Φλερτ Ρώσων με ψευδοκράτος με ορίζοντα προξενείο και αναβάθμιση

Με αμείωτη ένταση διατηρούν ανοικτό το θέμα για άνοιγμα ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα, εντός του ψευδοκράτους. Το θέμα που θεωρείται τόσο από την Άγκυρα όσο κι από τον κατοχικό ηγέτη μείζονος σημασίας, στην προσπάθεια τους να αναβαθμίσουν τον ρόλο του ψευδοκράτους, απασχολεί μέρα παρά μέρα τα μέσα ενημέρωσης, με τις πληροφορίες πάντως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να μην επιβεβαιώνονται επίσημα.

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο κυκλοφόρησε η είδηση πως ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Aleksandr Grushko δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την «ΤΔΒΚ» με σκοπό το άνοιγμα προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ της Βερόνας στο Μπακού, ο Grushko είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της «ΤΔΒΚ» προς την κατεύθυνση ανοίγματος προξενείου για τους Ρώσους που ζουν στην «ΤΔΒΚ» και είναι βέβαιοι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμένος ο Όζερσαϊ «Έδωσαν μήνυμα ότι δεν θα αρκεστούν στην άρση του εμπάργκο»

Ανέφερε και τα εξής ο Grushko: «Προβαίνουμε σε διαβουλεύσεις με τους Κύπριους συναδέλφους μας εδώ και πολύ καιρό και το ανακοινώσαμε αυτό επισήμως ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την πλευρά της βόρειας Κύπρου στο θέμα του ότι χρειάζεται να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες προξενικές υπηρεσίες στους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε με τους Κύπριους αξιωματούχους σε αυτό το θέμα».

Η στάση αυτή του Ρώσου αναπληρωτή ΥΠΕΞ, αν και προκαλεί απογοήτευση για τη στάση της Μόσχας, δεν αποτελούν έκπληξη, αφού ενδεχομένως να εντάσσονται στην ευρύτερη τακτική που υιοθέτησαν το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι, επιδιώκοντας να ασκήσουν πιέσεις με κάθε τρόπο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τη ξεκάθαρη θέση που διατηρεί σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου ερμηνεύθηκαν και προηγούμενες εχθρικές δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους, αλλά και ο διορισμός του νέου Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία, που για πρώτη φορά στην ιστορία είναι Μουσουλμάνος.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά την καταδίκη των δραστών του Τουρκοκύπριου κρατούμενου ο Τατάρ

Πάντως το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αυτοαναιρέθηκε και πάλι μέσα από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, όπου «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους δηλώνουν άγνοια για τις συζητήσεις με τους Ρώσους. Κάνοντας λόγος για «μυστήριο με το ρωσικό προξενείο στην ΤΔΒΚ», η εφημερίδα Κιπρίς Πόστασι αναφέρει ότι διπλωματική σύγχυση προκάλεσε η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Alexandr Grushko ότι συνομιλούν με τους «Κύπριους» για το θέμα του προξενείου.

Σημειώνοντας ότι ο ελληνοκυπριακός Τύπος και μερικές τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Ρωσία διαβουλεύεται με τις αρχές τις Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική Hurriyet, έγραψε ότι ο Grushko δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις με τις «αρχές» της «ΤΔΒΚ» για το άνοιγμα γραφείου.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στην προσπάθειά της να διευκρινίσει με ποιους βρίσκονται σε επαφή οι Ρώσοι για άνοιγμα προξενείου στα κατεχόμενα, η ίδια επικοινώνησε με «ανώτατες διπλωματικές πηγές» από την «ΤΔΒΚ», οι οποίες της ανέφεραν ότι κανείς δεν συζήτησε τέτοιο θέμα μαζί τους. Η εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι πριν ένα χρόνο, ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία έλαβε πληροφορίες από τις αρχές της «ΤΔΒΚ» σχετικά με τη «νομοθεσία» για το άνοιγμα γραφείου στα κατεχόμενα, αλλά δεν δόθηκε συνέχεια στο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμετακίνητος ο Τατάρ-«Αν θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος, θα έχει λόγο και η Τουρκία»

Την ίδια ώρα στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύθηκαν δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα Αλεξέι Γερχόφ, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε πως, «η επίσημη στάση μας όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού είναι ίδια με αυτή που ίσχυε προηγουμένως. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας λύσης, αποδεκτής από όλες τις πλευρές, δίκαιης και βιώσιμης στα πλαίσια τους διεθνούς δικαίου όπως καθορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αυτή η λύση, πρέπει να εξευρεθεί από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητες της Κύπρου».

Σε ένα άλλο επίπεδο η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Sozcu», δημοσιεύει άρθρο που εμφανίζει τον Πούτιν έτοιμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με τα ανάλογα ανταλλάγματα από την Τουρκία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Sozcu, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατολική Μεσόγειο, θα αναγνωρίσει την Αμπαχαζία και ίσως δώσει στους Ρώσους βάση στα κατεχόμενα, σύμφωνα πάντα με τον πρώην διευθυντή εσωτερικής ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνει στους Ε/κ ο Ερτουγρούλογλου-«Δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους»

Πάντως ο Νοέμβριος αξιολογείται για την τουρκική διπλωματία ως ιδιαίτερα σημαντικός, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει κρίσιμες συναντήσεις. Ειδικότερα στις τέσσερις Νοεμβρίου ο Έρντογαν αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, και ακολούθως στις οκτώ Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ulf Kristersson στην Άγκυρα. Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει επίσης στην Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών που θα συνέλθει στην Σεμερκάνδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν στις 10-11 Νοεμβρίου, στην οποία θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να ληφθεί απόφαση για να καταστεί μόνιμο μέλος της οργάνωσης το ψευδοκράτος. Μετά την Σεμερκάνδη, ο Έρντογαν θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15-16 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των G-20. Επιπλέον, κατά την παραμονή του εκεί, θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ηγέτες πολλών χωρών.

Δειτε Επισης

Εξήγγειλε υποψηφιότητα για τον Δήμο Παραλιμνίου ο Λούκας Πολυκάρπου
Επανήλθε η Κυβέρνηση για επικρίσεις για ακρίβεια-«Αλγεινή εντύπωση που κόμματα επιβεβαιώνουν τον κακό τους εαυτό»
Απαντά στις επικρίσεις για τα μέτρα το ΔΗΚΟ-Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό
Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»