Οι επτά διορισμοί που «ταλαιπώρησαν» τον Αναστασιάδη

Στο τελευταίο πεντάμηνο της θητείας του εισέρχεται αισίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η διακυβέρνηση του αναμφίβολα θα αξιολογηθεί σε διάφορα επίπεδα από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με τα αναγνώσματα, εξάλλου, ήδη να δίνουν και να παίρνουν. Άλλωστε στην Κύπρο, πάντα η όποια αξιολόγηση γίνεται με μπλε, κόκκινο η πράσινο φακό, αναλόγως της κομματικής προέλευσης, αυτού που την διεξάγει.  

Τι είναι όμως αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης θα ήθελε να είχε κάνει διαφορετικά αυτή την δεκαετία που κυβέρνησε; Ποιες ήταν εκείνες οι επιλογές προσώπων που αντί να του επιλύσουν, τελικά του δημιούργησαν προβλήματα; Ποια ήταν εκείνα τα άτομα, που στο πρόσωπο τους είδε τους άριστους των αρίστων που προεκλογικά εξάγγελλε ότι θα διορίσει σε όλα τα κρίσιμα πόστα, αλλά τελικά, είτε φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, ή λόγω των περιστάσεων διέψευσαν τις προσδοκίες του ιδίου και τελικά βρέθηκαν απέναντι του;

Ποιοι ήταν αυτοί τελοσπάντων προσλήφθηκαν για να κάνουν μια δουλειά και να ελαφρύνουν το φόρτο εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά τελικά τον ταλαιπώρησαν προσωπικά, δημιούργησαν ζημιά στην εικόνα του, σύμφωνα με τον ίδιο και τελικά υποχρεώθηκε να ασχοληθεί πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενε με τα χαρτοφυλάκια, αλλά και με τους ίδιους προσωπικά.

Η λίστα αν και δεν είναι πολύ μεγάλη, περιλαμβάνει βαριά ονόματα που άφησαν το στίγμα τους στα χρόνια της διακυβέρνησης τους. Άλλοι έγιναν σύνθημα στα χείλη της αντιπολίτευσης, άλλοι έφυγαν πυροβολώντας, άλλοι με την ουρά στα σκέλια, γιατί όχι μόνο ξεγέλασαν την κοινωνία, αλλά και τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και άλλοι βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, «ταλαιπωρώντας» κυρίως τον ίδιο και τον περίγυρο των συνεργατών του. 

Κώστας Κληρίδης

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το κράτος, επιχειρούσε να ανακτήσει τη σταθερότητα, μετά την οικονομική κρίση του Μαρτίου του 2013. Έχοντας πίσω του μια αξιοσημείωτη πορεία ως Δικαστής, ο Κώστας Κληρίδης αποδέχθηκε την πρόκληση και ανέλαβε το καίριο πόστο του Γενικού Εισαγγελέα γνωρίζοντας πως πέραν από τις κρίσιμες αποφάσεις, θα κληθεί να περάσει και μέσα από κακοτοπιές.

Η συγκατοίκηση με τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, επίσης επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη που είχε γίνει προγενέστερα, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Ο Κώστας Κληρίδης εκ των υστέρων αποκάλυψε ότι, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του έλεγε πως ο ίδιος θα έπρεπε να είχε διοριστεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ότι αυτό του είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο διορισμός του Κώστα Κληρίδη, σε αντίθεση με αυτόν του Ρίκκου Ερωτοκρίτου δεν ήταν πολιτικός. Ο κ. Κληρίδης τόλμησε και δεν δίστασε να ανοίξει πολύκροτες υποθέσεις, αλλά και να υπερασπιστεί τις θέσεις που εξέφραζε, αγνοώντας τις οποιεσδήποτε συνέπειες θα προκαλούσε η σύγκρουση του με την πολιτική εξουσία.

Εξάλλου, το «ντροπή», που έγραψε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την υπόθεση Ρίκκου, έμεινε στην ιστορία. Αξίζει τον κόποι να υπενθυμιστεί, πως το «ντροπή», ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Νίκου Αναστασιάδη, να δώσει οδηγίες για να διερευνηθούν οι καταγγελίες που εκστόμισε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εναντίον του Κώστα Κληρίδη. Εκείνες οι καταγγελίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ήρθαν ως αντίποινα στη διερεύνηση της υπόθεσης Providencia που άνοιξε ο κ. Κληρίδης και τελικά οδήγησαν στην παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και στην καταδίκη του. Το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετέβη στο Δικαστήριο όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, μόνο πιο δύσκολες έκανε τις σχέσεις του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα.

Το αποκορύφωμα της κόντρας μεταξύ του Κώστα Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη, ήταν τα όσα συνέβησαν με αφορμή την ημέρα αφυπηρέτησης του Κώστα Κληρίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά ο Κώστας Κληρίδης δεν αφυπηρέτησε όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά παραιτήθηκε, στη σκιά της διαμάχης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πότε θα το πράξη.

Σε εκείνη τη συγκυρία ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κρύφτηκε και με τη στάση του έδειξε τη δυσαρέσκεια του για την εξάχρονη προσφορά του Κώστα Κληρίδη, ενδεχόμενος θέλοντας να του στείλει το μήνυμα, να φύγει το συντομότερο δυνατό. Ο Κώστας Κληρίδης, παραιτήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα σχετικά μηνύματα με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η ταραχώδης θητεία μου για επτά χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησης μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητας μου λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει, καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται», ανέφερε.

«Έχω προσπαθήσει κατά την τελευταία αυτή επταετία να προασπίσω με κάθε μέσο την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του θεσμού τον οποίο τάχθηκα να υπηρετώ. Άνθρωπος εκ φύσεως χαμηλών τόνων υποχρεώθηκα σε πλείστες περιπτώσεις να έρθω σε σύγκρουση και αντιπαράθεση και με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους και με έντυπα, τα οποία δυστυχώς ανέλαβαν να προωθήσουν τη φθορά μου για λόγους καθόλου άσχετους με τη στάση που τήρησα στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πολλοί τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ή και συγκαλύπτουν», σημείωνε.

Η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτυπώθηκε σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε λίγο αργότερα την ίδια μέρα. «Εκφράζω τη δυσαρέσκεια μου για τις αχρείαστες διαστάσεις που έλαβε το θέμα του χρόνου αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη. Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου πως ουδέν, μα ουδέν πρόβλημα δημιουργείτο από την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31η Ιουλίου», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Κι αν ο Κώστας Κληρίδης ταλαιπώρησε τον Νίκο Αναστασιάδη επειδή με τη στάση του, ουσιαστικά δεν ευθυγραμμιζόταν με τα δικά του θέλω, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου τον ταλαιπώρησε διότι με τη στάση του, ουσιαστικά τον άφησε εκτεθειμένο, που του εμπιστεύθηκε ένα πολύ σημαντικό πόστο.

Η σχέση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου με τον Νίκο Αναστασιάδη πάει αρκετά πίσω. Από τα χρόνια που και οι δύο αρκετά νέοι εκλέχθηκαν βουλευτές στη Λεμεσό. Ακολούθως οι δρόμοι τους χώρισαν και μάλιστα με πολιτικό σεισμό, αφού μέσα σε κλίμα πόλωσης και μεγάλης έντασης η επιλογή του ΔΗΣΥ να στηρίξει το Σχέδιο Ανάν τον βρήκαν αντίθετο και μαζί με άλλα στελέχη διαγράφηκαν.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, συνέχισε την πολιτική του πορεία, εκτός ΔΗΣΥ και με τις σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη να μην είναι οι καλύτερες τα επόμενα χρόνια. Τα δεδομένα ωστόσο διαφοροποιήθηκαν, όταν και πάλι ο κ. Ερωτοκρίτου διατήρησε αποστάσεις από τις αποφάσεις του κόμματός που δημιούργησε, στήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη από τον Α΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 2013. Ο ίδιος ήθελε να κεφαλαιοποιήσει αυτή του την πολιτική πράξη με τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι Γενικός Εισαγγελέας ήταν ο Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε τρεις μήνες αργότερα. Τότε ήταν που ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέμενε να μεταπηδήσει από τη θέση του Βοηθού στη θέση του Γενικού. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη αφού ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να διορίσει τον Κώστα Κληρίδη.

Αυτό ήταν κάτι ου ποτέ δεν χώνεψε, με αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο του και η Νομική Υπηρεσία, μέχρι την ημέρα που έφυγε να ζει στους ρυθμούς της κόντρας  Γενικού και Βοηθού. Παράπονα για το μη διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, έκανε και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν κάτι που παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Δικαστήριο που εξέταζε την ποινική υπόθεση εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον Οκτώβριο του 2015, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου παύθηκε από τη θέση του Βοηθού, ενώ δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 3,5 χρόνια. Αναμφίβολα υπήρξε ένας από εκείνους τους αποτυχημένους διορισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, που αντί να λύσουν, δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα και χάλασαν την προσωπική του εικόνα.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Κι αν ο Κώστας Κληρίδης «ταλαιπώρησε» τον Νίκο Αναστασιάδη μόνο για επτά χρόνια, διότι ακολουθούσε έναν δικό του κώδικα δικαστικής και προσωπικής ηθικής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ακόμη τον ταλαιπωρεί, αφού πρόκειται για εκείνον τον κρατικό αξιωματούχο, που δεν δίστασε ποτέ και δεν διστάζει να καταγγείλει ότι ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να καταγγελθεί, είτε αυτό αφορά υπουργούς, Προέδρους, βουλευτές, πολιτικούς ή επιχειρηματίες.

Είναι για αυτόν τον λόγο που ουκ ολίγες φορές ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έγινε κόκκινο πανί για τον Νίκο Αναστασιάδη. Χωρίς αμφιβολία, ο ίδιος φλέρταρε ουκ ολίγες φορές με την παύση του, ωστόσο αφενός ο μανδύας προστασίας που του έδωσε η αντιπολίτευση αλλά και η αποδοχή του από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναμφίβολα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη συγκεκριμένη θέση, όταν είσαι αντιπολίτευση. Με τον συγκρουσιακό του χαρακτήρα, την εργατικότητα και την κατάρτιση του, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα που ορθά η λανθασμένα κατέχει, έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε σχέση με ζητήματα διαφθοράς, κατάχρησης και γενικότερα μη τήρησης του Νόμου σε όλα τα επίπεδα του κράτους.

Οι συγκρούσεις του με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολλές. Με τους υπουργούς και άλλες κρατικές υπηρεσίες ακόμα περισσότερες. Χαρακτηριστική για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσεγγίζει σήμερα έναν διορισμό που ο ίδιος έκανε, είναι η παρακάτω δήλωσή του: . «Μπορείτε να μου πείτε με ποιον θεσμό δεν έχει συγκρουστεί ο γενικός ελεγκτής; Με τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών. Με ποιαν των Επιτρόπων δεν έχει συγκρουστεί; Με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων, την Επίτροπο Διοικήσεως, με την πρώην Επίτροπο Παιδιού και Νομοθεσίας, με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων». 

Εξάλλου, σε πολλές συνεντεύξεις του ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του Γενικού Ελεγκτή σε μια σειρά ζητημάτων. Από το 2019 ο Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για λαϊκισμό, πολιτικές υποδείξεις, ενώ άφηνε κατά καιρούς υπονοούμενα για την ταύτιση του με το Δημοκρατικό Κόμμα. Μια σειρά από ζητήματα, όπως το jet του Σαουδάραβα, οι δικηγόροι της RyanAir και άλλα πολλά, βρέθηκαν κατά καιρούς στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή.

