Ν. Νουρής: Ένας νέος πιο επικίνδυνος Αττίλας, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από Τουρκία

Ως «ένα χειρότερο και πιο επικίνδυνο Αττίλα» χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, τη συστηματική διοχέτευση παράτυπων μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής, παρουσιάζοντας την έκθεση φωτογραφίας για την πράσινη γραμμή "On the line", στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου MED 5 για το μεταναστευτικό. Σημείωσε, δε, ότι το φαινόμενο συνιστά υβριδική απειλή, τόσο για την Κύπρο, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο Anassa, στην επαρχία Πάφου, παρουσιάζει συλλογή εικόνων από το φωτογραφικό αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε μια προσπάθεια να αναδείξει «τη νοητή γραμμή που συνδέει τη μεγάλη πληγή της Κύπρου - την τουρκική εισβολή - με τη σύγχρονη πληγή, το μεταναστευτικό», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΤΠ.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπογράμμισε τη σοβαρότητα των προκλήσεων που γεννά το μεταναστευτικό πρόβλημα και κατ' επέκταση την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης και ενότητας για την αντιμετώπισή τους. Ανέφερε, δε, ότι η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί και την ανθρωπιστική πτυχή του μεταναστευτικού, αλλά και την πτυχή της υβριδικής απειλής από την Τουρκία, με την εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε στη συνέχεια να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο. Οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί και διπλωματικοί ακόλουθοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της διαίρεσης του νησιούμ ενώ ζήτησαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η πράσινη γραμμή συνιστά το σημείο από το οποίο τους τελευταίους μήνες περνά στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία το μεγαλύτερο ποσοστό παράτυπων μεταναστών.

«Η έκθεση αυτή απεικονίζει με παραστατικό τρόπο το δράμα που η πατρίδα μας βίωσε στις 20 Ιουλίου του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της και εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 200.000 Ελληνοκύπριους», σημείωσε από πλευράς του ο Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι σήμερα, μετά τον εποικισμό της κατεχόμενης Κύπρου, «η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σκοπό έχει την δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση και των ελεγχόμενων από την Δημοκρατία περιοχών».

Τόνισε, δε, ότι η κατάσταση αυτή συνιστά μια υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απευθυνόμενος προς τους συνέδρους σημείωσε ότι για το λόγο αυτή είναι απαραίτητη η συνδρομή των κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

(ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΜΚ)

Δειτε Επισης

Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»