Ένας μήνας για μια υπογραφή-Δεν δόθηκαν στον Οδυσσέα τα στοιχεία για διαβατήρια

Καθυστέρηση που λειτουργεί ενδεχομένως ως ντόμινο και επηρεάζει τη διερεύνηση σημαντικών πτυχών των παρατυπιών και των ενδεχόμενων παρανομιών που έγιναν κατά την εφαρμογή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, παρατηρείται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν έχει αποστείλει σημαντικά στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, τα οποία έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό.  

Υπενθυμίζεται πως μετά από την τελευταία Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε την πρόθεση της Υπηρεσίας του να προωθήσει τις εκθέσεις και τα στοιχεία που διερευνήθηκαν, τόσο στη Νομική Υπηρεσία όσο και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, λόγω της σύγκρουσης συμφέροντος που εντόπισε σε σχέση με την προηγούμενη ιδιότητα του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. 

Για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του ΚΕΠ και να προωθήσει τα στοιχεία προς τις δύο Αρχές ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να του αποστείλουν συγκεκριμένα στοιχεία που ζήτησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω στοιχεία αφορούν τα ονόματα των παρόχων που ενεπλάκησαν σε έκαστη πολιτογράφηση που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ετοιμάσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τα στοιχεία και τις υπολείπεται η υπογραφή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου. Ωστόσο από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα, ο Γενικός Διευθυντής δεν έχει μονογράψει τον συγκεκριμένο φάκελο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, αφενός αυτά να μην μεταβιβαστούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και ταυτόχρονα να καθυστερεί και η αποστολή των φακέλων με τα στοιχεία για το ΚΕΠ, από την Ελεγκτική Υπηρεσία, σε Νομική Υπηρεσία και Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Προκύπτει, δηλαδή, ξεκάθαρο ζήτημα σε σχέση με την ολιγωρία που παρατηρείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τη στιγμή μάλιστα που για σχεδόν ένα μήνα τα στοιχεία είναι έτοιμα και το μόνο πράγμα που υπολείπεται είναι μια υπογραφή. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτέλεσε ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή.

Στα μέσα του μήνα, μια ανάρτηση του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία υποδείκνυε πως ακόμα δεν έχει παραλάβει την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα συνοδευτικά στοιχεία, πυροδότησε την νέα εστία αντιπαράθεσης, με τον Γενικό Ελεγκτή να σημειώνει πως αναμένονται τα συμπληρωματικά στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών και να υποδεικνύει με νόημα πως και στο παρελθόν το περιεχόμενο των Ειδικών Εκθέσεων για το ΚΕΠ που στάλθηκαν, δεν λήφθηκαν υπόψη και αγνοήθηκαν, τόσο τη Νομική Υπηρεσία όσο κι από την Αστυνομία. 

Πάντως, η εξέλιξη της υπόθεσης, με την αποστολή των στοιχείων και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναμένεται από αρκετούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ένας εκ των βασικών λόγων που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την απόφαση του να τα προωθήσει και στη νεοσυσταθείσα Αρχή, έχει να κάνει με την προηγούμενη ιδιότητα των Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για τους οποίους ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος, αφού αμφότεροι υπήρξαν μέλη Υπουργικών Συμβουλίων του Νίκου Αναστασιάδη που ενέκριναν διαβατήρια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γιώργος Σαββίδης εμπλέκεται σε περίπου 500 αποφάσεις παραχώρησης πολιτογραφήσεων και ο Σάββας Αγγελίδης σε χίλιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης