΚΕΛ διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με το ψευδοκράτος, την κατοχή και τον εποικισμό της πατρίδας μας. Ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση, είτε αυτή έχει τη μορφή της οριστικοποίησης του στάτους κβο είτε επιχειρηθεί μέσα από διχοτομικές/συνομοσπονδιακές λύσεις».

Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα συστράτευσης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε όλους τους Τουρκοκύπριους που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ, ενάντια στη διχοτόμηση και τον εποικισμό, ενάντια στην πολιτική αφομοίωσης των κατεχομένων και των Τ/κ στην Τουρκία, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το ΑΚΕΛ καλεί όλους και όλες να συναισθανθούν ότι ο χρόνος που διαρρέει άπρακτος λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Η πατρίδα μας μπαίνει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο αστάθειας, έντασης και αβεβαιότητας ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η κατοχή βαθαίνει καθημερινά. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η μάχη των Προεδρικών Εκλογών για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου έχει καθοριστική, ιστορική σημασία γιατί θα κρίνει και αν θα αλλάξει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας και να ανατραπεί η σημερινή ολέθρια πορεία».

Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ασφάλειας για τον τόπο και το λαό. «Για αυτό, το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των επιτευχθεισών συγκλίσεων. Μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη, χωρίς στρατούς και συρματοπλέγματα, για όλα τα παιδιά της ήταν και θα παραμείνει το όραμα και ο στόχος μας».

Από πλευράς του, το ΔΗΚΟ υπέδειξε πως σήμερα, συμπληρώνονται τριανταεννέα χρόνια από την αποσχιστική και παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, σε ψευδοκράτος.

Μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αποδείξεις της κακοπιστίας και της δολιότητας της Τουρκίας, σημειώνει.

«Η διεθνής κοινότητα όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος αλλά με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδίκασε την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της».

Με την ευκαιρία της σημερινής θλιβερής επετείου, το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τόσο την ανακήρυξη του τουρκικού μορφώματος, όσο και τις απαράδεκτες και δόλιες μεθοδεύσεις στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, για την αναβάθμιση του.

«Παρά τις επίμονες και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς να νομιμοποιήσει την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την κατοχή της μισής μας πατρίδας, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το μοναδικό νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το ανάχωμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η φλόγα των εθνικών μας αγώνων για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, παραμένει άσβεστη», καταλήγει.  

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, το μήνυμα για τη μαύρη επέτειο έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε ότι η ανακήρυξη του Τ/Κυπριακού ψευδοκράτους το 1983 στις κατεχόμενες περιοχές, αποτελούσε ακόμα ένα βήμα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του στρατηγικού της στόχου. Αυτός  συνίσταται σε πρώτο στάδιο στη νομιμοποίηση της παρουσίας της στη Μ. Ανατολή κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και σε δεύτερο στην προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια, ώστε να μετατραπεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

«Δυστυχώς, η υποχωρητική πολιτική που ακολούθησαν σειρά κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν έκαμψε την Τουρκική αδιαλλαξία, όχι μόνο δεν έφερε τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά αντίθετα υποβάθμισε το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτικό, επιτρέποντας στην Τουρκία να ασκεί ρόλο επιδιαιτητή και να κεφαλαιοποιεί πολιτικά οφέλη».

Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε πως »την ίδια στιγμή η συστηματικά ανεπαρκής προσφυγική πολιτική και η οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας, οδηγεί αριθμό προσφύγων συμπατριωτών μας να καταφεύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στις κατεχόμενες περιοχές σε εξευτελιστικές τιμές». Γεγονός το οποίο αξιοποιεί η Τουρκία για να αποκτήσει νόμιμα εδάφη, ώστε να δικαιολογεί και να νομιμοποιεί την απαίτησή της για γεωγραφική και πληθυσμιακή διαίρεση της Κύπρου, τόνισε.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο αφ΄ ενός να στηρίξουν τους πρόσφυγες και αφ΄ ετέρου να θέσουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων:

-Παραχώρηση στους πρόσφυγες του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης στις ελεύθερες περιοχές για πώληση ή για αξιοποίηση από τους ίδιους.

-Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Στήριξης Προσφύγων ώστε να ανακοπή η προσφυγή στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

-Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου Α/Δ Τύμπου.

-Κλείσιμο των οδοφραγμάτων Λήδρας και Δερύνειας, εκτός εάν ανοίξουν  οι δίοδοι Πυροϊου και Κοκκίνων.

-Απαγόρευση σε Τ/Κυπριακά ταξί να παραλαμβάνουν από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηκόους τρίτων χωρών για μεταφορά στα κατεχόμενα. Να επιτρέπεται μόνο η μεταφορά Τ/Κυπρίων.

-Αυστηρή εφαρμογή του «κανονισμού της πράσινης γραμμής».

-Απαγόρευση της διανυκτέρευσης στα κατεχόμενα συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών φοιτητών. Εξαιρούνται οι συγγενείς εγκλωβισμένων και μέλη της Μαρωνίτικης Κοινότητας.

-Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την έγκριση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. προγραμμάτων στα κατεχόμενα».

«Συμπληρώνονται σήμερα τριάντα εννέα χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, μια  προκλητική, έκνομη, απαράδεκτη και φυσικά μονομερής ενέργεια καταπάτησης του διεθνούς δικαίου. Αυτή η παράνομη οικειοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας καταδικάζεται συστηματικά, δυστυχώς μόνο λεκτικά, από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, και φυσικά από σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως το 541(1983) και 550(1984)», σημείωσε στη δική της ανακοίνωση η ΔΗΠΑ.

Ως ΔΗΠΑ- Συνεργασία καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, τη συνεχιζόμενη κατοχή των εδαφών μας, την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, εποίκων και φυσικά την προκλητική λειτουργία αυτού του παράνομου μορφώματος εντός της Κυπριακής Δημοκρατία, τόνισε.

«Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας, να εργαστούμε για την προάσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιζητούμε την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει οριστικά την παράνομη κατοχή, θα απελευθερώνει και θα επανενώνει πλήρως, την πατρίδα μας και το λαό», ανέφερε περαιτέρω.

«Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά όλες οι κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες της χώρας», κατέληξε η ανακοίνωση.

Το Κίνημα Οικολόγων, στη δική του ανακοίνωση, υπέδειξε πως στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 39 χρόνια από την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μία ανακήρυξη που ήταν και παραμένει, παράνομη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

«Η μέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός μας: την συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού μας από την Τουρκία. Ο εποικισμός, η μεθοδική ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, και η παράλληλη περιθωριοποίηση των Τουρκοκυπρίων, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια της Τουρκίας να προσδώσει διεθνή οντότητα στο ψευδοκράτος. Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στη σύνοδο των τουρκογενών κρατών καταδεικνύουν τους πραγματικούς στόχους της κατοχικής δύναμης».

Καταλήγοντας, οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι «η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους μας υπενθυμίζει ότι μόνο με μία συνεπή, πιεστική και διεκδικητική στρατηγική, θα έχουμε ελπίδα να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και, ταυτόχρονα να θέσουμε το κυπριακό πρόβλημα σε τροχιά σωστής και βιώσιμης λύσης». 

Η θέση των υποψηφίων

Η απάντηση στο ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν μπορεί να είναι μια υπό τουρκικών όρων διαπραγμάτευση, που σκοπό έχει τη μετεξέλιξή του σε κρατίδιο ή πολιτεία, διαπραγμάτευση που προκρίνουν και οι τρεις υποψήφιοι συνεχιστές του Αναστασιάδη. «Η απάντηση είναι ένας αντικατοχικός αγώνας με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη και φυσικά την απελευθέρωση της Κύπρου. Ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ελεύθερη πατρίδα για όλους, δίχως κατοχικό καθεστώς και μαριονέτες της Άγκυρας, στην κατεχόμενη ή την ελεύθερη Λευκωσία».

Από πλευράς του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές από την Τουρκία. Μια πράξη, που καταδικάστηκε από την πρώτη στιγμή με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας η οποία, δια του Συμβουλίου Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών, αποφάνθηκε με το ψήφισμα 541 (1983) κατά τρόπο δεσμευτικό ότι η ανακήρυξη είναι παράνομη και άκυρη και καλούσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κράτος στην Κύπρο άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Με το ψήφισμά του μάλιστα 550 (1984) προχώρησε καλώντας όλα τα κράτη να μη διευκολύνουν ή υποβοηθούν την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.  Τα ψηφίσματα αυτά μαζί με τόσα άλλα σχετικά, επαναβεβαιώνονται μέχρι σήμερα με νεότερα.

«Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τις ενισχυμένες και συντονισμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και για αμφισβήτηση του διεθνούς κύρους και υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα και από τη συστηματική προσπάθεια εσωτερικής και διεθνούς απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διάβρωσης και εξουδετέρωσης του Ψηφίσματος 186 της 4ης Μαρτίου 1964, που αναγνωρίζει την συνέχιση της νομιμότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις τουρκικές απόπειρες αποσύνθεσης και διάλυσης της».

Παρά τα 39 χρόνια που πέρασαν από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 48 χρόνια από την εισβολή, η Κύπρος συνεχίζει να είναι διαιρεμένη λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ενώ παρατηρούμε ανήσυχοι την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που εκδηλώνεται με μια προκλητική και επιθετική πολιτική, η οποία εντείνεται και επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην βάση του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ  και οι αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα διασφαλίζουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, εδαφικά ακέραιο, κυρίαρχο και  ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, με τον κυπριακό λαό (Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους),  στο σύνολό του να διαφεντεύει τον τόπο του σε συνθήκες ενότητας, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».  

Καταλήγοντας, ο υποψήφιος για την Προεδρία υπέδειξε ότι «μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, θα πρέπει μέσα από τις ενέργειες μας να μην επιτρέψουμε την αναγνώριση ή αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και την ίδια στιγμή, να εργαζόμαστε για την περαιτέρω αναβάθμιση και διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, την μαύρη επέτειο καταδικάζουν και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το χορό άνοιξε ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο της ντροπής, σημείωσε πως «η 39η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε ξανά τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο και να απαντήσουμε ευθέως και δίχως αμφιβολία στο δίλημμα: Ή θα αντισταθούμε ή θα εξαφανιστούμε. Το κατοχικό καθεστώς προχωρά, πέρα από κάθε άλλη ιστορική φάση, με γοργά βήματα σε συνθήκες αναγνώρισης και η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ικετεύει λίγη σημασία μέσω των ναρκοθετημένων ΜΟΕ και της εμμονής για μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη, θλιβερή και απολύτως καταδικαστέα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που παραβιάζει κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου, σημείωσε, από πλευράς του, ο Μάριος Ηλιάδης.

«Πέρα από την οφειλόμενη καθολική καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι η ώρα για αυστηρή περισυλλογή, αναστοχασμό και για διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου που θα μπορέσει να υψώσει ασπίδα απέναντι στις σημερινές εντεινόμενες και απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος, για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους», υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο, ετούτη την ώρα που η τουρκική απειλή γιγαντώνεται και οι τουρκικές διχοτομικές προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, η απάντηση της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερα αντιπροσωπευτικού Κυβερνητικού σχήματος που θα είναι ικανό ν΄ αντισταθεί και να ματαιώσει τις προσπάθειες των Τούρκων.

«Οι πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα που παραμένουν πιστά προσηλωμένα στην εξεύρεση λύσης στη συμφωνημένη βάση της Ομοσπονδίας, έχουν χρέος να παραμερίσουν τις όποιες μικροκομματικές τους διαφορές και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συναινούμε και αντιστεκόμαστε στις επαίσχυντες προσπάθειες για διαίρεση του τόπου μας. Η Ιστορία μας καλεί. Ας αναλάβουμε όλοι τις ιστορικές ευθύνες που μας αναλογούν και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας», κατέληξε.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Μια πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα.

«Η επέτειος αυτή βρίσκει τη χώρα μας στη χειρότερη στιγμή της από το 1974. Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2017. Το Βαρώσι ανοίγει βήμα - βήμα. Ο ΟΗΕ ουσιαστικά δεν προωθεί καμία πρωτοβουλία  και σε καμία ατζέντα διεθνούς οργανισμού δεν υπάρχει το κυπριακό». 

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε πως η Τουρκία εξασφάλισε πρόσφατα  στο ψευδοκράτος θέση παρατηρητή στην «Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών».

«Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει προβληματικό - με εξαίρεση τις συμφωνίες με την Αίγυπτο. Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να σημάνει πραγματική κινητοποίηση για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να διεκδικήσουμε τα καλύτερα. Δεν συμβαίνει αυτό. Η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι απασχολημένη με το να συγκαλύπτει τα τραγικά αδιέξοδα, εμφανιζόμενη στην Ε/Κ κοινή γνώμη ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γιατί κανένας στο διεθνή χώρο δεν την λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Η αξιοπιστία της  απερχόμενης κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας των χειρισμών της στο Κραν Μοντάνα και μετά και εξαιτίας του διεθνούς διασυρμού του ονόματος της Κύπρου με τα "χρυσά διαβατήρια"». 

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεν αρκούν οι καθημερινές καταγγελίες της Τουρκίας στα κανάλια για εσωτερική κατανάλωση. «Με ελλειμματική αξιοπιστία, με επιλογές που συμβάλλουν στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που μάς έβαλαν ο απερχόμενος πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες. Η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δεν είναι μια χωρίς σημασία ημερομηνία, γιατί μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε  την πορεία μας και να πάρουμε αποφάσεις. Η επέτειος  δείχνει την ανάγκη για σωστές διαπιστώσεις και στη συνέχεια για αλλαγή πορείας. Έχουμε σημαντικές  δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουμε «δύο κλειδιά» για να αλλάξουμε τα αρνητικά δεδομένα, το ενεργειακό  και την Ευρωτουρκική σχέση». 

Ο κ. Δημητρίαδης σημειώνει ότι «οι δυσκολίες είναι πολλές, γι’ αυτό χρειάζεται σύμπλευση δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση του κυπριακού.  Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα αντλώντας από το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, για ένα «Μεγάλο Συνασπισμό» με βάση σταθερές θέσεις. Για να φέρουμε την ουσία του κυπριακού στο επίκεντρο της δραστηριότητας τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο να πέσει στα βράχια της διχοτόμησης. Η Κύπρος αξίζει καλύτερα». 

Ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το μόρφωμα που παράνομα εγκαθίδρυσε η Τουρκία το 1983 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλώς μια υποτελής στην Τουρκία παράνομη οντότητα. Το ψευδοκράτος αποτελεί το όχημα του κ. Ερντογάν για την πλήρη αιχμαλωσία των ίδιων των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Δια μέσου του ψευδοκράτους, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα εργαλειοποιείται στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και επεκτατισμού στον οποίο επιδίδεται η Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν έχει το ψευδοκράτος υπό τη σιδηρά γροθιά του, χωρίς να τον ενδιαφέρει ποσώς η ευημερία ή η πραγματική ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων, πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη πως το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να είναι μια απόπειρα της Τουρκίας να προσδώσει δήθεν κρατική υπόσταση στη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών της Κύπρου. Η κατοχή, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ανείπωτο πόνο στους Ελληνοκύπριους, είναι συνώνυμη με το ψευδοκράτος.

«Καλώ τους Τουρκοκύπριους να συμπλεύσουν με τους Ελληνοκύπριους στην άρση της κατοχής και την επανένωση υπό ένα ομόσπονδο Κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα», τόνισε.

Ανέφερε πως κάποιοι ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων προέδρων, επαναπαύονται πως το ψευδοκράτος δεν θα αναγνωριστεί ποτέ, διότι είναι παράνομα ιδρυθέν μόρφωμα επί κατεχομένων εδαφών. Αυτή η πεποίθηση όντως βασίζεται σε μια θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, αυτό που δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν ενδιαφέρονται να αντιληφθούν) όσοι πολιτεύονται με την πλάνη πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας, είναι πως δεν είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος για να χαθεί για πάντα η προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου. Η αυξανόμενη παρουσία του ψευδοκράτους σε διεθνή φόρα και η ανάπτυξη οικονομικών και άλλων δεσμών με τρίτους, αποτελούν σημάδια των καιρών. Είναι μια προειδοποίηση πως το status quo στην Κύπρο μονιμοποιείται ανεπιστρεπτί.

«Εμείς ως Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούμε το προφανές: ο χρόνος μετρά εις βάρος μας Πριν από το 2004 παλεύαμε για την Καρπασία – θεωρούσαμε δεδομένες τη Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μετά το 2004 παλεύαμε για τη Μόρφου – θεωρούσαμε δεδομένη την Αμμόχωστο. Από το 2017, παλεύουμε για την Αμμόχωστο, την οποία χάνουμε κάθε μέρα που περνά», υπογράμμισε.

«Καταδικάζω την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Απευθύνομαι σε όλους τους Κύπριους και ζητώ την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Κανένας δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Κανένα κράτος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, υπογραμμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο της ανακήρυξης της παράνομης οντότητας στην Κύπρο.

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη και καταδικασθείσα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κανένα κράτος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση της οντότητας αυτής», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει τελεσίδικα καταδικασθεί από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του ΣΑ/ΗΕ».

«Η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση “δύο κρατών” υπονομεύει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ», προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, κατά την οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στον εν λόγω Οργανισμό υπό την ιδιότητα της “οντότητας”».

Tέλος, επαναλαμβάνεται ότι πάγιος στόχος της Ελλάδας «είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης