Θεσμοί... μαλλιά κουβάρια

Την ώρα που το κύρος των θεσμών του κράτος βρίσκεται στο ναδίρ και η εικόνα του παραπέμπει σε βαριά άρρωστο ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τα πρόσωπα που τον περιτριγυρίζουν κάνουν ότι είναι δυνατό για να επιδεινώσουν την κατάσταση του.  

Μοιάζουν με εκείνους τους συγγενείς του αρρώστου παππού που βρίσκονται γύρω από το κρεβάτι του και ερίζουν για τα περιουσιακά του. Ποιος θα πάρει το σπίτι, πώς θα μοιραστούν τα μετρητά, τι θα γίνει με το αυτοκίνητο. Είναι ιστορίες που καθημερινά συμβαίνουν και δεν θα εκλείψουν ποτέ. Στο τέλος ο ασθενείς πεθαίνει και πλέον οι συζητήσεις γίνονται τσακωμοί και έριδες μεταξύ πάλαι ποτέ αγαπημένων συγγενών.

Αν και δεν μπορεί να ορίσει κανείς με ακρίβεια σε ποια ακριβώς φάση της διαδικασίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι θεσμοί της κυπριακής πολιτείας, είναι σε θέση ωστόσο να διαπιστώσει πως ο ασθενείς είναι βαριά, η κατάσταση του είναι μη αναστρέψιμη και οι συγγενείς ζουν στην κοσμάρα τους.

Πώς αλλιώς εξηγείται η εικόνα που εκπέμπει το κυπριακό σύστημα από άκρη σε άκρη; Τι πάει καλά για να δει ο πολίτης μια χαραμάδα ελπίδας. Η οικονομία που τα προηγούμενα χρόνια έκανε βήματα προόδου σήμερα βιώνει άλλη μια περίοδο ανασφάλειας λόγω των διεθνών συνθηκών. Το Κυπριακό ίσως και να βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας του. Το μεταναστευτικό απειλεί να τινάξει τους κρατικούς μηχανισμούς στον αέρα. Κι από εκεί και πέρα επικρατεί επίσης ένα χάος, με θεσμούς και πρόσωπα να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. 

Ο Γενικός Ελεγκτής από τη μια και ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας από την άλλη, έκλεισαν ήδη δύο χρόνια ερίδων και δημόσιων τσακωμών και τίποτα δεν δείχνει ικανό να αναστρέψει την κατάσταση. Μια αξιωματούχος, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, κατήγγειλε έναν ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, τον διοικητή της ΥΚΑΝ για διαφθορά, με τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή να εντοπίζει ποινικά αδικήματα. Την ίδια ώρα θίγεται και η ακεραιότητα των κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών, όπως του Γενικού Εισαγγελέα, αφού σε υπόθεση που εκδικάζεται ενώπιον Δικαστηρίου, ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, έθεσε θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, λόγω της προηγούμενης ιδιότητας των Σαββίδη και Αγγελίδη ως υπουργοί. 

Ούτε την υγεία που αναμφίβολα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έκανε βήματα προς τα μπρος κάποιοι επιχειρούν να την πλήξουν, εντοπίζοντας αλά καρτ ασυμβίβαστα, εκδιώκοντας όσους αγωνίστηκαν για την υλοποίηση και τη λειτουργία του χωρίς προσκόμματα, ενώ με κάθε ευκαιρία δείχνουν τις πραγματικές τους προθέσεις που είναι η αλλαγή φιλοσοφίας του. 

Ένα κλιμάκιο της επιτροπής που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιού, επισκέπτεται την Κύπρο για να εξετάσει το θέμα των παρακολουθήσεων, την ώρα που οι αρμόδιοι εντός της χώρας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και επιμένουν πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την Κύπρο. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με την κρίση εντός του αστυνομικού σώματος, με μια σειρά απο ανοικτές υποθέσεις, άνθρωποι που βρίσκονται σε καίρια πόστα παραμένουν αμέτοχοι και περιορίζονται στην επικοινωνιακή διαχείριση και διεκπεραίωση των θεμάτων που προκύπτουν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αμφισβήτησης, ωστόσο, δεν είναι άλλη από την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, όπου μια χαροκαμένη μάνα κατάφερε να τα βάλει με όλα και με όλους, και στο τέλος να ξεγυμνώσει ολόκληρο το σύστημα που για χρόνια προσπαθούσε να την πείσει ότι το παιδί της αυτοκτόνησε

Την ίδια ώρα έχουμε Προεδρικές… Κλίμα πόλωσης, χτυπήματα κατά υποψηφίων κάτω από τη μέση, επιχειρήσεις αποδόμησης, λυκοφιλίες με φόντο ικανοποίηση πολιτικών και οικονομικών και φιλοδοξιών και άλλα πολλά συνθέτουν μια, επίσης, αρρωστημένη κατάσταση. 

Τι πάει καλά; Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνουν οι πολίτες και απάντηση δεν παίρνουν. Και το χειρότερο… Ποιος τους εγγυάται πως αν κάνουν άλλες πολιτικές, η κατάσταση θα βελτιωθεί και δεν θα επιδεινωθεί, όπως έγινε στο παρελθόν;

Σε μια προεκλογική περίοδο, τα θέματα που θίγουν οι υποψήφιοι είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Είναι εκείνα τα θέματα που μετά από έρευνες, συζητήσεις, μελέτης, καταλήγουν ότι ενδιαφέρουν τους πολίτες και επενδύουν σε αυτά, φιλοδοξώντας να κερδίσουν ψηφοφόρους. Ποιο θέμα θίγουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι; Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, τον Γιώργο Κολοκασίδη, τον Μάριο Ηλιάδη, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, βάζουν ως πρώτο στην ατζέντα τους το θέμα της διαφθοράς. Το ίδιο περίπου πράττει και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Χρίστος Χρίστου.

Το ίδιο όμως κάνουν και οι Νίκος Χριστοδουλίδης που υπήρξε για σχεδόν εννιά χρόνια μέλος της Κυβέρνησης και εκ των στενότερων συνεργατών του Προέδρου, αλλά και ο Αβέρωφ Νεοφύτου που είναι πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Τρανή απόδειξη για την λανθασμένη τροπή των πραγμάτων, αποτελούν οι ίδιες οι θέσεις του κ. Νεοφύτου ο οποίος ξεκάθαρα εντοπίζει προβληματική λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών, ανοίγει το ζήτημα του τρόπου διορισμού τους, αμφισβητεί την μονιμότητα τους, ενώ με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο, ειδικά για τη Νομική Υπηρεσία, προτείνει την αναδιάρθρωση της και τον διαχωρισμό των υπερεξουσιών τους, με τον διορισμό διαφορετικού προσώπου στη θέση του δημόσιου κατήγορου και διαφορετικού προσώπου για τη θέση του νομικού συμβούλου του κράτους.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»