Δίωξη αστυνομικού για επεισόδια με «Ως Δαμέ»-Ετοιμάζεται δεύτερο κατηγορητήριο

Ενάμιση χρόνο μετά τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των «Ως Δαμέ», κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ο «Αίαντας» από την Αστυνομία, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο μάτι η 25χρονη Αναστασία, όπως και άλλοι πολίτες που κατήγγειλαν μέλη της Δύναμης για υπέρμετρη βία, σηματοδοτούνται εξελίξεις, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, άρχισε να μοιράζει κατηγορητήρια σε μέλη της Δύναμης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ήδη ένα μέλος της Αντιοχλαγωγικής Ομάδας κλήθηκε και κατηγορήθηκε, αφού κρίθηκε από την Αρχή και την Νομική Υπηρεσία πως σε βάρος του υπάρχει μαρτυρία που δικαιολογεί την ποινική δίωξη του, μεταξύ άλλων, για αδικήματα που αφορούν υπέρμετρη βία.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι αναμένεται να κατηγορηθεί και δεύτερο πρόσωπο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κλήθηκε για να του επιδοθεί κατηγορητήριο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν αδικήματα για τον χειριστή του Αίαντα.

Ενώπιον της Αρχής κλήθηκαν και κατέθεσαν δεκάδες πρόσωπα, τόσο από την πλευρά των διαμαρτυρόμενων όσων και από αστυνομικούς, ενώ κατατέθηκε οπτικοακουστικό υλικό, που σύμφωνα με τις καταγγελίες, έδειχνε υπέρμετρη βία. 

Η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή, ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ωστόσο από την μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Περί τα τέλη Ιουνίου, ο φάκελος της υπόθεσης, και αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις, ο οποίος αφού μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, άναψε το πράσινο φως, αφού έκρινε πως υπάρχει μαρτυρία σε βάρος μελών της Δύναμης, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για υπέρμετρη βία. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί είναι αντιμέτωποι και με πειθαρχικές ευθύνες. 

Μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, για ποινικές διώξεις και της ΑΑΔΙΠΑ για πειθαρχικές, επικρατεί έντονη ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που εργάζονται σε αντιοχλαγωγικές ομάδες και μελετούν τα επόμενα τους βήματα. Κάποιοι αστυνομικοί εκφράζουν την πρόθεση τους, να καταθέσουν τις αντιοχλαγωγικές στολές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Θέση των διαδηλωτών, είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα