Ενέργειες στα όρια ολιγωρίας, διστακτικότητα και ένα χρονικό που γεννά ερωτήματα

Αναμφίβολα οι καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, έσκασαν σαν βόμβα στα πόδια των αρμοδίων, αφού πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που προκάλεσε τρύγους στις τάξεις της Αστυνομίας αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος του Σώματος, την ώρα που η κοινή γνώμη εμφανίζεται δύσπιστη έναντι των θεσμών, σε ότι αφορά τη διαφθορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Ωστόσο, οι θεσμοί είχαν την ευκαιρία να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα και να εμφανιστούν αμείλικτοι έναντι τέτοιων φαινομένων που κατακεραυνώνουν την αξιοπιστία τους, λαμβάνοντας όμως υπόψη πως όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να συμβάλουν στην πάταξη της διαφθοράς.    

Εντούτοις, τα όσα ακολούθησαν των καταγγελιών Αριστοτέλους, από πλευράς αρμοδίων, πυροδότησαν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις, αφού από την μια οι συγκυριακές παράλληλες έρευνες και από την άλλη οι χειρισμοί που έγιναν ή δεν έγιναν, ήρθαν να ρίξουν ακόμη περισσότερες σκιές γύρω σε όσους αμφιταλαντεύονται ως τον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη, όταν αυτή περιστρέφεται γύρω από πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις.

Από την μια ο Αρχηγός Αστυνομίας, όλο αυτό το διάστημα δεν τοποθετήθηκε, λέγοντας έστω τα τυπικά, την ώρα που ακόμα και τα μέλη της Αστυνομίας κατά διαστήματα φωνάζουν για αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων, και από την άλλη, η υπουργός Δικαιοσύνης, λόγω των χειρισμών της γύρω από το ζήτημα της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού, έδωσαν τροφή για ποικίλα σχόλια. Και αυτό διότι, το χρονικό και όσα ακολούθησαν προκαλούν ερωτήματα.  

17 Ιουνίου 2022, ημέρα Παρασκευή

-Στις 17 Ιουνίου, το φως της δημοσιότητας βλέπει το σκάνδαλο διαφθοράς με φερόμενο εμπλεκόμενο τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, ο οποίος αναζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Τα δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την Διευθύντρια, η οποία προέβη σε δημόσιες δηλώσεις.

-Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, δήλωσε στις κάμερες έξω από το Προεδρικό, πως δεν ήταν ενήμερη για την υπόθεση και πως συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την Διεύθυνση και των Αρχηγό Αστυνομίας.

-Λίγες ώρες αργότερα, η Στέφη Δράκου συναντήθηκε με την Άννα Αριστοτέλους, η οποία της παρέδωσε στοιχεία αναφορικά με τις συνομιλίες του Διοικητή της ΥΚΑΝ.

-Πριν την συνάντηση της Στέφης Δράκου με τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε αρχικά πως «βρήκε στον δρόμο την κα. Αριστοτέλους», της οποίας είπε πως πρέπει να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας της, ενώ στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι προνοείται σε τέτοιες περιπτώσεις ως προς τη διαθεσιμότητα, δήλωσε πως «δεν είναι μια απλή ποινική ή πειθαρχική υπόθεση. Διαφέρει και ο παραπονούμενος, διαφέρει και το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται οι καταγγελίες. Δεν είναι υπόθεση που μπορεί να τη διαχειριστεί κάποιος αστυνομικός χαμηλού βαθμού».

-Στις 18:16 της ίδιας ημέρας, η υπουργός Δικαιοσύνη εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ανέφερε πως «καθηκόντως ζήτησα και έτυχα σχετικής ενημέρωσης, καταρχάς από την κα Αριστοτέλους και ακολούθως από τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου. Κατά τη συνάντηση μου με τη Διευθύντρια των Φυλακών της εισηγήθηκα όπως με τη συμβουλή των δικηγόρων της προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία, διαβεβαιώνοντας την ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνησή της».

*****

Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Ουδείς διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα, ουδείς κάλεσε την Διεύθυνση των Φυλακών να προβεί σε καταγγελία την ίδια ημέρα, δεδομένου της σοβαρότητας των ισχυρισμών της. Ο Διοικητής παραμένει στα καθήκοντα του, ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θέλησε να συναντηθεί έστω για τους τύπους με τη Διεύθυνση των Φυλακών, λαμβάνοντας υπόψη της δημόσιες δηλώσεις που εξέφραζε φόβους για τη ζωή της. Η υπουργός Δικαιοσύνης ανέμενε την γραπτή καταγγελία, όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας.  Στο μεταξύ, τα δημοσιεύματα συνεχίζουν με νέες αποκαλύψεις, με την κοινή γνώμη να επικρίνει έντονα την αντίδραση του συστήματος.

*****

20 Ιουνίου 2022, ημέρα Δευτέρα

-Η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών μέσω των δικηγόρων της, γύρω στις εννέα το πρωί, προβαίνει σε επίσημη καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, με τις πληροφορίες να τον ήθελαν ωστόσο ενήμερο τον τελευταίο μήνα, ωστόσο ανέμενε γραπτή καταγγελία. Οι νομικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης, Τζο Τριανταφυλλίδης και Πάμπος Ιωαννίδης παρέδωσαν στοιχεία, τα απολύτως απαραίτητα, δείχνοντας σωρεία ποινικών αδικημάτων.

-Περίπου στις 15:30 της ίδιας ημέρας, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοινώνει τον διορισμό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών.

-Μετά τον διορισμό του ποινικού ανακριτή, η Στέφη Δράκου, παρά τις δεκάδες κλήσεις των δημοσιογράφων, κρατά σιγήν ιχθύος και δεν ανταποκρίνεται ως προς το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα της διαθεσιμότητας του Διοικητή της ΥΚΑΝ.

-Αργά το βράδυ, περίπου στις 22:30, η υπουργός Δικαιοσύνης εκδίδει ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως «η υπουργός ενημέρωσε προσωπικά τον Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας για την πρόθεσή της να τον θέσει σε διαθεσιμότητα, δίνοντάς του το δικαίωμα να τοποθετηθεί πριν από την λήψη της τελικής απόφασης της, ως προνοούν οι αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και η νομολογία. Ο Ανώτερος Αξιωματικός ζήτησε και του δόθηκε χρόνος το αργότερο μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συμβουλευτεί τους νομικούς του συμβούλους προτού απαντήσει, προστίθεται».  

*****

Μέχρι την Τετάρτη μεσολαβούν δύο ημέρες. Η υπουργός Δικαιοσύνης επικρίνεται έντονα και δέχεται πυρά από κάθε κατεύθυνση σε σχέση με την απόφαση της να καλέσει η ίδια τον Διοικητή της ΥΚΑΝ για να της παραθέσει της θέσεις του, ενώ από την άλλη της καταλογίστηκε ολιγωρία, δεδομένου της σοβαρότητας των καταγγελιών. Από την άλλη, υπήρχαν ψίθυροι για την σχέση της με τον Μιχάλη Κατσουνωτού, εξού και τον κάλεσε η ίδια προσωπικά, ενώ δέχθηκε σφοδρή κριτική και από αρκετά μέλη της Αστυνομίας, σε σχέση με την απόφαση να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία σε αυτή την περίπτωση. Στο μεταξύ, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ παρέμενε στην θέση του, παρά τις πληροφορίες για εμπλοκή και άλλων αστυνομικών υφιστάμενων του.

*****

21 Ιουνίου 2022, ημέρα Τρίτη

-Η Στέφη Δράκου συνεχίζει να κρατά σιγήν ιχθύος ως προς τους χειρισμούς της και δεν τοποθετείται, παρά τις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, κληθείς από δημοσιογράφο που βρισκόταν έξω από το υπουργείο να τοποθετηθεί τόσο για τις επικρίσεις που δέχεται για τους χειρισμούς της λόγω προσωπικών σχέσεων, όσο και για τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί πως υπάρχουν αναφορές στο όνομα της στις συνομιλίες, επανέλαβε τη θέση πως ενήργησε με βάση τον Νόμο, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στις φήμες και στο περιεχόμενο των μηνυμάτων. 

*****

Στο μεταξύ, πληροφορίες επιμένουν να αναφέρουν πως κρατικοί αξιωματούχοι ήταν ενήμεροι για το σκάνδαλο, ωστόσο επιχειρήθηκε να κρατηθεί στα χαμηλά, ενώ την ίδια ώρα ψίθυροι ήθελαν πρόσωπα να πιέζουν την Άννα Αριστοτέλους να κάνει δεύτερες σκέψεις, ως προς τις καταγγελίες της.

*****

22 Ιουνίου 2022, ημέρα Τετάρτη

-Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμενόταν να φθάσει ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, σύμφωνα με ενημέρωση, ώστε να καταθέσει τις θέσεις τους, αναφορικά με την ένσταση του για το θέμα της διαθεσιμότητας του. Στο Υπουργείο από νωρίς το πρωί βρίσκονταν δημοσιογράφοι και κινηματογραφιστές.

-Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχαν οι δημοσιογράφοι στις πέντε το απόγευμα, δεν μετέβη στην προγραμματισμένη συνάντηση, ενώ οι θέσεις του αποστάλθηκαν γραπτώς. Η Στέφη Δράκου ενημερώνει πως θα εκδώσει ανακοίνωση για την απόφαση της.

-Και πάλι το βράδυ, περίπου στις 21:20, η υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει μέσω ανακοίνωση της, πως έλαβε την απόφαση για διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, παρά τις ενστάσεις του, ενώ πληροφορίες ήθελαν το Προεδρικό να δίνει σαφείς οδηγίες στην Στέφη Δράκου, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

23 Ιουνίου 2022, ημέρα Πέμπτη

-Η Στέφη Δράκου συνεχίζει να δέχεται σφοδρή κριτική γύρω από τους χειρισμούς της, με κάποιους να αφήνουν σκιές γύρω από τις αποφάσεις της. Κληθείς να τοποθετηθεί εκ νέου για την ολιγωρία που επιδείχθηκε, η υπουργός ανέφερε «παρέμεινα προσηλωμένη στις νενομισμένες διαδικασίες και τις εφάρμοσα αυστηρά, πιστεύω πως ενήργησα σωστά και νομίζω θα πρέπει να αφήσουμε πλέον τη διαδικασία που ξεκίνησε και τον ποινικό ανακριτή για το πόρισμα του».

*****

27 Ιουνίου 2022

-Το φως της δημοσιότητας βλέπουν απανωτές επιστολές της Διεύθυνσης των Φυλακών προς τους αρμόδιους που ζητούσε την αναβάθμιση του συστήματος των κινητών, από τις αρχές του 2021, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα.

9 Ιουλίου 2022

-Την ώρα που η συζήτηση είχε αναπτυχθεί γύρω το σύστημα κινητών στις Φυλακές, στον Τύπο διαρρέει απόρρητη αλληλογραφία της Διεύθυνσης των Φυλακών με την Στέφη Δράκου, η οποία είχε στείλει επιστολή στη Διεύθυνση και με την οποία ζητούσε καταγραφεί τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Από σπόντα, η Στέφη Δράκου μέσω της επιστολής της που διέρρευσε, παραδέχθηκε κατοχή συστημάτων παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέα θύελλα αντιδράσεων, αφού το σύστημα θα κατέγραφε το ΙΜΕΙ του κινητού, το τύπο/μοντέλο της συσκευής και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου. Η Διεύθυνση αρνήθηκε, επιμένοντας στην καθολική φραγή, αφού για καταγραφεί δεδομένων χρειάζεται δικαστικό διάταγμα, σε διαφορετική περίπτωση είναι παράνομο. Σημειώνεται πως υπεύθυνη για το σύστημα είναι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

-Η επιστολή είχε ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, ενώ λίγες μέρες μετά εντοπίστηκαν τα στοιχεία όπου ο Διοικητής φαίνεται να συνομιλούσε με τον βαρυποινίτη.

-Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανένα για την διαρροή της απόρρητης επιστολής, αφού το θέμα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, εξού και η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε δυσφορία στο Προεδρικό.  

13 Ιουλίου 2022

-Το φως της δημοσιότητας βλέπει email της εταιρείας που ανήκει το σύστημα, το οποίο έλεγε πως σε περίπτωση που αξιοποιηθούν οι δυνατότητες καταγραφής δεδομένων, όπως ζητούσε η Στέφη Δράκου, τότε θα καταγράφονταν τα δεδομένα και άλλων πολιτών, είτε περίοικων είτε επισκεπτών, αφού το σήμα δεν θα μπορούσε να περιοριστεί εντός της κλειστής φυλακής.

14 Ιουλίου 2022

-Δημοσίευμα στον Τύπο αναφέρει πως πολιτικό πρόσωπο επιχείρησε να βάλει σε δεύτερες σκέψεις την Άννα Αριστοτέλους, σε ότι αφορά την καταγγελία της, αντί να την προτρέπει σε καταγγελία, ώστε να εξεταστεί ένα τέτοιο σοβαρό θέμα διαφθοράς.

-Την ίδια ημέρα η Στέφη Δράκου εκδίδει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως δεν υπήρχε πρόθεση καταγραφής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, ενώ έριξε το μπαλάκι στην Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις οδηγίες της. Τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωση της, ήταν διαφορετικά με το περιεχόμενο της επιστολής που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, αφού αναφερόταν σε καταγραφεί δεδομένων.

-Την ίδια ημέρα, η εταιρεία και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία καταγγέλλουν τη Διεύθυνση των Φυλακών για διαρροή email και η Αστυνομία σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία, ανοίγει σε βάρος της ποινική υπόθεση, ενώ η Άννα Αριστοτέλους ανακρινόταν για δώδεκα ώρες.

19 Ιουλίου 2022

-Ανακοινώνεται η παράταση στις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, για ένα μήνα

-Κληθείς να τοποθετηθεί η Στέφη Δράκου για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαθεσιμότητα του Διοικητή της ΥΚΑΝ, γύρω στις πέντε το απόγευμα ανέφερε πως η απόφαση της θα ανακοινωθεί, αφού «πρώτα μελετήσει το θέμα και ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο».  

20 Ιουλίου 2022

-Ημέρα κατά την οποία εκπνέει η διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, με την Στέφη Δράκου να μην τοποθετείται μέχρι αργά το απόγευμα.

-Στις 19:20 η υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει την επέκταση της διαθεσιμότητας του Μιχάλη Κατσουνωτού.

27 Ιουλίου 2022

-Η Νομική Υπηρεσία στη βάση τηλεοπτικού ρεπορτάζ, στην απόφαση για τον ισοβίτη Μαμαλικόπουλο και κατόπιν στοιχείων που προέκυψαν μια εβδομάδα νωρίτερα, διορίζει τέσσερις ανεξάρτητους ανακριτές, μετά την άρνηση του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη να διευρύνει το πεδίο της έρευνας του, λόγω του όγκου που ήδη είχε ενώπιον του.  

-Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, τα όσα προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό δελτίο αποτελούσαν μέρος μαρτυρικού υλικού, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε πως προέκυψαν πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία στην υπουργό Δικαιοσύνης, την τελευταία εβδομάδα.

-Τόσο η υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η Νομική Υπηρεσία δέχθηκαν επικρίσεις για την δεύτερη έρευνα αλλά και για την ποινική υπόθεση σε βάρος της Διεύθυνσης για το email.

2 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή

-Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανακοινώνει πως το πόρισμα του θα παραδοθεί εντός δέκα ημερών, με το χρονοδιάγραμμα να εκπνέει τελικά στις 15 αντί στις 5 Σεπτεμβρίου.

-Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως δεν είχε ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία για την παράταση στις έρευνες.

5 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα

-Η υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει πως κάλεσε την Διοικητή της ΥΚΑΝ, από τον οποίο ζήτησε τις θέσεις του, καθώς φέρει ένσταση στην νέα επέκταση της διαθεσιμότητας του. Ακολούθως, όπως δήλωσε η Στέφη Δράκου, θα μελετήσει και θα πάρει την απόφαση της.

-Στις 20:35 η Στέφη Δράκου ανακοινώνει την επέκταση της διαθεσιμότητας του Διοικητή, ενώ προαναγγέλλει την επιστροφή του με την παράδοση του πορίσματος, χωρίς να αναμένει πρώτα τα ευρήματα του ανακριτή και εάν θα προκύψουν ή όχι ποινικά αδικήματα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε παραδίδεται το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αναμένεται να παιχτεί το επόμενο επεισόδιο, στην βάση και των ευρημάτων του ποινικού ανακριτή, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)