Τρίτη 31 Ιαν, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Δημοσκόπηση REPORTER: Δυσπιστία πολιτών έναντι θεσμών, στα τάρταρα τα κόμματα

  14/10/2022 06:20
Δημοσκόπηση REPORTER: Δυσπιστία πολιτών έναντι θεσμών, στα τάρταρα τα κόμματα

Δημοσκόπηση REPORTER: Δυσπιστία πολιτών έναντι θεσμών, στα τάρταρα τα κόμματα

  14/10/2022 06:20

Τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στους βασικότερους θεσμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το δεύτερο μέρος της πέμπτης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε ο REPORTER και ο οργανισμός ερευνών IMR.  

Σε μία περίοδο που διάφοροι θεσμοί εκτίθενται συχνά από ανεπάρκειες, προκύπτει το συμπέρασμα πως ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της κοινωνίας έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του σε αυτούς. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, πως με εξαίρεση την περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος μακράν προηγείται στα μάτια των πολιτών, λόγω της εικόνας που έχει καλλιεργήσει ως πολέμιος της διαφθοράς και της ασυδοσίας, κανένας άλλος θεσμός δεν χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης σε υψηλά ποσοστά. Αντιθέτως, η έλλειψη εμπιστοσύνης αγγίζει μέχρι και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο Γενικός Ελεγκτής είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες, καθώς τον εμπιστεύεται απόλυτα το 41% και μάλλον τον εμπιστεύεται ακόμη 35%, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης βρίσκεται στο 24%.

Στην αντίπερα όχθη, με τον χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης βρίσκονται αντιμέτωπα τα κόμματα, καθώς μάλλον δεν τα εμπιστεύονται ή δεν τα εμπιστεύεται καθόλου το 74% των πολιτών. Μάλιστα, μόλις το 4% αναφέρουν ότι εμπιστεύονται απόλυτα τις πολιτικές δυνάμεις. Κρίνεται, δε, ενδιαφέρον το γεγονός πως, παρά τον εξαιρετικά χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που επιδεικνύεται στα κόμματα, αρκετά πιο ψηλής εμπιστοσύνης χαίρει η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία τα κόμματα συναποτελούν. Πιο συγκεκριμένα, το 58% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μάλλον εμπιστεύονται ή εμπιστεύονται απόλυτα το νομοθετικό μας Σώμα. Αρνητική είναι ωστόσο η εικόνα της εκτελεστικής εξουσίας. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία στην εξουσία, η Κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς δύο στους δέκα δηλώνουν ότι μάλλον δεν την εμπιστεύονται και τέσσερις στους δέκα ότι δεν την εμπιστεύονται καθόλου. 

Σε ό,τι αφορά τους θεσμούς που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, τα αισθήματα των πολιτών είναι ανάμεικτα, καθώς τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες τους αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Στην περίπτωση των Δικαστηρίων απόλυτη εμπιστοσύνη εκφράζει το 15% και μερική το 41%. Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία και την Νομική Υπηρεσία, που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο, το 41% δηλώνει πως μάλλον εμπιστεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα και το 19% ότι τον εμπιστεύεται απόλυτα. Στην περίπτωση της Αστυνομίας, μόνο το 15% την εμπιστεύεται απόλυτα, ενώ ακόμη 45% δηλώνει πως μάλλον την εμπιστεύεται, ενώ τέσσερις στους δέκα δυσκολεύονται να την εμπιστευτούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, ένα θεσμό που συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο στην Κύπρο του σήμερα, εμπιστοσύνη δηλώνουν λίγοι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες. Απόλυτη εμπιστοσύνη της έχουν δύο στους δέκα και το 34% αναφέρει πως μάλλον την εμπιστεύεται.

Περιμένουν περισσότερα

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης εξάγεται το συμπέρασμα πως, παρόλο που οι μεγάλοι θεσμοί του τόπου δεν έχουν ξεπέσει εντελώς στα μάτια του κόσμου, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους αντιμετωπίζει με δυσπιστία. Η κάθε περίπτωση είναι, βέβαια, διαφορετική, αλλά φαίνεται πως τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και δείχνουν πως διάφοροι θεσμοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους σε συγκεκριμένα ζητήματα, έχουν επηρεάσει την εικόνα τους.

Ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς από αυτούς τους θεσμούς αναμένει τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Όταν το κράτος εκπέμπει εικόνα αποσύνθεσης, δυσλειτουργίας ή, ακόμη χειρότερα, διαφθοράς, είναι αυτονόητο πως αποδίδεται μερίδιο ευθύνης σε αυτούς που όφειλαν να θέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες ή να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις. Και όταν δεν το πράττουν ή δεν το κάνουν αρκετά καλά κι όταν συνεχώς δικαιολογούνται αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, φαίνεται πως δεν μπορούν να αποτελέσουν πηγή σταθερότητας και ασφάλειας για πολλούς πολίτες.

Η ταυτότητα της έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 26 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +/- 3,1.  

4348120942998420 image

4348121085268596 image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας