Κλείνουν συμφωνίες με κράτη για μεταναστευτικό-Στη μάχη δικηγόροι και Δικαστές

Μπορεί η επίσκεψη του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κονγκό για να προκύψει συμφωνία η οποία θα βοηθήσει την Κύπρο στο μεταναστευτικό πρόβλημα, να ξεσήκωσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και υποψήφιους Προέδρους, ωστόσο όπως φαίνεται, στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια σειρά από συμφωνίες με τρίτες χώρες για επιστροφή μεταναστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πτώσεις θανάτου φοιτητών, πέπλο μυστηρίου και καταγγελίες για 100 θύματα

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ότι εκδίδονται χιλιάδες απορριπτικές αποφάσεις για αιτήσεις ασύλου, ωστόσο δεν υπάρχουν διμερής συμφωνίες με τις χώρες τους, για να ναυλώσουν πτήσεις επιστροφής. Ως εκ τούτου, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, η μετάβαση του τελευταίου στο Κονγκό έγινε κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το Καμερούν, το οποίο επίσης θα επισκεφθεί ο κ. Νεοφύτου, το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, υπάρχει στα σκαριά και ενδεχόμενη συμφωνία με άλλες δύο χώρες. Πρόκειται για το Βιετνάμ και το Πακιστάν, πολίτες από τις οποίες φθάνουν σε μεγάλους αριθμούς στην Κύπρο. Ιδίως από το Πακιστάν, μόνο το 2022, οι αφίξεις έφθασαν τους 1444.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κίνηση Αβέρωφ, τα ανεφάρμοστα μέτρα και το μεταναστευτικό στη δίνη Προεδρικών

Συμφωνία με Πακιστάν, έπονται επιστροφές

Το Πακιστάν, έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επανεισδοχή προσώπων στην χώρα και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να στέλνουν εφαρμοστικά πρωτόκολλα για τον τρόπο που θα εφαρμόζεται η συμφωνία του κράτους μέλους με το Πακιστάν.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ, «αυτό έχουμε κάνει στην προκειμένη περίπτωση με το Πακιστάν. Έχουμε στείλει προσχέδιο εφαρμοστικού πρωτοκόλλου, επί της συμφωνίας που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να θεσμοθετήσουμε σε πιο στερεή βάση τη συνεργασία μας σε ότι αφορά στην επιστροφή προσώπων».

Σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Μιχαήλ, υπήρξαν κάποιες πτήσεις σε συνεργασία με τη Γερμανία και το Βέλγιο, για επαναπατρισμό ατόμων από το Πακιστάν. «Έπρεπε να ταυτοποιηθεί ότι εκείνοι που θα επέστρεφαν ήταν Πακιστανοί υπήκοοι, ωστόσο την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να μας στείλουν τις πιστοποιήσεις για τα άτομα που θα έφευγαν από την Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τις πτήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα-Τους στέλνουν στην ΚΔ για 150 ευρώ

Στις επόμενες δύο πτήσεις που έγιναν, τόνισε ο κ. Μιχαήλ, κατάφεραν και συμπεριέλαβαν πρόσωπα προς το Πακιστάν, αφού η χώρα προσέγγισε την Ε.Ε. και εξέφρασε την βούλησή του για να συνεργαστεί ώστε να επιστραφούν οι υπήκοοι του. «Ως εκ τούτου, σε όλα τα κράτη μέλη εγκαταστάθηκε ένα ηλεκτρομηχανολογικό σύστημα, στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία των Πακιστανών που θέλουμε να επιστρέψουμε και το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις Αρχές της χώρας. Έτσι γίνεται η ταυτοποίηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άρα, η βούληση του Πακιστάν και η πρόθεση για συνεργασία με την Ε.Ε. θα βοηθήσουν σε αρκετές επιστροφές μεταναστών το επόμενο διάστημα».

Σε ότι αφορά στην περίπτωση του Βιετνάμ, δεν υπάρχει συμφωνία ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Στείλαμε προσχέδιο συνολικής συμφωνίας για επανεισδοχή προσώπων στην δημοκρατία του Βιετνάμ και αναμένουμε την ανταπόκριση των δύο Κυβερνήσεων», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του γραφείου του υπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μεταναστευτικές ροές-Σε εφαρμογή master plan για Πουρνάρα

Δεν πάει Κονγκό ο Νουρής

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στην συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με αξιωματούχους στο Κονγκό, μπορεί να μην υπήρξε τελική συμφωνία, όμως έγινε αρκετή δουλειά και το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να προκύψουν εξελίξεις.

Μέχρι τότε όμως, δεν αναμένεται να μεταβεί στη χώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, εάν δεν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία οι δύο χώρες.

«Οι διεργασίες που έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι καλοδεχούμενες και μακάρι να υπήρχαν και ανάλογες πρωτοβουλίες. Κάθε συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικές. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το πως εξαργυρώνεται αυτή η συνεννόηση και στη συνέχεια θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει επίσκεψη του Υπουργού ή μελών των Αρχών του Κονγκό στη Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Μιχαήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιστρέφει τα πυρά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ-«Η πολιτική τους στο μεταναστευτικό είναι ανύπαρκτη»

Στη μάχη και ο δικηγορικός σύλλογος

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, στη μάχη για καταπολέμηση του μεταναστευτικού προβλήματος ρίχνεται και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, o oποίος κατόπιν εισήγησής του, παραχωρεί στη διάθεση της Υπηρεσίας Ασύλου δικηγόρους, αλλά και αφυπηρετήσαντες Δικαστές, για να βοηθήσουν στην εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι που ενδιαφέρονται θα εκπαιδευτούν για να συνδράμουν στην ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων, ενώ οι αφυπηρετήσαντες Δικαστές αναμένεται να ενισχύσουν τα Δικαστήρια που εξετάζουν τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, «ζήτησε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ώστε να συνδράμει στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Το Υπουργείο Εσωτερικών το είδε θετικά, όπως είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια για αυτό το θέμα. Εξίσου θετικά το είδε και το Ανώτατο Δικαστήριο».  

Όπως εξήγησε, «ο τρόπος που θα γίνει μια τέτοια συνεργασία και περιλαμβάνει τα κριτήρια για την επιλογή των προσώπων και την εκπαίδευση τους, είναι θέμα που θα δούμε το επόμενο διάστημα».

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα