Ζητά διασφάλιση του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή ο Μαυρογιάννης-«Τεράστια σημασία»

Στην τεράστια σημασία που έχει η διαφύλαξη του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή και η προώθηση της ανεξαρτησίας του και την ικανότητάς του να επιτελεί την υψηλή αποστολή του, αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στα γραφεία της Υπηρεσίας στη Λευκωσία, τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε τη συνάντηση ως εποικοδομητική και για τα δύο μέρη, υπογραμμίζοντας πως η θέση της Υπηρεσίας συγκεντρώνεται στο γνωμικό του Σολομώντα, «μὴ έλεγχε κακούς, ίνα μὴ μισήσωσί σε· έλεγχε σοφόν, καὶ αγαπήσει σε».

«Η προσδοκία μας και η ελπίδα μας είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος, χωρίς η αναφορά αυτή να γίνεται σε αντιπαραβολή με τον υφιστάμενο πρόεδρο, θα αποδειχθεί σοφός και θα αντιληφθεί ότι ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελεί κάτι το οποίο μόνο θετικά μπορεί να φέρει στη διακυβέρνηση για την οποία θα είναι υπεύθυνος», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Για μία πολύ καλή συνάντηση έκανε λόγο με τη σειρά του και ο κ. Μαυρογιάννης, η οποία, όπως είπε, είχε πολλά νοήματα.

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας και τη βαθιά μας συναντίληψη για την ανάγκη ο θεσμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να μπορεί να αφήνεται απερίσπαστος για να επιτελέσει το έργο του, το οποίο είναι από κάθε άποψη απαραίτητο για τον τόπο», ανέφερε σχετικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα συμπαράσταση στον πολύ σημαντικό αυτό θεσμό, ο οποίος, όπως τόνισε, «δυστυχώς πολλές φορές βάλλεται ως μη έδει και έχει τεράστια σημασία να τον διαφυλάξουμε, να τον προστατεύσουμε και να προωθήσουμε την ανεξαρτησία του και την ικανότητά του να επιτελεί την υψηλή αποστολή του, κάτι που ισχύει βεβαίως για όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης πως οι δύο πλευρές συζήτησαν εν εκτάσει ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών, των προσόντων και των τρόπων λειτουργίας των ανεξάρτητων θεσμών, αλλά και εν γένει του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος αποτελεί από τη φύση του το αντικείμενο του ελέγχου της Υπηρεσίας.

Προσέθεσε πως ζητήθηκαν εκ μέρους του επιτελείου του οι πολύτιμες συμβουλές του Γενικού Ελεγκτή ενόψει και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, είτε αυτές αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των εκλογικών επιτελείων, είτε γενικότερα τη διαχείριση των θεμάτων των εκλογών.

«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των θεσμών και για έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, με αναγνώριση του ρόλου των ανεξάρτητων θεσμών, που για εμάς έχουν να κάνουν με την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