Διαψεύδουν οι Ρώσοι για πτήσεις προς την Τύμπου-«Επινοήσεις του τουρκικού Τύπου»

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία «διαψεύδει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης», αναφέρεται σε σχετική ανταπόκριση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, το οποίο υπέβαλε ερώτημα για τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που προαναγγέλλουν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα Πούτιν για Κυπριακό, η σταθερή θέση και οι φήμες για απευθείας πτήση

«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν διεξήγε ποτέ κανενός είδους συνομιλίες σχετικά με το θέμα αυτό. Δεν προχωρήσαμε σε οιεσδήποτε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε με καμία από τις πλευρές μέσω των πρεσβειών. Η θέση της Ρωσίας ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μεταβλήθηκε», ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στο πρακτορείο, χωρίς αυτός να κατονομάζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του ίδιου Ρώσου εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από το ρωσικό πρακτορείο, «η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικασίες και μη διασταυρωμένες ανακοινώσεις μεμονωμένων ΜΜΕ».

Ρωσικές διπλωματικές πηγές στη Μόσχα περιέγραψαν νωρίτερα ως «επινοήσεις του τουρκικού Τύπου» τα σχετικά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλες επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα Πούτιν για Κυπριακό, η σταθερή θέση και οι φήμες για απευθείας πτήση

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία τασσόταν και τάσσεται υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στη τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων, τόσο του κ. Γιωργαλλή όσο και άλλων ξένων πρέσβεων, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία οικοδομούνταν πάντοτε, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμικη και πνευματική κοινότητα και τις παραδόσεις φιλίας των δύο λαών.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, Θανάσης Αυγερινός, επικαλούμενος ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι πρόκειται για τη συντομότερη έως σήμερα αναφορά στις κυπρορωσικές σχέσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε διαπιστευτήρια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από αυτή την αναφορά αποφεύχθηκαν αρνητικοί χαρακτηρισμοί, οι οποίοι υπήρξαν στις αναφορές του Ρώσου Προέδρου σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της βρετανικής Κοινοπολιτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικοί ισχυρισμοί για απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο παράνομο αεροδρόμιο

Οι πτήσεις στην Τύμπου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ, ισχυρίστηκε ότι η 15η  Νοεμβρίου θα είναι η ημέρα έναρξης απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, υποδεικνύοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για «αντίποινα» για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις περί τούτου, πέραν των τουρκικών ισχυρισμών,  το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι ρωσικές εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ Ρωσίας και ‘τδβκ’, πιθανώς μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα» και υποστηρίζει ότι η ρωσική Κυβέρνηση έχει δώσει σχετική συγκατάθεση.

Οι Τούρκοι, πέραν της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο, διασυνδέουν τους ισχυρισμούς για έναρξη πτήσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος πλέον προτιμάται από τους Ρώσους τουρίστες. Υποστηρίζουν ακόμη πως άλλαξε η στρατηγική της Μόσχας έναντι της ‘τδβκ’.

Αρικλί: Έγινε αίτηση για πτήση στις 15/9

Γίνονται κάποιες "επίσημες ενέργειες" προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι νωρίς ακόμη για να γίνουν δηλώσεις, ανέφερε στην ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν ο «υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ για πραγματοποίηση απευθείας πτήσης από Ρωσία προς κατεχόμενα.

Ο  κ. Αρικλί αναφέρθηκε σε αίτηση ιδιωτικής εταιρείας για να πραγματοποιήσει πτήση στις 15 Νοεμβρίου προς τα κατεχόμενα. «Εξετάζουμε την αίτηση. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μπορεί να εμποδίσει τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, όπως αναφέρεται ο νέος τερματικός σταθμός και επέκταση του αεροδιαδρόμου.

Στόχος, συνέχισε, είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση από δική τους («κρατική») αεροπορική εταιρεία είτε στις 15 Νοεμβρίου είτε στις 29 Νοεμβρίου. Το θέμα της δημιουργίας νέας «κρατικής» αεροπορικής εταιρείας θα συζητούσε σήμερα το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα.

Ο Ερχάν Αρικλί κατέληξε λέγοντας ότι «εάν το ρωσικό αεροπλάνο δεν προσγειωθεί, θα προσγειωθεί το δικό μας αεροπλάνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Έχει παράπονο από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν-«Στην Ελλάδα μαχητικά, σε εμάς κυρώσεις»

Τατάρ: Πολύ σημαντικό βήμα για αναγνώριση η έναρξη πτήσεων από Ρωσία

Πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, θεωρεί ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις του, την έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο Τατάρ είπε ότι «θα το καλωσορίσουμε εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη με τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολιτικής ισορροπίας με την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τδβκ, έτσι αρχίζει η αναγνώριση, το σημαντικό είναι οι οικονομικές κινήσεις». 

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί ήδη απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1970.  «Σύμφωνα με τους δικηγόρους μας, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις. Αλλά οι Ε/κ αντιτίθενται με στόχο να εμποδίσουν την πρόοδό μας και να μας γονατίσουν. Η Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, αποσύρει αυτήν την ένσταση, εάν μια ιδιωτική εταιρεία θέλει να πετάξει από τη Μόσχα απευθείας στο Ερτζάν, δεν υπάρχει πρόβλημα λέει, από τη στιγμή που λέει ότι είναι η πολιτική της εταιρείας, αυτό θα συμβεί». 

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με τις απευθείας πτήσεις θα πρέπει να είναι σε γνώση της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι «η συμμετοχή της νότιας Κύπρου στα εμπάργκο κατά της Ρωσίας επιδείνωσε τις σχέσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία αισθάνεται άβολα με αυτό".

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια