Πληθαίνουν οι κάμερες στους δρόμους-Οι τοποθεσίες, τα πρόστιμα και οι... κώνοι

Μετά την εγκατάσταση τεσσάρων σταθερών και τεσσάρων κινητών καμερών στους κυπριακούς δρόμους τους προηγούμενους μήνες, αρχίζει η επόμενη φάση διάρκειας έξι μηνών, με την εγκατάσταση νέων καμερών σε έξι νέα σημεία που έχουν καθοριστεί. Κάποια σημεία, που θεωρήθηκαν ως ευάλωτα από τους αρμόδιους, πλέον θα ελέγχονται από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, με απώτερο στόχο να αποφευχθούν τροχαίες παραβάσεις και ατυχήματα. 

Ήδη στη Λεωφόρο Λεμεσού με Αρμενίας, έχουν τοποθετηθεί δύο κάμερες και βρίσκεται προ των πυλών η εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή με Προδρόμου όπου θα τοποθετηθούν άλλες τέσσερις κάμερες. Όσον αφορά τα άλλα τέσσερα σημεία που προγραμματίζεται να γίνει εγκατάσταση καμερών, έχουν καθοριστεί οι χώροι, αν και υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές αυτών των σημείων. 

Συγκεκριμένα, έχει καθοριστεί να τοποθετηθούν τέσσερις κάμερες στη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού με Κωνσταντινουπόλεως και ακόμη δυο κάμερες στη Λεωφρόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου-Σπύρου Κυπριανού-Διγενή Ακρίτα.  Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται να τοποθετηθούν συστήματα και σε κεντρικές αρτηρίες της Λεμεσού, όπως για παράδειγμα στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου-Νίκου Παττίχη-Αριχεπισκόπου Λεοντίου Α με τέσσερις κάμερες και στη Λεωφόρο Αξίας Φυλάξεως-16ης Ιουνίου 1943 με ακόμη τέσσερις κάμερες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρώτες τέσσερις κάμερες που βρίσκονται σε εφαρμογή μέχρι και σήμερα είναι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη στη Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, σε αυτή τη φάση εγκατάστασης των καμερών, προστίθενται ακόμη δεκαέξι κινητές κάμερες, με τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, να αναφέρει στον REPORTER ότι «δεν θα τεθούν απευθείας σε εφαρμογή και θα γίνεται σταδιακά αυτή εφαρμογή τους. Θα μπαίνουν δυο-δυο κάθε μήνα, ούτως ώστε να συμπληρωθούν οι δεκαέξι κάμερες στους έξι μήνες».

Έφθασαν τις 110.000 πρόστιμα, επιδοτήθηκαν 70.000 

Μέχρι στιγμής, τα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης για παραβάσεις, έφθασαν τις 110.000, ενώ έχουν επιδοτηθεί περίπου 70.000 πρόστιμα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, «υπάρχουν κάποια που είναι καθυστερημένα και αναμένουμε ότι σιγά-σιγά θα φύγουν και εκείνα».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα του κοινού για τους χώρους που τοποθετούνται οι κινητές κάμερες και τους... εξαφανισμένους κώνοι με τις πινακίδες προειδοποίησης, ο κ. Ευριπίδου, ανέφερε ότι, «από τους ελέγχους που κάνουμε, οι κώνοι με τις πινακίδες τοποθετούνται κανονικά. Πέραν από τους κώνους που τοποθετούνται στα εκατό μέτρα που είναι υποχρεωτικοί, μπαίνουν επίσης και κώνοι κοντά στο αυτοκίνητο. Άρα, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι κώνοι που βρίσκονται κοντά στο αυτοκίνητο είναι μόνο εκείνοι στο σημείο. Οι συγκεκριμένοι κώνοι είναι επιπρόσθετοι από τους προηγούμενους. Το πιο πιθανόν ο κόσμος δεν προσέχει τους πρώτους προειδοποιητικούς κώνους και όταν φθάσουν στο σημείο της κάμερας και τότε ανάψει το φλας, συνειδητοποιούν ότι μόνο εκεί υπάρχουν κώνοι που βρίσκεται η κάμερα, ενώ αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη».

Πάντως, η συμμόρφωση των οδηγών φαίνεται να άρχισε σε μεγάλο βαθμό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καταγγελίες για διάφορους λόγους. «Χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση, περισσότερος χρόνος, για να αντιληφθούν οι οδηγοί ότι οι κάμερες είναι εδώ και θα παραμείνουν σε λειτουργία. Άρα είναι καλό να αρχίσουν να συνηθίζουν και να συμμορφώνονται για να μην έχουν και μετά πρόβλημα με τις άδειες οδήγησής τους».

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό