Πιέζουν τις εταιρείες για επίσπευση διαδικασιών στην ΑΟΖ Λευκωσία και Βρυξέλλες

Διεργασίες σε πολλά μέτωπα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τις εξελίξεις σε σχέση με το μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμπερίληψη τους στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ευρύτερη προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, διεξάγονται αυτό το διάστημα. 

Ως πολύ σημαντική και με συγκεκριμένα αποτελέσματα χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία η πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σίμσον για θέματα ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας, είχε επαφές με πρόσωπα και οργανισμούς κλειδιά για το θέμα. Συγκεκριμένα η επίτροπος Σίμσον είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης, στην παρουσία της Νατάσας Πηλείδου, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της, το θέμα της επίσπευσης των εργασιών και των διαδικασιών, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, τα κοιτάσματα της χώρας να καταστούν εκμεταλλεύσιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο τέθηκαν προς τις κοινοπραξίες συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία ωστόσο δεν απαντήθηκαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο θέμα απασχόλησε και την κατ΄ ιδίαν συνάντηση της Επιτρόπου Σίμσον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συμφωνήθηκε ότι η επιλογή επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων, είναι η μοναδική επιλογή, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «καίγεται» για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση των επιλογών για εκμετάλλευση του κυπριακού ΦΑ-Στην Κύπρο η Σίμσον

Οι κοινοπραξίες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, συμφώνησαν με την ανάγκη επίσπευσης και δεσμεύθηκαν να παρέχουν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, τόσο σε σχέση με τις ποσότητες που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όσο και σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα και τη δυνατότητα εξόρυξης κάθε κοιτάσματος ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, κλειδί για την τύχη του κυπριακού γεωτρητικού προγράμματος αποτελεί και η γεώτρηση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο οικόπεδο έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η συγκεκριμένη γεώτρηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για να υπάρξει μια υποτυπώδεις οριστικοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων που μπορούν να συνυπολογισθούν στους σχεδιασμούς για τις υποδομές που χρειάζονται.

Υπενθυμίζεται πως τη δεδομένη στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιλεχθεί η επιλογή των τερματικών της Αιγύπτου ως η ιδανικότερη για την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, είτε μέσω ενός νέου αγωγού, είτε με τη χρήση των ήδη διαθέσιμων αγωγών που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο. Παράλληλα προωθούνται και οι σχετικές μελέτες, αναφορικά με την πρόταση της Energean για μεταφορά ανοικτά του Βασιλικού πλατφόρμας FLNG που θα υγροποιεί το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αθηνά στην ισραηλινή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αγωγό στην Αίγυπτο το ΦΑ από το «Αφροδίτη»-Το σενάριο που προκρίνει η Chevron

Επιπλέον άλλη μια σημαντική εξέλιξη που τυγχάνει ανάλογων χειρισμών, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Ενέργειας όσο και σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, έχει να κάνει με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Ήδη σε διπλωματικό επίπεδο έγιναν οι πρώτες ενέργειες από τον Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος απευθύνθηκε στον Λιβανέζο ομόλογό του. Η Λευκωσία θεωρεί πως μετά την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ του Λιβάνου και της Κύπρου.

Αυτό αποκάλυψε πως έχει ηδη τροχιοδρομηθεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έλαβε επιστολή από την Κύπρο για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων σχετικά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Όπως ανέφερε, εστάλη επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου από τον Κύπριο ομόλογό του.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λίβανου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε ότι ο Λίβανος θέλει να επανεξετάσει την οριοθέτηση με την Κύπρο που ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο Μπου Σάαμπ θεώρησε ότι η απόφαση σήμερα ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αποφασίζει πώς «μπορούμε να συνεχίσουμε με την Κύπρο»

Ακόμη ο αντιπρόεδρος της λιβανικής βουλής, σε συνέντευξή του στο κανάλι Al-Hurra, εκτίμησε ότι η παράδοση της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβάνου, Ισραήλ και ΗΠΑ μπορεί να γίνει στις 26 ή 27 Οκτωβρίου  στη Νακούρα, μετά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Amos Hochstein, που κατανόησε τις αδυναμίες  σύναψης συμφωνίας μεταξύ δύο “εχθρικών” κρατών και την μετέτρεψε σε τριμερή  συμφωνία που καθορίζει τα σημεία στα οποία συμφωνήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο για οριοθέτηση ΑΟΖ ζητά η Λευκωσία

Η εν λόγω εξέλιξη με τη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ αξιολογείται από τη Λευκωσία και ως μια ευκαιρία για τη γείτονα χώρα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στην περιοχή. Εξάλλου μια εξ αυτών, σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο και υπάρχει αισιοδοξία πως θα κλείσει και αυτή. Πρόκειται για τη διαφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη και το εύρος επέκτασης της στο ισραηλινό κοίτασμα Ισάϊ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη τρέχουν οι επαφές μεταξύ των δύο μερών και των εταιρειών που εμπλέκονται, από τις οποίες αναμένονται μια σειρά από απαντήσεις, έτσι ώστε η διαδικασία να οδηγηθεί στο επόμενο επίπεδο που είναι και το πιο δύσκολο.

Αυτό είναι η καταγραφή των θέσεων της κάθε πλευράς και ο τεχνικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην τελική συμφωνία.

Προχωρούμε τώρα είναι το δύσκολο κομμάτι που είναι η καταγραφή όλων των θέσεων, ο τεχνικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης