Τα δύο επίπεδα των τουρκικών απειλών, ο ρόλος των τρίτων και οι ενέργειες της ΚΔ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται άρρηκτα με το Κυπριακό. Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που έφερε η άρση του εμπάργκο όπλων και η ξεκάθαρη στήριξη της αμερικανικής διοίκησης σε Κύπρο και Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκία, καθώς επίσης και η ρήξη στις σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας που αναμένεται να επισημοποιηθεί και με άλλους τρόπους το επόμενο διάστημα, περιπλέκουν την ήδη περιπλεγμένη κατάσταση.  

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τίποτα απολύτως δεν προμηνύει πως η κατάσταση θα αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι όταν ολοκληρωθούν και οι εκλογές στην Τουρκία. Μέχρι τότε, όπως έκανε γνωστό και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας θα επιχειρήσει να κρατά τη διαδικασία στη ζωή, έστω για τους τύπους. Αντιθέτως το επόμενο διάστημα, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, κυρίως Ελλαδιτών πολιτικών αναλυτών, ο Ταγίπ Ερντογάν θα εντατικοποιήσει τις απειλές του και θα προκαλεί με κάθε ευκαιρία, περιμένοντας τη λάθος κίνηση από την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την κατάσταση, κυρίως για να αποκομίσει εκλογικά εκείνο τον αριθμό ψήφων από ακραίους κύκλους εντός της Τουρκίας που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει την εξουσία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρης στήριξη ΗΠΑ σε Κύπρο-«Επανένωση της χώρας με λύση ΔΔΟ»

Το ενδιαφέρον του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο αυτή την περίοδο αφορά δύο κυρίως ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που ήδη προανήγγειλε για τον εξοπλισμό του ψευδοκράτους και το δεύτερο με τις κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο σε συνεργασία με το ψευδοκράτος για να επιτευχθεί η αεροπορική σύνδεση με τη Ρωσία. Οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι πλήρως την παρούσα διεθνή συγκυρία, επιχειρούν να αποκομίσουν από τη ρωσική Κυβέρνηση όσα περισσότερα μπορούν σε αντάλλαγμα της έμμεσης νομιμοποίησης από πλευράς Άγκυρας της εισβολής στην Ουκρανία και της μη επιβολή κυρώσεων, σε πείσμα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. 

Και για τα δύο ζητήματα που προκύπτουν, δηλαδή και για το θέμα των παράνομων απευθείας πτήσεων (σ.σ. με touch down στη Αττάλεια), είτε για το θέμα του περαιτέρω εξοπλισμού του Αττίλα με σύγχρονα οπλικά συστήματα, η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση. Τόσο σε επίπεδο Υπουργείων όσο και σε επίπεδο εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, επικρατεί εγρήγορση, έτσι ώστε, οι όποιες προκλήσεις να μην μείνουν αναπάντητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν χωνεύει την άρση εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ ο Ερντογάν-«Δεν το αποδεχόμαστε»

Ανάλογες της ανησυχίας που προκαλεί η Άγκυρα, ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, όπου ίσως για πρώτη φορά, μίλησε σε υψηλούς τόνους και έστειλε πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του ψευδοϋπέξ των κατεχομένων, για τη διορία που δόθηκε στην ΟΥΝΦΚΥΠ για αναγνώριση.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόθεση και σκοπός της πλευράς μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα από επιβουλές άλλων, ενώ τόνισε πως είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό, λόγω της αυξανόμενης έντασης των τουρκικών απειλών, συνδέοντας το με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην χώρα, που ανοίγει τον δρόμο για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι κατ΄ ανάγκην από τις ΗΠΑ απευθείας, αλλά ενδεχομένως και από ευρωπαϊκά κράτη που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνολογία που μέχρι σήμερα ήταν απαγορευμένη για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό μήνυμα ΠτΔ για τουρκική επιθετικότητα-«Υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε την ΕΦ»

Εξάλλου σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση των τουρκικών απειλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως ήδη έχει εκπονηθεί ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για τους διπλωματικούς χειρισμούς, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Την ευκαιρία να στείλει τα ανάλογα μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο, μέσω ομολόγων του, πράγμα που έχει πράξει κατ΄ εξοχήν στο παρελθόν, θα έχει κατά τη διάρκεια του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συναντήσεις με ξένους ομολόγους του, τους οποίους αναμένεται να προειδοποιήσει για τα αρνητικές συνέπειες που θα έχει για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως για την Κύπρο το ενδεχόμενο απευθείας σύνδεσης της Ρωσίας με το ψευδοκράτος, αλλά και τους κινδύνους από την περαιτέρω ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα, πραγματοποιείται η 1η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών της ηπείρου, αλλά και η δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας.

Αύριο, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και σειρά ζητημάτων που άπτονται των θεμάτων ενέργειας και οικονομίας.     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές