Δημοσκόπηση REPORTER: Η καθαρή πρωτιά και ποιοι δίνουν μάχη για τριπρόσωπο

Τη σκληρή μάχη που προμηνύεται για είσοδο στο τριπρόσωπο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα από αύριο, καταγράφει η δημοσκόπηση του REPORTER και του οργανισμού ερευνών IMR, για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, μετά τον θάνατο του Χρυσοστόμου Β και την κένωση του θρόνου. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, προηγείται με διαφορά από τους υπόλοιπους Ιεράρχες και εκτός απροόπτου εξασφαλίζει μια θέση στο τριπρόσωπο. Για τις άλλες δυο θέσεις, αναμένεται να υπάρξει μέχρι τέλους, αναλόγως και των εξελίξεων και των τελικών εξαγγελιών που θα γίνουν από τους υπόλοιπους Ιεράρχες.

Το πρώτο δεδομένο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR είναι το χαμηλό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, αφού σχεδόν μόλις ένας στους τρεις ερωτηθέντες, επιδεικνύει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα στο ερώτημα, «σε ποιο βαθμό σας ενδιαφέρου οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε σε μεγάλο βαθμό, το 18% σε αρκετό βαθμό, ενώ το 23% σε μικρό βαθμό και το 44% καθόλου.   

Χαμηλά ποσοστά καταγράφει και η πρόθεση των πολιτών να συμμετάσχουν στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν το τριπρόσωπο. Πέραν του 40% των ερωτηθέντων, δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ενώ απόλυτα σίγουρο ότι θα ψηφίσει δηλώνει μόλις το 23%. Το 15% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά σίγουρο ότι θα ψηφίσει και το 21% όχι και τόσο σίγουρο. Η τάση για το χαμηλό ενδιαφέρον στις εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο οι αποστάσεις που μερίδα των πολιτών, επιλέγει να κρατά από την Εκκλησία.

Στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές προηγείται με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος λαμβάνει 25% με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα να ακολουθεί με 13%, τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο με 12% και τον Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτο με 8%. 

Ακολουθεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος με 5%, ο Κιτίου Νεκτάριος με 2% και ο Καρπασίας Χριστοφόρος με 1%. Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (22%), ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 10% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται πως σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του REPORTER για τις Αρχιεπισκοπικές τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μειώθηκε από 34% σε 22%, ενώ μειωμένα ποσοστά καταγράφει και ο Ταμασού Ησαΐας ο οποίος καταγράφει μείωση πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στην αντίπερα όχθη μικρή αύξηση καταγράφουν στα ποσοστά τους, τόσο ο Πάφου Γεώργιος όσο και ο Μόρφου Νεόφυτος, οι οποίοι εάν δεν αλλάξει ο χάρτης των υποψηφιοτήτων θα δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα βρεθεί στο τριπρόσωπο. Με βάση τα ποσοστά που λαμβάνουν οι Ιεράρχες στη δημοσκόπηση του REPORTER, είναι ξεκάθαρο πως ο Λεμεσού Αθανάσιος, μπαίνει στη μάχη από πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους Ιεράρχες, ανάμεσα στους οποίους προμηνύεται ένα πραγματικό ντέρμπι. 

 

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, οι τρεις πρώτοι σε ψήφους που θα αναδειχθούν από τον λαό, θα προκριθούν στο τριπρόσωπο και ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις θα ψηφίσει η Ιερά Σύνοδος. Με βάση τις ισορροπίες και τις συμμαχίες εντός της Συνόδου, έχει τεράστια σημασία ποιος θα είναι ο τρίτος που θα εισέλθει, εάν ληφθεί ως δεδομένο προς το τριπρόσωπο θα εκλεγούν οι δύο που προηγούνται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας.

Εάν ο τρίτος που θα προκριθεί από τον λαό, είναι ο Πάφου Γεώργιος, τότε συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο, αφού φαίνεται να διαθέτει πλειοψηφικό ρεύμα ανάμεσα στους Συνοδικούς. Το ίδιο θα ισχύσει σε κάποιο βαθμό εάν εκλεγεί και ένας εκ των Κωνσταντίας Βασίλειου ή Κιτίου Νεκτάριο και Καρπασίας Χριστοφόρο. Εάν ωστόσο ο τρίτος είναι ο Μόρφου Νεόφυτος, τότε η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να επιλέξει έναν ανάμεσα στους τρεις, Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου με τους οποίους κατά καιρούς καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις που έφεραν διαφωνίες και ρήξη, με την πλειοψηφία των Συνοδικών που στήριζαν τον Αρχιεπίσκοπο.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Από τη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και σε ότι αφορά την άποψη των πολιτών για τους Ιεράρχες. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κλήθηκαν για να τοποθετηθούν οι πολίτες, ανέδειξαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Στο ερώτημα, «ποιος από τους Ιεράρχες θεωρείτε ότι βρίσκεται πιο κοντά στον λαό», το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, το 13% ο Ταμασού Ησαΐας ενώ ο Πάφου Γεώργιος και ο Μόρφου Νεόφυτος, ακολουθούν με 10% και 9%, αντίστοιχα. Σημειώνεται πως το 29% απάντησε πως δεν γνωρίζει. 

Σχεδόν τα ίδια ποσοστά καταγράφονται και στο ερώτημα, ποιος από τους Ιεράρχες θεωρείτε πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα θρησκευτικά του καθήκοντα με το 29% να απαντά ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, το 12% ο Ταμασού Ησαΐας, το 11% ο Πάφου και το 8% ο Μόρφου. Σημειώνεται πως το 33%, δηλαδή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα θρησκευτικά του καθήκοντα.  

Τέλος, στο ερώτημα, «ποιος από τους Ιεράρχες μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα υπόλοιπα καθήκοντα και πάλι προηγείται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος με 22%, ενώ ακολουθεί ο Ταμασού Ησαΐας με 14%, ο Πάφου Γεώργιος με 12% και οι Μόρφου και Κωνσταντίας με 8% και 3%. Και εδώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 38% απάντησε πως δεν γνωρίζει. 

 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»