Τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ιαπωνίας συζήτησε η Δημητρίου στο Τόκιο

Το ορόσημο της εξηκοστής επετείου εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας, τονίστηκε κατά την συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο Τόκιο, με τον Ιάπωνα ομόλογό της Hiroyuki Hosoda, στον οποίο διαβίβασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ίδιας, της κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον αδόκητο θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Shinzo Abe. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών ως νησιωτικών κρατών, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, καθώς και στην κοινή προσήλωσή τους σε κοινές αρχές και αξίες και ειδικότερα στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αμφότερες οι πλευρές, επισήμαναν ότι το άνοιγμα πρεσβειών ένθεν και ένθεν, έδωσε σημαντική ώθηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σταθερή προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης COVID-19 στον τουρισμό και την οικονομία των δύο χωρών, καθώς και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επί τούτου, ο κ. Hosoda επισήμανε την κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ομάδας G7 με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η ανάληψη συλλογικών δράσεων, σε πνεύμα αλληλεγγύης, σύμπνοιας και ενότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της ενεργειακής, της κλιματικής και της επισιτιστικής κρίσης.

Τέλος, οι δύο Πρόεδροι επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα Κοινοβούλια των δύο χωρών και τις αντίστοιχες Ομάδες Φιλίας που δραστηριοποιούνται σε αυτά, καθώς και σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στην Ιαπωνία.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών