Υπογραφή συμφωνίας Κύπρος-ΗΠΑ για την ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας

Παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπου Πετρίδη και της πρέσβη των ΗΠΑ Judith Garber, πραγματοποιήθηκε στις 19/9 η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας «Acquisition and Cross-Servicing Agreement - ACSA», η οποία αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας μεταξύ της ΚΔ και των ΗΠΑ.

Η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας έλαβε χώρα στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USNS YUMA (κατηγορίας expeditionary fast transport Τ - EPF 8), το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και οι Αξιωματικοί που συμμετείχαν το 2021 και 2022 σε εκπαιδεύσεις και στρατιωτικές ακαδημίες στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης (International Military Education and Training - IMET).

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο υπουργός Άμυνας, όσο και η πρέσβης των ΗΠΑ, υπογράμμισαν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες προάγουν την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας και αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης, για συνέχιση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ, για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την ΚΔ, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά, τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης της ΚΔ και του Υπουργείου Άμυνας προς την αμερικανική πλευρά. Όπως ανέφερε, η εν λόγω βαρυσήμαντη εξέλιξη θα συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές