Το πρώτο μεγάλο crash test της Αστυνομίας-Ισχυρές δυνάμεις στο Παπαδόπουλος

Tα επεισόδια στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, το περασμένο Απρίλη, πριν τον αγώνα μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, στον οποίο για πρώτη φορά συναντήθηκαν εκτός γηπέδου οργανωμένοι οπαδοί, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, έδειξαν την ανετοιμότητα των Αρχών, να ελέγξουν τα επεισόδια, με αποτέλεσμα τα έκτροπα να καταλήξουν στον τραυματισμό ενός νεαρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονισμός... Ήταν περαστικός, πήγε να σβήσει φωτιά και του έριξαν μολότοφ

Μπορεί η Αστυνομία να είχε άπλετο χρόνο για να προετοιμαστεί, καταστρώνοντας πλάνο ώστε να αντιμετωπίζει τα επεισόδια, αφού για τέσσερα χρόνια οι οργανωμένοι οπαδοί απείχαν από τα γήπεδα, λόγω της δημιουργίας της κάρτας οπαδού, ωστόσο την πρώτη φορά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνάντηση οπαδών έξω από γήπεδο απέτυχαν. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία του ελέγχου των οργανωμένων, ένα 20χρονο παιδί που δεν είχε σχέση με τον αγώνα και περπατούσε αμέριμνο σε περιβάλλοντα χώρο από το σημείο των επεισοδίων, τραυματίστηκε σοβαρά και υπέστη εγκαύματα, όταν επιχείρησε να σβήσει φωτιά που άναψαν οι χούλιγκανς.

Μετά απ’ όσα συνέβησαν, έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να πείσουν ότι κατάφεραν να καταστείλουν τα επεισόδια και να εκδώσουν φωτογραφίες με καταζητούμενα πρόσωπα, τα οποία πετροβολούσαν και πιάστηκαν στα χέρια δίπλα στα μέλη της Αστυνομίας, όπως διαφάνηκε από βίντεο που έκαναν τις επόμενες ημέρες το γύρο του διαδικτύου.

Τα ίδια συνέβησαν και μια εβδομάδα αργότερα, στον αγώνα μεταξύ του Απόλλωνα με τον ΑΠΟΕΛ, όταν άγνωστοι πυρπόλησαν οχήματα οπαδών των γαλαζοκιτρίνων, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του αγώνα να δημιουργηθεί ένταση και να προκληθούν μικρής έκτασης επεισόδια γύρω από το Τσίρειο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεισόδια στο Παπαδόπουλος, επενέβη ο Αίαντας-Ρίψη κροτίδων και πετροβολισμοί

Το πρώτο μεγάλο crash test

Τα όσα έγιναν στα δύο παιχνίδια, χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου για τη φετινή χρονιά. Καμπανάκι που έγινε πιο δυνατό όταν ένα ένα τα οργανωμένα σύνολα αποφάσισαν να επιστρέψουν στα γήπεδα, για πρώτη φορά μετά την δημιουργία της κάρτας οπαδού, επί Υπουργίας Ιωνά Νικολάου. Εκείνη η απόφαση είχε ληφθεί μετά το παιχνίδι ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ, όταν εκτυλίχθηκαν επεισόδια μέσα στο γήπεδο από οπαδούς των δύο ομάδων κατά τα οποία εκ θαύματος δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Αναπόφευκτα, η απόφαση για επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα, θα έφερνε την Αστυνομία αργά ή γρήγορα απέναντι στο πρώτο μεγάλο τεστ, στο οποίο θα πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις της, κάτι που θα συμβεί στη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, ανάμεσα σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ.

Πρόκειται για δύο ομάδες με μεγάλο όγκο φιλάθλων και μεταξύ των οποίων υπάρχει ανταγωνισμός για αρκετά χρόνια και θεωρείται παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Δεδομένου ότι το παιχνίδι διεξάγεται στο Αντώνης Παπαδόπουλος, όπου στο παρελθόν υπήρξαν πολλές φορές έκτροπα, οι Αρχές θα πρέπει να είναι υποψιασμένες για το ενδεχόμενο οι οπαδοί να επιχειρήσουν να προκαλέσουν έκτροπα, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ζούγκλα που δημιουργήσαμε, η ζούγκλα που πρέπει να γκρεμίσουμε…

Η ώρα της κρίσης για κάρτα και κάμερες

Πέραν του crash test για την Αστυνομία, ο αγώνας μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμος και για την κάρτα οπαδού, αφού η επιστροφή των οργανωμένων με την έκδοση κάρτας, δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές να κατέχουν τα στοιχεία όλων προσώπων που θα βρεθούν στο γήπεδο.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που χρειαστεί να ταυτοποιηθούν πρόσωπα, αναμένεται να κριθεί η επιτυχία ή όχι του μέτρου, που λήφθηκε για να επικρατεί ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων και να εντοπίζονται όσοι προβαίνουν σε έκτροπα.

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να κριθεί, εφόσον χρειαστεί, είναι αυτό των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, για το οποίο δεν υπάρχουν και μεγάλες φιλοδοξίες.

Αυτό συμβαίνει γιατί όπως έδειξε η ιστορία, δύσκολα γίνεται ταυτοποίηση προσώπων μέσω κλειστών κυκλωμάτων των γηπέδων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ρίψης καρέκλας στο Super Cup, ανάμεσα σε Απόλλωνα και Ομόνοια, όταν το κλειστό κύκλωμα εντόπισε τον δράστη, όμως οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν ήταν ευδιάκριτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωριστεί.

Αυτή τη φορά, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο, που ενδεχομένως οι κάμερες να είναι μεγαλύτερης ευκρίνειας και μακάρι εάν χρειαστούν να αξιοποιηθούν καταλλήλως.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, δήλωσε πως η Αστυνομία έχει καταστρώσει πλάνο δράσης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οποιαδήποτε έκτροπα.

Όπως ανέφερε, «έχει καταρτιστεί σχέδιο επιχείρησης. Είναι αγώνας υψηλού κινδύνου και θα αστυνομευθεί με αρκετά μέλη μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία θα ενισχυθεί από τη ΜΜΑΔ αλλά και από προσωπικό από άλλες επαρχίες, σε μια προσπάθεια να δοθεί βροντερό παρών από τις Αρχές στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση επεισοδίων να παρέμβουν και εντός του σταδίου, για να καταστείλουν περιστατικά βίας, όμως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί τέτοια παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίαντας, Δίας, Παπαδόπουλος και Προεδρικό... Πώς χάθηκε το μέτρο

Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για το παιχνίδι

Η Αστυνομία εξέδωσε τις διευθετήσεις της για τον αγώνα, με τις οποίες συστήνει στο φίλαθλο κοινό συγκεκριμένες διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν για να φθάσουν στο γήπεδο, ώστε να μην συναντηθούν οι οπαδοί των δύο ομάδων.

Συγκεκριμένα, για τους φιλάθλους της Ανόρθωση, που θα έρχονται από Λεμεσό να προχωρήσουν ευθεία από τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού, να περάσουν τα φώτα τροχαίας της Πυροσβεστικής και τα φώτα ΑΛΦΑ ΜΕΓΑ και στα επόμενα φώτα (McDonalds) να στρίψουν δεξιά. Να προχωρήσουν ευθεία μέχρι τα επόμενα φώτα και ακολούθως να στρίψουν ξανά δεξιά στην Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και μετά από τα φώτα τροχαίας της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων αριστερά για να εισέλθουν στην Λεωφόρο Παπανικολή. Από εκεί μπορούν να κατευθυνθούν σε οποιαδήποτε κερκίδα της ομάδας τους επιθυμούν. Το ίδιο θα πρέπει να κάμουν, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την Λεωφόρο Παπανικολή, και οι φίλαθλοι της Ανόρθωσης που θα προέρχονται από περιοχές εντός της Λάρνακας.

Μόνο όσοι θα εισέλθουν στην Ανατολική κερκίδα καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις παρόδους του Συνοικισμού Αγίων Αναργύρων.

Για την δική τους ασφάλεια, οι φίλαθλοι της Ανόρθωσης καλούνται να αποφύγουν την Λεωφόρο Λύσου Σανταμά.

Επίσης, καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον χώρο στάθμευσης πίσω από την Νότια κερκίδα καθώς και την Λεωφόρο Παπανικολή και τις παρόδους στην Νότια και Ανατολική πλευρά του σταδίου.

Οι διαδρομές των φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ

Όσον αφορά τους οπαδούς των γαλαζοκιτρίνων, που θα προέρχονται από Λευκωσία η Αστυνομία τους καλεί να μεταβούν μέχρι τον κυκλικό κόμβο του σταδίου Αμμόχωστος μέσω του κυκλικού κόμβου Ριζοελιάς και από εκεί να στρίψουν αριστερά στην λεωφόρο Λύσου Σανταμά την οποία να ακολουθήσουν μέχρι να φτάσουν στο στάδιο.

Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ που θα έρχονται από Λεμεσό να στρίψουν από τον Κυκλικό Κόμβο Καλού Χωριού αριστερά μέχρι τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και από εκεί να ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο με όσους θα προέρχονται από Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ προτρέπονται να σταθμεύσουν τα οχήματα τους στον χώρο στάθμευσης έξω από την είσοδο της Βόρειας κερκίδας και στην λεωφόρο Λύσου Σανταμά κατά τρόπο όμως που να μην εμποδίζουν την τροχαία κίνηση και οπωσδήποτε όχι στο κέντρο του δρόμου γιατί θα καταγγελθούν .

Για την δική τους ασφάλεια, οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ καλούνται να αποφύγουν την Λεωφόρο Παπανικολή.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν ότι απαγορεύεται η μεταφορά στο γήπεδο φωτοβολίδων, κροτίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, η μεταφορά πανό πολιτικού, υβριστικού ή άλλου προκλητικού περιεχομένου και ενδυμάτων με πολιτικά σύμβολα, η αναγραφή συνθημάτων στον περιβάλλον χώρο, στους τοίχους του Σταδίου και οπουδήποτε αλλού, καθώς και η είσοδος φιλάθλων εντός του Σταδίου, έχοντας στην κατοχή τους σακίδια ώμου και τα προστατευτικά κράνη των μοτοσικλετών τους.

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών
Ένας τραυματίας από την κατάρρευση οροφής κτηρίου στη Λεμεσό-Ζημιές σε όχημα
Περιφέρονταν ύποπτα σε συγκρότημα κατοικιών και τους τσάκωσαν οι Αρχές-Χειροπέδες σε επτά
Καταγγέλλουν μαζική δηλητηρίαση ζώων στο Μαρώνι οι Οικολόγοι-Βολές σε Αστυνομία (pics)
Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά
Κατεπείγουσα Επιστολή Ισότητας προς Χαρτσιώτη για τον αριθμό αστυνομικών πρώτης γραμμής