Από τις πλέον σημαντικές κόντρες που κατέγραψε όλα αυτά τα χρονιά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ήταν η πρώτη με το Σωκράτη Χάσικο ΟΕΑΔ Κόσιης ή αργότερα για τις κρατικές λιμουζίνες, συνεχίστηκε με τον Χάρη Γεωργιάδη για το διορισμό της Σάβιας Ορφανίδου και τα θέματα του Συνεργατισμού και κορυφώθηκε με όλη την Κυβέρνηση για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, όταν πλέον το θέμα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Εξάλλου το θέμα των διαβατηρίων και του ελέγχου που ήθελε να κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, πολιτικοποιήθηκε πλήρως. Ο Γενικός Ελεγκτής μετατράπηκε από την αντιπολίτευση σε γνήσιο εκφραστή της πάταξης της διαφθοράς από την Κυβέρνηση, ενώ με αφορμή την επιμονή του η χώρα κινδύνεψε να μείνει χωρίς προϋπολογισμό, όταν το ΔΗΚΟ έθεσε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό να δοθούν οι φάκελοι για έρευνα στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Πράγμα που τελικά δεν έγινε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Ένας άλλος διορισμός που δεν πήγε καθόλου καλά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν αυτός της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη θέση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διορίστηκε το 2014 και περίπου ένα χρόνο μετά βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση του συμβολαίου της που είχε να κάνει ξεκάθαρα με ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού η κόρη της εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της που εκπροσωπούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Μάλιστα η κ. Γιωρκάτζη άδειασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως τον είχε ενημερώσει για το ζήτημα. Κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε. Η κα. Γιωρκάτζη αργότερα υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ζήτησε να του αποστείλει το κείμενο του συμβολαίου της με την ίδια να του αποστέλλει δύο αντίγραφα και ένα χειρόγραφο σημείωμα που έλεγε ότι «υπογράφω και τα δύο και όποιο εκ των δύο προτιμάτε εσείς ή όπως θέλετε να το αλλάξετε εγώ είμαι πρόθυμη να το αποδεχθώ».

Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο παύσης της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, τελικά αυτή παρέμεινε στη θέση της με αναθεωρημένο συμβόλαιο και αφού η κόρη της παραιτήθηκε από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2019. Ωστόσο οι σχέσεις της με τον Νίκο Αναστασιάδη ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν και κατά μέρους διαφωνίες και κόντρες για ζητήματα που άπτονταν του χαρτοφυλακίου της.

Έμιλυ Γιολίτη

Τίποτα δεν προμήνυε ότι οι άριστες οικογενειακές σχέσεις της οικογένειας Αναστασιάδη με την Έμιλυ Γιολίτη θα μπορούσαν να χαλάσουν ποτέ, ειδικά πριν από τον διορισμό της στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης. Εξάλλου η Έμιλυ Γιολίτη πριν διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, υπηρέτησε από σημαντικές θέσεις σε ημικρατικούς οργανισμούς, καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα.

Το όνομα της ακουγόταν σε κάθε περίοδο ανασχηματισμού. Ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης της εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 29 Ιουνίου του 2020. Η Έμιλυ Γιολίτη ανέλαβε ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή εν μέσω της πανδημίας. Ομολογουμένως η ελάχιστη πολιτική πείρα της και οι κρίσιμες καταστάσεις που είχε να διαχειριστεί, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που δεχόταν για πράγματα άσχετα με το χαρτοφυλάκιο της, σμίκρυνε τις αντιστάσεις της και την οδήγησαν σε αποφάσεις που έφερναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση.

Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ο Νίκος Αναστασιαδης κλήθηκε να δικαιολογηθεί για πράξεις ή παραλείψεις της υπουργού του, λέγοντας μάλιστα και τη φράση που έμεινε στην ιστορία ότι, «υπουργός Δικαιοσύνης είναι η Έμιλυ Γιολίτη. Τελεία και παύλα»

Η υποστήριξη του Προέδρου στην υπουργό του όμως κράτησε μόλις ένα χρόνο. Τον Ιούνιο του 2021, τα πολιτικά πηγαδάκι βούιξαν για την απομάκρυνση της και τη μετακίνηση της σε άλλο πόστο μικρότερου βεληνεκούς. Η ίδια σήκωσε το τηλέφωνο και απαίτησε μετά από διάφορες δικαιολογίες που άκουσε από τους συνεργάτες του, να μιλήσει με τον ίδιο. Σύμφωνα με την ίδια σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο, άκουσε από τον ίδιο ότι οι πράξεις της πλήττουν την εικόνα του.

Λίγο αργότερα στο γραφείο του Προέδρου αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία, έφτανε η επιστολή παραίτησης της με ένα δριμύ κατηγορώ, τόσο κατά του ιδίου του Νίκου Αναστασιάδη όσο και κατά της Κυβέρνησης.

«Με κάθε ταπεινότητα αλλά ευθαρσώς υποβάλλω ότι δεν είμαι εγώ, αγαπητέ Πρόεδρε, που πλήττω την εικόνα σας. Και βέβαια δεν πληρώνετε κανένα πολιτικό κόστος ένεκα της δικής μου παρουσίας. Εγώ ήρθα στην πολιτική χωρίς βαρίδια, με καθαρά χέρια και με δηλωμένη οικονομική ευχέρεια ώστε να μην αφήνονται σκιές βολέματος ή και διαφθοράς αλλά μόνο προσφοράς. Μάλλον εγώ υπέστη κόστος, και βαρύ μάλιστα, με την αποδοχή συμμετοχής μου σε μια κυβέρνηση η οποία γνωρίζετε καλά πως δεν έχαιρε των καλύτερων εντυπώσεων από την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας. Γνωρίζετε δε πως το κόστος αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο και στην προσωπική μου υγεία. Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδηση πως έπραξα το καθήκον μου», έγραφε μεταξύ άλλων η κα. Γιολίτη στην επιστολή της, καθιστώντας την ως μια από τις πιο θεαματικές και θορυβώδεις παραιτήσεις από Κυβέρνηση που έγιναν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιχάλης Σαρρής

Άλλη μια ηχηρή και απροσδόκητη παραίτηση υπουργού, ήταν αυτή του Μιχάλη Σαρρή το 2013. Με την Κύπρο να βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, με τους πολίτες να κοιμούνται και να ξυπνούν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητες και τις τράπεζες να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο που θα παρέσυρνε σαν χείμαρρος τα πάντα, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε την Προεδρία τον Μάρτιο του 2023.

Ο πιο κρίσιμος διορισμός που καλείτο να πράξει, ήταν αυτός του υπουργού Οικονομικών, του ανθρώπου που θα έβρισκε τον τρόπο να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να εξεύρει την πιο ανώδυνη λύση, αφενός για να μην κηρύξει πτώχευση το κράτος και αφετέρου για να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης.

Για αυτό το δύσκολο πόστο, ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε τον Μιχάλη Σαρρή. Έναν άνθρωπο που είχε και τις γνώσεις αλλά κυρίως την εμπειρία του Υπουργείου Οικονομικών, αφού υπηρέτησε για σχεδόν τρία χρόνια από την ίδια θέση την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μιχάλης Σαρρής ήταν προσωπική επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη και το μοναδικό μέλος της Κυβέρνησης που ήταν μη κομματικό.

Ο κ. Σαρρής διορίστηκε στις 2 Μαρτίου, ενώ μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις των επομένων ημερών και το κούρεμα καταθέσεων παραιτήθηκε ακριβώς ένα μήνα μετά στις 2 Απριλίου.  Η επίσημη αιτιολογία για την παραίτηση του κ. Σαρρή, τόσο από τον ίδιο όσο και από το Προεδρικό, ήταν ότι διετέλεσε στο παρελθόν υψηλόβαθμο στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας και θα υπήρχε ασυμβίβαστο εάν διατηρούσε τη θέση του ως υπουργός, από τη στιγμή που θα έτρεχαν και οι έρευνες για την οικονομία.

Έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν δυσαρεστημένος για όλους τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και το ρόλο του στο Eurogroup. Εξάλλου ακόμα μέχρι και σήμερα οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σε σχέση με το ταξίδι του στη Μόσχα για να εξασφαλίσει δάνειο που κατέληξε σε ένα φιάσκο.

Γιάννης Γιαννάκης

Δεν ήταν υπουργός, αλλά διορίστηκε ως Επίτροπος Εθελοντισμού. Κατάφερε σύμφωνα με τα στοιχεία που σύντομα θα τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, να παραπλανήσει όλους τους κρατικούς μηχανισμούς και να διοριστεί στη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Νεολαίας. Ο Γιάννης Γιαννάκη, ο οποίος επεδίωκε να διαγράψει μια λαμπρή πολιτική καριέρα, αποκαλυφθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Γιαννάκης ήταν ένας εκ των πολλών διορισμών Επιτρόπων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκ του αποτελέσματος, μετά τις αποκαλύψεις, κρίνεται ως αποτυχημένος, αφού βρισκόταν στην εν λόγω θέση με πλαστά πτυχία και για χρόνια λάμβανε παχυλούς μισθούς που δεν του άξιζαν.

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)