Ζητά από Μακρόν και Σολτς να σηκώσουν μανίκια για Κυπριακό ο Αναστασιάδης

Μπορεί οι εξελίξεις να είναι ανύπαρκτες, μπορεί οι πρωταγωνιστές να είναι αφοσιωμένοι με άλλα ζητήματα, κυρίως εκλογικά, μπορεί η διεθνείς κοινότητα να βλέπει αλλού, παρόλαυτά οι κίνδυνοι για το Κυπριακό αυτή την περίοδο, όχι μόνο ελλοχεύουν αλλά απειλούν ακόμα και αυτή την αρνητική και παγιωμένη κατάσταση που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε.

Την ώρα που στη Λευκωσία, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό του μετρούν μήνες μέχρι την αποχώρηση τους και οι πιθανοί διάδοχοί του δίδουν μια πραγματική μάχη για να ανηφορήσουν στον Λόφο του Προεδρικού μετά την 12η Μαΐου, ωστόσο οι μηχανισμοί της Άγκυρας στο ψευδοκράτος εργάζονται ακατάπαυστα για να δημιουργήσουν νέα δεδομένα που θα μετατοπίζουν σε ακόμα πιο δεινή θέση το Κυπριακό.

Μόνο έτσι ερμηνεύεται η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη της τελευταίες εβδομάδες για μια σειρά από ενέργειες που θα αλλάζουν το status quo, όχι μόνο της Νεκρής Ζώνης αλλά και της Αμμοχώστου. Άλλωστε όλα ξεκίνησαν από την Αμμόχωστο, συνεχίστηκαν με τη γνωστή ιστορία του γηπέδου της Τσεντίνκαγια και πλέον επεκτείνονται σε διάφορα σημεία της Νεκρής Ζώνης όπου η άλλη πλευρά επιχειρεί να αλλάξει υπέρ της τα γεωγραφικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνει στους Ε/κ ο Ερτουγρούλογλου-«Δεν βλέπουν τους Τ/κ ως ίσους»

Την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο με τη συνεχή άσκηση πιέσεων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψευδοκράτος επιχειρεί να επιτύχει έμμεση αναγνώριση του με την υπογραφή μιας συμφωνίας για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η γενικότερη στάση του ΟΗΕ στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια, προβλημάτισε κατά καιρούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την περίπτωση Είντε και τα όσα στα όρια του τραγελαφικού έκανε μέχρι το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα, αργότερα με την τήρηση των ίσων αποστάσεων από τον Γενικό Γραμματέα και πιο μετά με την ανοχή των τουρκικών απαράδεκτων θέσεων και το είπα ξείπα του Αντόνιο Γκουτέρες για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, μέχρι τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τον Κόλιν Στιούαρτ, αναμφίβολα δημιουργούν μια αρνητική εντύπωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μάτι του κυκλώνα ο Στιούαρτ για τις επιδιώξεις των Τούρκων στη Νεκρή Ζώνη

Η Λευκωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τη γενικότερη συμπεριφορά του ΟΗΕ απέναντι της και αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος ο Γιαννάκης Κασουλίδης ξεκαθάρισε στον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του αυστηρού τηλεφωνικού διαβήματος στο οποίο προέβη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με την αλλαγή του status quo στη Νεκρή Ζώνη για το γήπεδο της Τσεντίνκαγιά.

Μέχρι τον επόμενο Μάρτιο όταν ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα, θεωρείται ότι πολύ λίγα είναι αυτά που μπορεί να αλλάξουν, ωστόσο αυτό εναπόκειται και στην άλλη πλευρά σε ποιες επιπλέον κινήσεις θα προβεί, έτσι ώστε, είτε να πιάσει στον ύπνο, είτε να δημιουργήσει εντάσεις, για να εκμεταλλευτεί και να πιστωθεί επιπλέον όφελος από τη συγκυρία των Προεδρικών Εκλογών. Πάντως αν είναι κάτι που προκύπτει και μέσα από τον προεκλογικό, είναι πως η πολιτική ηγεσία του τόπου, έχει στερέψει από προτάσεις, γνωρίζει ότι ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τις ίδιες θέσεις να επαναλαμβάνονται και πλέον αναζητά προτάσεις, εκτός του πλαισίου που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ σε Στιούαρτ-Έντονη δυσφορία για αποφάσεις εις βάρος της ΚΔ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιμένει πως το Κυπριακό μπορεί να ξεκλειδώσει μέσα από το ΝΑΤΟ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσα από την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρεις προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων debates που πραγματοποιήθηκαν και οι οποίες, έτσι κι αλλιώς σκοντάφτουν σε διάφορα εμπόδια.

Πάντως με αρκετό ενδιαφέρον, ίσως για πρώτη φορά, ακούστηκε από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη η πρόθεση του για μια σειρά από ενέργειες που επίκεινται τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο, μετά από την επίσκεψή του στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε πως εντός Νοεμβρίου θα υπάρξει κινητικότητα, στο μέτωπο για ενεργή εμπλοκή της ΕΕ την ώρα βέβαια που υπάρχει ο έντονος προβληματισμός για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Οι ΗΠΑ ενεργούν υπέρ των Ε/κ, θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών»

Συγκεκριμένα προανήγγειλε πως εντός Νοεμβρίου θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελλάριο Όλαφ Σόλτς, με βασικό θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπός των συναντήσεων θα είναι μια συγκεκριμένη πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένης και της ήδη διατυπωθείσας θέσης του Ταγίπ Ερντογάν, ότι μέχρι τις τουρκικές Προεδρικές Εκλογές τον Ιούνιο του 2023, στο Κυπριακό δεν θα κουνηθεί φύλλο, οι εκτιμήσεις σημειώνουν πως η υπό εκκόλαψη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα έχει καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό στίγμα και θα εστιάζει στις ευκαιρίες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δηλαδή θα αγγίζει τα θέματα ενέργειας και θα σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και στις γειτονικές της χώρες και την ανάγκη της ΕΕ για να τα εκμεταλλευτεί. Την ίδια ώρα θα βάζει στην εξίσωση και την Τουρκία και θα συνδέει την άρση της απομόνωσης που σήμερα καταγγέλλει ότι υφίσταται με εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αν και επίσημα από κυβερνητικά χείλη δεν έγινε γνωστό μέχρι ποιο σημείο προχώρησε η πρόταση που ετοιμάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ποια θα είναι η στάση των Ευρωπαίων ομολόγων του, την ώρα που παραδοσιακά η Γαλλία, τηρεί σκωπτική στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά επίσης και οι πάλαι ποτέ στενοί δεσμοί φιλίας του Τούρκου Προέδρου με την Καγκελλάριο Μέρκελ, επί των ημερών Σόλτς έχουν διασαλευθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβάρει τη μπότα του Αττίλα ο Ερντογάν, ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η Κύπρος

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος