Αναβρασμός στην Αστυνομία, παρέδωσαν αντιοχλαγωγικές στολές-Επίκειται συνάντηση

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας μετά την απόφαση για ποινικές διώξεις μελών της Δύναμης, για την υπόθεση με τα επεισόδια στην πορεία των «Ως Δαμέ», που έλαβε χώρα στη Λευκωσία, τον Φεβρουάριο του 2021 και κατά τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι η 25χρονη Αναστασία Δημητριάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωξη αστυνομικού για επεισόδια με «Ως Δαμέ»-Ετοιμάζεται δεύτερο κατηγορητήριο

Μετά την επίδοση του πρώτου κατηγορητηρίου σε μέλος της Αστυνομίας, την επίδοση δεύτερου σε άλλο αστυνομικό, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις πληροφορίες ότι για τα επεισόδια αναμένονται πειθαρχικές διώξεις κι άλλων αστυνομικών, όσοι εργάζονται στις αντιοχλαγωγικές ομάδες, αντέδρασαν έντονα και έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες για να εκφράσουν τη δυσφορία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αριθμός ομαδαρχών των συγκεκριμένων ομάδων, έχουν ήδη παραδώσει τις στολές τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που σημαίνει ότι έμπειρα μέλη της Δύναμης που είχαν σημαντικούς ρόλους σε εκδηλώσεις και επεισόδια, αποχωρούν και θα πρέπει η ηγεσία να βρει τους αντικαταστάτες τους.

Παράλληλα, οι αποχωρήσεις των συγκεκριμένων προσώπων, ενδεχομένως να οδηγήσουν κι άλλα μέλη της Μονάδας Αντιοχλαγωγικών Ομάδων (ΜΑΟ), να πράξουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω αποδυνάμωσή της.

Σημειώνεται ότι η ΜΑΟ Λευκωσίας, πραγματοποιεί κάθε χρόνο πέραν των δύο χιλιάδων επιχειρήσεων, ίσως τις περισσότερες από όλες τις ομάδες ανά το παγκύπριο.

Κρίσιμη συνάντηση με τον Διευθυντή της ΑΔΕ Λευκωσίας

Μετά τις εξελίξεις που προκύπτουν, θα διεξαχθεί το πρωί της Τρίτης πρωϊνή σύσκεψη των επικεφαλής τμημάτων και σταθμών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.

Ακολούθως, θα γίνει συνάντηση του διευθυντή της ΑΔΕ Λευκωσίας με τις αντιοχλαγωγικές ομάδες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί αναμένονται να τεθούν εκατέρωθεν αιτήματα, να ζητηθούν εξηγήσεις και να συζητηθούν εξελίξεις, όσον αφορά το μέλλον της Αντιοχλαγωγικής Ομάδας της Αστυνομίας.

Πάντως, πρόθεση των μελών της Αστυνομίας δεν είναι να προβούν προς το παρόν σε οποιαδήποτε άλλα μέτρα, ωστόσο, θα περιμένουν τις εξελίξεις και στη συνέχεια αναλόγως των αποφάσεων που θα προκύψουν από τη σύσκεψη, θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες. Ως εκ τούτου, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αστυνομίας  επί του θέματος, οι οποίες μέχρι στιγμής τηρούν στάση σιγής.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια είχαν εκτυλιχθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2021, κατά την πορεία των «Ως Δαμέ», για τη διαφθορά, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για τον κορωνοϊό και είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της 25χρονης Αναστασίας Δημητριάδου.

Όπως υποστήριξαν οι διαδηλωτές, η Αστυνομία αναίτια προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

Αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση, ενώπιον κλήθηκαν για κατάθεση αρκετά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στα επεισόδια ή ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και από τις δύο πλευρές, ενώ στο μικροσκόπιο βρέθηκε και οπτικοακουστικό υλικό.

Αφού η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ, ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ωστόσο από την μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Τελικά περί τα τέλη Ιουνίου, ο φάκελος της υπόθεσης και αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις. Αφού ο Γιώργος Σαββίδης μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, αποφάσισε ποινικές διώξεις κατά των δύο μελών της Αστυνομίας, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για υπέρμετρη βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον