Βγαίνουν μπροστά κάτοικοι για τις παρεμβολές στο σήμα-Βραχνάς τα τελευταία έτη

Την ώρα που μόλις χθες, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία αρνείτο δημόσια τα περί παρεμβολών στο σήμα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή πέριξ των Κεντρικών Φυλακών και την ώρα που με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης για καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αντί καθολική φραγή, με την Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος να τονίζει πως επηρεάζονται πολίτες και και πως το σήμα δεν περιορίζεται εντός της κλειστής Φυλακής, θέση την οποία διατύπωσε και η ανάδοχος εταιρεία, μπροστά βγαίνουν και οι κάτοικοι των περιοχών του Αγίου Αντρέα και Αγίου Δομετίου, επιβεβαιώνοντας πως το σήμα επηρεάζει και τους ίδιους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Ηλεκτρομηχανολογικής για δυνατότητα παρακολουθήσεων από σύστημα Φυλακών

Τα πρώτα παράπονα από κατοίκους της περιοχής, είδαν το φως της δημοσιότητας το 2019, στα οποία μάλιστα αναφέρεται και στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, στον οποίο η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία απάντησε πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω «αστοχίας», υποστηρίζοντας παράλληλα πως το ζήτημα που προέκυψε έχει επιλυθεί.

Ωστόσο, οι αναφορές της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας έρχονται να διαψευστούν από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μιλώντας στον REPORTER, έκαναν λόγο για καθημερινό βραχνά τα τελευταία χρόνια, ενώ δήλωσαν πως σε περιόδους όπου υπήρχαν δοκιμές, το σήμα τους εξαφανιζόταν. Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει τις θέσεις πως η εμβέλεια του συστήματος δεν περιορίζεται εντός της κλειστής Φυλακής και σε περίπτωση που «αξιοποιούνταν οι δυνατότητες του συστήματος», όπως ήταν οι οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης, τότε το σύστημα θα κατέγραφε και τα δεδομένα των κατοίκων, πέραν των επισκεπτών στις Φυλακές. Παράλληλα, τα όσα δηλώνουν σήμερα οι κάτοικοι, έρχονται να δείξουν πως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι, κάτι που προκαλεί ερωτήματα, δεδομένου πως το κράτος πλήρωσε πέραν των δύο εκατομμυρίων για την κατοχή ενός συστήματος, η εταιρεία του οποίου, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτή, δεν έχει ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η σύμβαση. Και αυτό διότι, το σύστημα θα έπρεπε να εγκατασταθεί το 2018, ωστόσο εγκαταστάθηκε το 2020, ενώ λίγους μήνες αργότερα, και αφότου ήρθε στη ζωή μας το 5G, έπρεπε να αναβαθμιστεί, χωρίς αυτό να γίνει μέχρι σήμερα.   

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι 

Οι Κεντρικές Φυλακές, για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκονται στην περιοχή από 1894 και μέχρι το 1955 χρησιμοποιούταν από τους Άγγλους ως χώρος προσωρινής κράτησης, ενώ εντός του χώρου των Φυλακών, βρίσκονται τα «Φυλακισμένα Μνήματα». Περιμετρικά της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν οι Φυλακές, βρίσκονται χτισμένες κατοικίες, με τις προσόψεις τους, σε αρκετές περιπτώσεις, να βλέπουν τα κελιά των κρατουμένων.

Ο REPORTER, βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους του Αγίου Ανδρέα, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για παρεμβολές στο σήμα των κινητών τηλεφώνων τους τα τελευταία δυο χρόνια και οι οποίες συνεχίζονται κατά διαστήματα, μέχρι και σήμερα.

Η διαδρομή άρχισε από τα φώτα του Ανώτατου Δικαστηρίου με προορισμό τον Άγιο Δομέτιο. Εάν έχεις ατυχήσει και μιλάς στο κινητό τηλέφωνο, πριν ακόμη εισέλθεις στην οδό που οδηγεί στις Κεντρικές Φυλακές, το σήμα του κινητού τηλεφώνου, χάνεται αμέσως. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η κα Λυγία Κωνσταντινίδου, το σπίτι της οποίας βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, η οποία όπως μας ανέφερε, το σήμα χάνεται καθημερινά. «Υπάρχουν μέρες που μπορεί να μην λειτουργήσει καθόλου ένα κινητό τηλέφωνο. Τις περισσότερες φορές το σήμα χάνεται ενώ μιλώ. Το πρόβλημα παρουσιάζεται καθημερινά και παρακαλούμε να λυθεί γιατί δεν φταίμε εμείς».

Ένα στενό πιο πάνω, η κα Μαίρη Μάρκου έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημα, δεν επηρεάζει μόνο τη δική της οικία, αλλά και τους γείτονές της, ενώ όπως είπε, είχε προχωρήσει σε διαβήματα μέσω του παρόχου της κινητής τηλεφωνίας. «Στα τηλέφωνα παρατήρησα πολλές παρεμβάσεις. Υπήρξε εποχή που δεν υπήρχε καθόλου καλή λήψη εδώ, ενώ τώρα συμβαίνει πιο αραιά. Το τηλέφωνο κλείνει ενώ μιλάς και σε κάποιες φορές δεν έχω σήμα ούτε στο κινητό, ούτε στο σταθερό. Μάλιστα στον πρώτο όροφο της οικίας μου, τα πράγματα με το σήμα χειροτερεύουν. Μια φορά, μιλούσα με τον γιατρό μου για άμεση ανάγκη, χάθηκε το σήμα και δεν μπορούσα να τον καλέσω ξανά», ανέφερε.

Και όσο πλησιάζεις τον δρόμο προς τις Φυλακές, το πρόβλημα είναι εντονότερο. Εκατό πενήντα μέτρα πριν το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, ο κος Κώστας, μας ανέφερε πως το πρόβλημα παρατηρείται, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. «Είχαμε διαμαρτυρηθεί και παλαιότερα στους παρόχους μας, οι οποίοι μας έλεγαν πάντα πως το πρόβλημα που προκύπτει οφείλεται στις Φυλακές, αλλά το πρόβλημα με το σήμα συνεχίζεται. Άρα δεν είναι το κατά πόσον ενεργοποιείται το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών αλλά το ότι επηρεαζόμαστε και όλοι εμείς. Το μισό μας σπίτι δεν έχει σήμα και αυτό συμβαίνει συχνά, για κάποιο περίεργο λόγο, τα Σαββατοκύριακα».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε οδό πιο κοντά από την ακτίνα του κτιρίου των Κεντρικών Φυλακών, βρίσκεται η οικία του κ. Χρίστου Κατσαμπόγλου, ο οποίος είπε πως μισή ώρα πριν φτάσουμε στην οικία του είχε χαθεί το σήμα στο κινητό του. «Πριν μισή ώρα, πριν έρθετε, είχα πρόβλημα. Συνήθως το βράδυ χάνεται περισσότερο το σήμα. Ειδοποιήσαμε τον πάροχό μας, αλλά ένεκα του προβλήματος με το σύστημα στις Κεντρικές Φυλακές και την παρακολούθηση υποφέρουμε και εμείς. Είναι καθημερινό το πρόβλημα».

Το σπίτι της κυρίας Λουΐζας λίγα μέτρα παρακάτω βρίσκεται μια ανάσα από τα κελιά. Το σπίτι της διαχωρίζεται με τις Κεντρικές Φυλακές με κάποια συρματοπλέγματα. Εύλογα διερωτάται κανείς, πώς γίνεται να μην υπάρχει παρεμβολή στο σήμα των κατοίκων που διαμένουν μια ανάσα από τα κελιά, αφού βρίσκονται μόλις μερικά μέτρα παραδίπλα, ενώ την ίδια ώρα να επηρεάζονται κάτοικοι που διαμένουν στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Ανδρέα. Όπως ανέφερε η κα. Λουΐζα, «δεν είναι τωρινό το πρόβλημα, αλλά έχει αρκετό καιρό που έχουμε πρόβλημα με το σήμα. Μόνο σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο έχουμε σήμα και σε συγκεκριμένο τόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσω έξω και να έχω σήμα στο κινητό, διακόπτεται συνεχώς. Είναι πολύ δύσκολο και έχω ανθρώπους που αποφεύγουν να με καλούν γι’ αυτόν τον λόγο και μόνο».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η κάτοικος του Αγίου Δομετίου, «εκτός από τα άλλα τα προβλήματα που έχουμε, υπάρχει και αυτό με το σήμα. Έχω κάνει και επιστολές μέχρι και στην Υπουργό Δικαιοσύνης και δεν πήρα καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Είναι καθημερινό το πρόβλημα και είμαστε μάρτυρες όλοι αυτής της κατάστασης».

Συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο και κάνοντας στροφή προς τα δεξιά, περιμετρικά των Φυλακών, συναντήσαμε την κα. Άννα, η οποία φανερά προβληματισμένη ανέφερε πως το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο μέχρι τον προηγούμενο χειμώνα και μάλιστα γινόταν σε ώρες αιχμής. «Είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα με το σήμα, από τον καιρό που βάλαμε τα fiber optics όμως στο σπίτι, μπορώ να πω ότι καλυτέρεψε αρκετά. Μπορώ να πω όμως ότι είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα, σε σημείο που έπιανα και στις Φυλακές και στο Υπουργείο και στον πάροχο και έκανα παράπονα. Καθόμασταν τρία άτομα σε απόσταση ενός μέτρου και δεν μπορούσαμε να καλέσουμε ο ένας τον άλλο. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε κάποιο πρόβλημα που υπήρξε ήταν πέρσι τον χειμώνα. Ήταν συγκεκριμένες ώρες που γινόταν η διακοπή πάντως και σε ώρες αιχμής συγκεκριμένα». 

Λίγο πιο κάτω και συνεχίζοντας περιμετρικά των Κεντρικών Φυλακών, η κα. Παυλίνα, καθημερινώς ακόμη ταλανίζεται με το θέμα του σήματος στο τηλέφωνο της. «Είναι καθημερινό το πρόβλημα με το σήμα που έχουμε. Ή δεν πιάνει το σήμα, ή θα κλείσει σαν μιλάμε γιατί δεν υπάρχει σήμα. Έμαθαν όλοι γνωστοί μου ότι πως όταν βρίσκομαι σπίτι δεν έχω σήμα στο κινητό και δεν με καλούν. Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν δυο χρόνια περίπου».

Μια οικία που βρίσκεται μια ανάσα από τις Κεντρικές, επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με τον Βρετανό κάτοικο να πρέπει να πάει στο τέλος του σπιτιού για να έχει σήμα στο τηλέφωνό του. «Πρέπει να πάμε στο τέλος του δωματίου του σπιτιού μας για να έχουμε καλό σήμα στο κινητό μας. Ελπίζουμε ότι θα καλυτερεύσει η κατάσταση. Είχαμε προβλήματα πριν από τρεις με τέσσερις βδομάδες περίπου. Είχαμε αρκετές διακοπές στο τηλέφωνο και σε αρκετές περιπτώσεις δεν άκουγα τον άλλο που μου μιλούσε στο τηλέφωνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από αρχές 2021, 35 επιστολές από Φυλακές για αναβάθμιση του συστήματος κινητών

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων