Στα «ζάρια» η διεθνής θέση της Τουρκίας από τον Ερντογάν-Τι κρύβει η κλιμάκωση

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε χθες η Τουρκία, δείχνοντας με αυτήν ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στη «χείρα φιλίας» που έτεινε ο Ελληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μόλις προ τριημέρου.  

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, και προέβη σε διάβημα, με τον εξωφρενικό ισχυρισμό «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς». Στο τουρκικό διάβημα επισημαίνεται επίσης ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί «ακόμα μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδος οι οποίες απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947».

Η διπλωματική αναβάθμιση των έωλων τουρκικών ισχυρισμών, που έως χθες απλώς εκτοξεύονταν όπως οι καθημερινές απειλές εναντίον της χώρας μας από τα προεκλογικά μικρόφωνα της γείτονος, αποτελεί την έναρξη ενός νέου κύκλου οξύτητας και ένταξης στις «διπλωματικές διαφορές» των δύο χωρών των απίστευτων ισχυρισμών του καθεστώτος Ερντογάν που ανακάλυψαν και προβάλλουν μόλις την τελευταία διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στον Μητσοτάκη με νέες απειλές ο Ερντογάν-«Οι ΗΠΑ δεν θα σας σώσουν»

Εκτός ορίων ο Ερντογάν

Το νήμα των προκλήσεων πήρε λίγο αργότερα ο ίδιος ο Ερντογάν, που σε ένα παραληρηματικό κρεσέντο προέβη σε ιταμές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς. Οι Ελληνες θα λογοδοτήσουν. Οσοι κρύβονται κάτω από τη φούστα άλλων δεν έχουν αξιοπρεπή στάση. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Ελληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό. Οι Ελληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό…».

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να κρύψει τη λύσσα του και για τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα, δηλαδή για ένα ισχυρό, αρραγές μέτωπο πολλών κρατών τα οποία στέκονται δίπλα στη χώρα μας και στο Διεθνές Δίκαιο, δείχνοντας τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. «Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα θα πρέπει να ενοχλούν τους Ελληνες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια κακότεχνη προσπάθεια μιμητισμού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απευθύνθηκε στους Τούρκους πολίτες από τη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «είμαστε γείτονες, δεν είμαστε εχθροί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν-«Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, έχει παρασυρθεί σε βάλτο»

Η απάντηση της Αθήνας

Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τούς τουρκικούς ισχυρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμους, ενώ υπογράμμισε ότι δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αυτές προσθέτουν πως ο Ελληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν από την Αθήνα προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, οι ίδιες πηγές από την ελληνική πρωτεύουσα καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Αγκυρα κ. Λάζαρης επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της (casus belli), υπονοώντας ευθέως ότι αυτό το κάνει η Τουρκία. Τόνισε ακόμα ότι η χώρα μας δεν έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Ο κ. Λάζαρης συμπλήρωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από ελληνικό έδαφος.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σήμερα το μήνυμα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια έστειλε ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.

«Μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά θέματα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις 'κόκκινες γραμμές της', όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό.

Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει  και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Συνεχίζονται οι προκλήσεις στον αέρα

Η τουρκική προκλητικότητα σε όλο της το μεγαλείο, εμφανίστηκε και πάλι χθες, πριν το διάβημα που μας καλούσε να… σεβαστούμε τη νομιμότητα, όταν το πρωί της Δευτέρας, ένα ακόμα τουρκικό drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV) που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς, φυσικά, να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια. 

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν

Είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θυσιάζει τη διεθνή εικόνα της χώρας στον βωμό της απελπισμένης προσπάθειας να επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την επίθεση φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αμήχανη αντίδραση Ερντογάν, ο οποίος, μέσω του στενότερου συνεργάτη του, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι «εάν ο απέναντι κάνει ένα βήμα ο Τούρκος πρόεδρος κάνει δύο», αφήνοντας ελπίδες για μια συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η χθεσινή προκλητική κίνηση της Αγκυρας φανερώνει ότι τα όπλα και οι διπλωματικές επιλογές τελειώνουν για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει άλλο τρόπο να αντιδράσει στην ψύχραιμη αντιμετώπιση των προκλήσεων του εκ μέρους της Αθήνας, παρά μόνο με… νέες προκλήσεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται να δώσει την παραμικρή εξήγηση στο ερώτημα «τι ακριβώς κάνει η λεγόμενη "Στρατιά του Αιγαίου" μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα μικρασιατικά παράλια, ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που ο Ερντογάν ζητεί την αποστρατιωτικοποίησή τους;»...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αλλιώτικες διαδηλώσεις και το πρωτοφανές θάρρος απέναντι στο καθεστώς

Νέο μήνυμα Βρυξελλών

Νέο αυστηρό μήνυμα στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε η Κομισιόν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης