Στις 18 Δεκεμβρίου με αστερίσκο και ψηφοδέλτια με ονόματα οι Αρχιεπισκοπικές

Τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ανακοίνωσε ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, τρεις ημέρες μετά θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να καταλήξει στον επόμενο Αρχιεπίσκοπο, ανάμεσα στους τρεις που θα επικρατήσουν στις εκλογές από τον λαό.

Η Ιερά Σύνοδος μεταξύ άλλων αποφάσισε και μια αλλαγή στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, ο οποίος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, σε σχέση με τον τρόπο που θα ψηφίσει ο λαός. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, οι ψηφοφόροι θα ψήφιζαν τον Ιεράρχη που ήθελαν, γράφοντας το όνομα του σε ένα λευκό χαρτί. Πλέον με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπου καταγράφηκε μόνο μια αρνητική ψήφος, θα δημιουργηθούν ψηφοδέλτια, στα οποία θα αναγράφεται το όνομα και θα υπάρχει φωτογραφία εκάστου υποψήφιου. 

Επιπλέον αποφασίσθηκε πως την ευθύνη της ετοιμασίας των Εκλογών, θα αναλάβει ο διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, Ιωάννης Χαριλάου. 

Σε σχέση με τα χρονικά περιθώρια των διαδικασιών, δεν αποκλείεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος να ενθρονιστεί με τον νέο χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι Εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 Δεκεμβρίου. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει τρεις ημέρες μετά τις εκλογές. Ωστόσο εξετάζεται κατά πόσον θα δοθεί περιθώριο πέντε ημερών για ενδεχόμενες ενστάσεις. Εάν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί και εφόσον ο καταστατικός χάρτης προβλέπει χρονικό περιθώριο τριών ημερών για να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος, δεν αποκλείεται η εκλογή και η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου να γίνει με τον νέο χρόνο. 

Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, σε σχέση με τον καταρτισμό του εκλογικού καταλόγου. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί, με την αφαίρεση των μη Ορθόδοξων Χριστιανών από τον εκλογικό κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών και με την πρόσθεση σε αυτών των αλλοδαπών ορθοδόξων. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής επίσημα την υποψηφιότητα του, έχει καταθέσει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ενώ ενδιαφέρον επέδειξε και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Από εκεί και πέρα εν δυνάμει υποψήφιοι είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προηγείται και στη δημοσκόπηση του REPORTER που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Ταμασού Ησαίας, ο Μόρφου Νεόφυτος και Πάφου Γεώργιος. 

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Σε ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σημειώνεται πως, «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα εις συνεδρία υπό την προεδρία του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεώργιου. τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και αφού απέτισε εκ νέου φόρον τιμής στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, εργάσθηκε ως ακολούθως:

1) Αποφάσισε τη διενέργεια των Εκλογών για ανάδειξη Τριπρόσωπου από τον λαόν, το οποίο θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Αν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες θα συνέλθει και πάλι η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει περί της αλλαγής της ημερομηνίας. 

2) Τροποποιώντας τον Καταστατικό Χάρτη, αποφάσισε τη δημιουργία ψηφοδελτίου στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με τη φωτογραφία τους. Η υποβολή υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου. 

3) Ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των Εκλογικών Καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον κ. Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή