Φωτεινές μέρες για το μέλλον του ψευδοκράτους προβλέπει ο Τατάρ-Επιμένει στα δύο κράτη

Δεν θα εγκαταλείψουμε το «κράτος», την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό, θα συνεχίσουμε να προχωράμε όλοι μαζί στον νέο δρόμο κατά την νέα περίοδο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, χαρακτηρίζοντας ως «νέα περίοδο» αυτή που ξεκίνησε με την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την αντίστοιχη αναφορά του ΣΕΑ στην Τουρκία, την παρόμοια έκκληση του Προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατερχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα, με το οποίο αρχίζουν στα κατεχόμενα οι εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος - είναι παρακαταθήκη «των πεσόντων μας προς εμάς» και «μεγαλύτερο μας καθήκον είναι να μην επιτρέψουμε να τύχει σφετερισμού αυτή η παρακαταθήκη».

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από την διακυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την βία των όπλων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του.

«Έναντι της επιθυμίας του διοικητικού αφανισμού του ο λαός μας συνέστησε την Γενική Επιτροπή τον Ιανουάριο του 1964 για να ικανοποιήσει τις διοικητικές του ανάγκες. Αυτό το διοικητικό σχήμα ήταν το πρώτο βήμα που κάναμε στον δρόμο του να γίνουμε κράτος. Στη βάση του εδράζεται η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί. Και από τότε υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Με την ελεύθερη βούληση και επιθυμία του λαού ανακηρύχθηκε η τδβκ στις 15 Νοεμβρίου 1983 και να που σήμερα γιορτάζουμε την 39η επέτειο της τδβκ με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια. Και θα συνεχίσουμε να την γιορτάζουμε εσαεί».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτές άρχισαν από το 1968 και απέτυχαν λόγω της «αρνητικής και επίμονης» στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αναφέρθηκε στην πρόταση για λύση στη βάση δύο κυριαρχικά ίσων κρατών, λέγοντας πως υποστηρίζεται και από την Τουρκία. 

Ισχυριζόμενος ότι ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης είναι η εν λόγω πρόταση και όχι η συμφωνία στην βάση της ομοσπονδίας, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι ενώ αυτή η πρότασή τους προκαλεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερη αίσθηση, η έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας περιόδου.

«Η επανάληψη αυτής της έκκλησης σε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και η έκκληση του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σέντοπ ενίσχυσαν αυτή την νέα περίοδο που άρχισε στο Κυπριακό», ανέφερε προσθέτοντας ότι ενίσχυσε τους Τούρκους της Κύπρου και η δήλωση του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 9 Νοεμβρίου είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πρόταση λύσης δύο κυριαρχικά ίσων χωριστών κρατών και θα συνεχίσουν τις ενέργειες στον δρόμο της αναγνώρισης του αποσχιστικού καθεστώτος.

Χαρακτήρισε δε ως μεγάλο βήμα στον νέο δρόμο την ομόφωνη αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή κατά την 9η Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

«Μπροστά μας έχουμε ακόμα πιο φωτεινές μέρες στο μέλλον. Η τδβκ θα γίνει ένα αστέρι που λάμπει στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αρκεί να προστατεύσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να αγκαλιάσουμε πιο σφιχτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Ενώ συνεχίζουν οι ειλικρινείς και θετικές μας εκκλήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τουρκική πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά εντείνει περισσότερο τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες και κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε. 

Διεξάγεται, συνέχισε, «μεγάλος αγώνας» για τους υδρογονάνθρακες και τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μόνη της τους ενεργειακούς πόρου. «Δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές σε αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε κάθε είδους μέτρα μαζί με την μητέρα πατρίδα και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

«Ενώ γιορτάζουμε την 39η επέτειο της τδβκ, απευθύνομαι άλλη μια φορά προς τον κόσμο: Δεν θα εγκαταλείψουμε το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκία και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της προ του 1974 περιόδου. Δεν θα γίνουμε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων» είπε. Θα αναβαθμίσουν, πρόσθεσε, πιο πολύ το ψευδοκράτος και θα συνεχίσουν τον δρόμο τους μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα