Παρασκευή 7 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επεκτείνεται μέχρι τον Ιανουάριο ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

  23/09/2022 12:13
Επεκτείνεται μέχρι τον Ιανουάριο ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Επεκτείνεται μέχρι τον Ιανουάριο ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

  23/09/2022 12:13

Την επέκταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου του 2023, αποφάσισε σε έκτακτη του Συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, με στόχο την απάμβλυνση του βάρους που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €6,5 εκατ., ενώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος μαζί με το προηγούμενο κόστος εφαρμογής του μέτρου ανέρχεται στα €33 εκατ. Η υφιστάμενη περίοδος μειωμένων συντελεστών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών, να καταθέσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος και να επιφέρει αλλαγές σε αυτό αν κριθεί απαραίτητο, χωρίς επαναφορά του στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια επεξεργασίας του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Η επιβολή μειωμένων συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης κρίθηκε αναγκαία «λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στον τομέα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, όπως αναφέρεται.

Η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, των κατώτατων που επιτρέπει η κοινοτική Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της  27ης Οκτωβρίου 2003 σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, λήγει στις 30/9/2022.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε πως, «σήμερα η συνεδρίαση του Υπουργικού είχε ως σκοπό το νομοσχέδιο, το οποίο καταθέτουμε με την μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή, που αφορά τη συνέχιση μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Εξήγησε πως ήταν μια απόφαση, την οποία πήραμε πριν τρεις μήνες, ούτως ώστε να ελαφρύνουμε τους συμπολίτες μας από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. «Θεωρούμε σκόπιμο να επεκταθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αυτή η ελάφρυνση. Υπενθυμίζω ότι αυτή η ελάφρυνση είναι στα μέγιστα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει το κοινοτικό κεκτημένο, που συνεχίζεται τώρα για τέταρτο, πέμπτο και έκτο μήνα», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος συνεχίζει να είναι η χώρα με τον χαμηλότερο συντελεστή κατανάλωσης στα καύσιμα», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας