Πήγαινε έλα οι φάκελοι για θανατηφόρα στην ΕΦ-Περιμένουν δικαίωση οι οικογένειες

Χρονοβόρες και μακροχρόνιες είναι οι διαδικασίες των ερευνών για τους θανάτους τριών στελεχών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το 2021 και το 2022 κατά τη διάρκεια ασκήσεων και για τους οποίους είχαν διαταχθεί έρευνες, ώστε να διαφανεί εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Πρόκειται για τον λοχαγό Ξάνθο Κυριάκου που κατέληξε κατά τη διάρκεια άσκησης του στρατού στην Τροοδίτισσα, στις 25 Μαΐου 2021, την ΣΥΟΠ Νάταλι Nεοφύτου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Κόρνο στις 12 Μαΐου 2022, καθώς και τον 27χρονο Παναγιώτη Γιαννιό, που σκοτώθηκε την 27η Ιουνίου, μετά από πτώση στη θάλασσα.

Στην περίπτωση του λοχαγού Ξάνθου Κυριάκου, οι έρευνες για τον θάνατό του, τρέχουν εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, χωρίς μέχρι στιγμής να προκύπτει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ο φάκελός των ερευνών, βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, που μελετά τα αποτελέσματα που του παρέδωσαν οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν για την υπόθεση.

Σίγουρα, ο χρόνος της καθυστέρησης οφείλεται και στο γεγονός ότι το σχοινί που χρησιμοποίησε ο λοχαγός για να επιχειρήσει κατάβαση σε πλατφόρμα στην Τροοδίτισσα κατά τον επίδικο χρόνο, στάλθηκε για εξιδεικευμένες εξετάσεις σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ωστόσο από την ημέρα παραλαβής των αποτελεσμάτων, τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι και σήμερα, παρήλθαν άλλοι επτά μήνες. Το χρονικό διάστημα, μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά μεγάλο, για την οικογένεια του άτυχου Ξάνθου Kυριάκου, που αναμένει απαντήσεις για το χαμό του.

Πάντως, παρότι η Νομική Υπηρεσία κλήθηκε από τον REPORTER να απαντήσει για το χρόνο που χρειάζεται ο Γενικός Εισαγγελέας, ώστε να δώσει τις απαντήσεις του ως προς το κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί, της 25ης Μαΐου, λίγο πριν την έναρξη άσκησης των καταδρομέων στην Τροοδίτισσα. Μετά την πτώση του άτυχου Ξάνθου στο κενό, ενημερώθηκε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και στήθηκε επιχείρηση με τη χρήση ελικοπτέρου, το οποίο ανέσυρε τον 33χρονο και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Σε ότι αφορά στο σχοινί που μελετήθηκε από εμπειρογνώμονες του πανεπιστημίου, εντοπίστηκαν σημάδια φθοράς στο σχοινί, αλλά και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία κατέγραψαν στην έκθεση που θα παραδοθεί στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φθαρμένο το μοιραίο σχοινί που σκότωσε το λοχαγό-Παραλαμβάνει το πόρισμα το ΤΑΕ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη Νάταλι

Tην ίδια ώρα, σε ότι αφορά στην υπόθεση θανάτου της 27χρονης Νάταλις Νεοφύτου, ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στο Νομικό Τμήμα της Αστυνομίας και αναμένεται σύντομα να παραδοθεί στη Νομική Υπηρεσία για να το μελετήσει και να αποφασίσει κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα ή εάν θα πρέπει να συμπληρωθούν κάποια στοιχεία στο φάκελο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικείμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα στοιχεία, τότε ο φάκελος αναμένεται να επιστρέψει εκ νέου στους ανακριτές της Αστυνομίας, για να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το θανατηφόρο δυστύχημα, στο στρατόπεδο του Κόρνου, η Εθνική Φρουρά έκανε λόγο για κάποια κενά, που φαίνεται να οδήγησαν στην τραγωδία, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν, είναι ο λόγος που βρίσκονταν τα τρία πρόσωπα στο αυτοκίνητο, αλλά και γιατί κάποιο καθόταν στο πίσω μέρος του οχήματος, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι, η τραγωδία σημειώθηκε στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης την Πέμπτη 12 Μαΐου, την ώρα που η 27χρονη Νάταλι επέβαινε στο πίσω μέρος οχήματος, τύπου τζιπ, το οποίο κάτω από συνθήκες που διερευνώνται ανατράπηκε, με αποτέλεσμα η άτυχη ΣΥΟΠ να εκτιναχθεί στο έδαφος και να καταπλακωθεί από το όχημα.

Από το ατύχημα, η 27χρονη τραυματίστηκε κρίσιμα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε πολλαπλές κακώσεις στο σώμα της, ενώ υπέστη σε δύο περιπτώσεις υπέστη επεισόδιο ανακοπής και τελικά κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός ημερών στα χέρια Σαββίδη το πόρισμα για τη Νάταλι-Σε αναμονή το ΥΠΑΜ

Ετοιμάζουν βαλίτσες για Ιταλία στην υπόθεση Γιαννιού

Σε ότι αφορά στην υπόθεση θανάτου του ΣΥΟΠ των Καταδρομών, Παναγιώτη Γιαννιού, που έσβησε στις 27 Ιουνίου, δύο δηλαδή μέρες μετά τον τραυματισμό του, από πτώση από ελικόπτερο, κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς, οι ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου, ετοιμάζουν βαλίτσες για να μεταβούν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η μετάβαση των ανακριτών αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να συναντηθούν με εμπειρογνώμονες της κατασκευάστριας εταιρείας του ελικοπτέρου, για να τους παράσχουν υποστήριξη σε θέματα τεχνογνωσίας για το μαύρο κουτί.

Πληροφορίες από την Εθνική Φρουρά διαμήνυσαν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ πρόωρο να προκύψουν εξελίξεις και εξήγησαν ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος και να αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο άτυχος Παναγιώτης είχε τραυματιστεί όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα στις 25 Ιουνίου. Για το τραγικό γεγονός διεξάγεται έρευνα τόσο από την Εθνική Φρουρά όσο και από την Αστυνομία Κύπρου.

​Οι πρώτες ενδείξεις είχαν δείξει ότι ο τραυματισμός του 27χρονου ΣΥΟΠ, επήλθε από την πρόσκρουση του στη θάλασσα, η οποία φαίνεται να μην έγινε με το σωστό τρόπο, ωστόσο αυτό θα διαφανεί κατά τη διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει ζωή με το θάνατό του ο 27χρονος ΣΥΟΠ-Λαμβάνουν καταθέσεις για την τραγωδία

Δειτε Επισης

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο