Την είπε σε ΠτΔ ο Ερντογάν για Κυπριακό-«Κατεβαίνεις στο πηγάδι με σχοινί άλλων»

Βάση στα Κατεχόμενα ως αντιστάθμισμα για τη βάση της Αλεξανδρούπολης υποστήριξε ότι θα εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Πράγα. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «γίνεται λόγος για τουρκική βάση στην Καρπασία. Ως εναλλακτική της Αλεξανδρούπολης. Είμαστε έτοιμοι για τουρκική βάση;», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: 

«Ξέρετε τι κάναμε γι’ αυτό τη στιγμή που κανείς δεν το είχε σκεφτεί; Η πρώτη μας δουλειά ήταν να τοποθετήσουμε UAV και SIHA στη Βόρεια Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή, τα UAV και τα SIHA μας είναι εκεί και μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο, όπως στο μέρος που αναφέρατε. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, από κάθε άποψη. Γίνει δεν γίνει, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στη Βόρεια Κύπρο με το που απογειωθούν τα αεροπλάνα μας από την ηπειρωτική μας χώρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί».

Συνομιλίες γιοκ για Κυπριακό

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στη συνομιλία του με τον Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας και πάλι ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Και απόψε (σ.σ. χθες) ο Αναστασιάδης είπε ‘να συναντηθούμε, να μιλήσουμε’. Έβαλε και κάποιους ενδιάμεσους. Του είπα, «πρόεδρε, εσύ φεύγεις τώρα άλλωστε». Φεύγει σε δύο μήνες. Του είπα: ‘Σε μια τέτοια περίοδο, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συζητηθούν’. Του είπα επίσης, ‘εσύ πάντα παίρνεις οδηγίες από κάπου. Με τέτοιες οδηγίες, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτως ή άλλως. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να κατέβεις στο πηγάδι με το σχοινί άλλων. Διαφορετικά, θα κολλήσεις στο πηγάδι’».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων προς τον ΟΗΕ να αποσύρει την ειρηνευτική δύναμη μέσα σε 1 μήνα, εκτός αν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν επιστολή από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με την οποία ζητείται η σύναψη συμφωνίας του ψευδοκράτους με τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρηνευτική δύναμη.

“Θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελούν μέρος του τακτικού και συνεχούς διαλόγου μας με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι λάβαμε επιστολή από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η αποστολή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά και με τις δύο πλευρές” δήλωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είχε δηλώσει από τη Νέα Υόρκη ότι συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά.

«Είχα την ευκαιρία στη συνάντηση με τον κ. Λακρουά να εγείρω το θέμα της απαράδεκτης κατάθεσης εγγράφου, κάτι το οποίο προφανώς δεν μπορεί να συμβεί γιατί μιλούμε για ένα ψευδοκράτος, ένα κράτος ανύπαρκτο και βεβαίως η ειρηνευτική δύναμη είμαι βέβαιος ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο αίτημα», είπε.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση, σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο αναφορικά με το διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε σχέση με το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Του άνοιξε συζήτηση για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης, την έκοψε ο Ερντογάν

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση