Διαβήματα ΥΠΕΞ στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Αναμένει τη δέουσα αντίδραση για το τελεσίγραφο

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο αναφορικά με το διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την UNFICYP. 

Σε σχέση με το θέμα το Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτά η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει τη συγκατάθεση της για την ανάπτυξη και παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο έδαφος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αναγνωρίστε ή αποχωρήστε»-Τελεσίγραφο του ψευδοκράτους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το μόνο κράτος στην Κύπρο, έχει συνάψει Συμφωνία με τον ΟΗΕ από το 1964, η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης.

«Τέτοιες συμφωνίες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπογράφει μόνο με κράτη, στο κυρίαρχο έδαφος των οποίων αναπτύσσει τις ειρηνευτικές του αποστολές. Εξάλλου, το έδαφος της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ουδέτερη περιοχή, αλλά έδαφος που παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη για να επιτηρεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και για να διευκολύνει την άσκηση των όρων εντολής της», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Τέλος, αναφέρει ότι προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, από την οποία αναμένει τη δέουσα αντίδραση.

Νωρίτερα είχε γραφτεί στον τουρκικό Τύπο πως προθεσμία ενός μηνός στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) έδωσε το ψευδοκράτος, ζητώντας είτε να το αναγνωρίσει, είτε να αποχωρήσει. Ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογου δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα.      

Ο «υπεξ» ανέφερε στην εφημερίδα πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στα κατεχόμενα και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ε/κ πλευρά για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την τδβκ ή θα αποχωρήσουν επίσης από την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Ερτογρούλογλου δήλωσε ότι με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. «Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως τδβκ, τους λέμε ξεκάθαρα 'κοιτάξτε, δεν είναι η ε/κ κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην τδβκ, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την τδβκ, θα φύγουν».

Καμία επίσημη ειδοποίηση ΟΥΝΦΙΚΥΠ από Τ/κ

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από τους Τουρκοκύπριους σε σχέση με το αίτημά τους για σύναψη συμφωνίας με αυτούς, αν και γνωρίζει για το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ", σύμφωνα με το οποίο ο "υπουργός εξωτερικών", Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε στην εφημερίδα πως αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος θα πρέπει να αποχωρήσει από τα στρατόπεδά της στα κατεχόμενα και πως οι Τ/κ έδωσαν ένα μήνα προθεσμία στα Ηνωμένα Έθνη για να απαντήσουν στο αίτημα αυτό.

"Γνωρίζουμε για το αίτημα που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στην έδρα των ΗΕ πρόσφατα, παρόλο που δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε επίσημη ειδοποίηση από αυτούς", είπε ο κ. Σιντίκ. 

Ερωτηθείς για την ουσία του αιτήματος των Τ/κ, ο κ. Σιντίκ επανέλαβε πως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο δεν έλαβε κάποια επίσημη ειδοποίηση από την τ/κ πλευρά για αυτό το θέμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί επί της ουσίας να σχολιάσει το τι αναφέρουν οι Τ/κ.

Αμφιβολίες και επικρίσεις στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, επικρίσεις εκφράζονται και στα κατεχόμενα. Το ντέρτι τους είναι να μας κρατήσουν ομήρους στο υφιστάμενο στάτους κβο, σχολίασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν για τις δηλώσεις του «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην τουρκική Χουριέτ σχετικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο ηγέτης τ/κ αντιπολίτευσης διερωτήθηκε εάν πράγματι ο κ. Ερτουγρούλογλου έδωσε διορία ενός μηνός στα ΗΕ για να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Δεν ξέρει ότι όσους μήνες και να δώσει (τελεσίγραφο) δεν θα υπάρξει «αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τον ΟΗΕ» στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας;».

Το θέμα είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε. «Το πρόβλημα δεν είναι αναγνώριση ή τίποτα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που δεν θέλει τους Τουρκοκύπριους να ενωθούν με την διεθνή κοινότητα και δεν έχει άλλο πρόβλημα από το να μας φυλακίσουν στο σαράι. Αν δοθεί η ευκαιρία, θα κλείσει τις πόρτες που ανοίξαμε στον κόσμο με χίλιους και έναν αγώνες!»

Δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι ας λένε ότι θέλουν, ο αγώνας μας για να ενταχθούμε στο διεθνές δίκαιο θα συνεχιστεί.

 

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία