Η αναφορά του Μητσοτάκη στο Κυπριακό-«Η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή»

Στο Κυπριακό ζήτημα και την ανοιχτή πληγή 48 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που διοργάνωσαν ομογενειακές οργανώσεις την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.  

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του καλωσόρισε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληγή της Κύπρου είναι ακόμη ανοιχτή και ότι 48 χρόνια μετά την εισβολή, το πρόβλημα της ενοποίησης του νησιού, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιλυθεί».  

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα στήριξε άμεσα τη χώρα με αμυντικά μέσα και συντάχθηκε με όλες εκείνες τις χώρες που αντιλήφθηκαν πως το διακύβευμα στην Ουκρανία ξεπερνά την κυριαρχία μιας χώρας στην οποία εισέβαλε μια μεγαλύτερη επιθετική δύναμη.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η διατήρηση μιας διεθνούς τάξης που θα εδράζεται σε κανόνες. Και φυσικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ. Θα πρέπει να ανησυχεί εμάς τους Έλληνες, θα πρέπει να ανησυχεί τους αδελφούς μας στην Κύπρο», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό ο Πούτιν να ηττηθεί στην Ουκρανία ώστε να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία, ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα επιβραβευθεί και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύνονται οι διαφορές στον σημερινό κόσμο και αυτός είναι η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και η δυνατότητα των πολιτισμένων κρατών να καθίσουν στο τραπέζι, να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο.

Όσον αφορά στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί bullying από την Τουρκία. «Οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας. Θα αφιερώσω χρόνο σε αυτό το θέμα όταν θα μιλήσω την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»