Κυπριακές εταιρείες εμπλεκόμενες στο παράνομο εμπόριο λογισμικού παρακολουθήσεων

Στοχευμένες αναφορές για την Κύπρο και την εμπλοκή κυπριακών εταιρειών στην παράνομη εξαγωγή λογισμικών κατασκοπίας, έγιναν για άλλη μια φορά σήμερα, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και συγκεκριμένα ενώπιον της επιτροπής PEGA, η οποία εξετάζει τη χρήση του λογισμικού Pegasus και άλλων λογισμικών κατασκοπίας σε κράτη μέλη της Ε.Ε..

Ενώπιον της επιτροπής βρέθηκε σήμερα ο Κλαούντιο Γκαρνιέρι, επικεφαλής του Security Lab στο Βερολίνο, ο οποίος παρουσίασε το γενικό πλαίσιο της παράνομης χρήσης τέτοιων λογισμικών εντός της Ε.Ε. αλλά και επιμέρους τη δραστηριότητα τέτοιων εταιρειών.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκαρνιέρι, τέτοια λογισμικά κατασκοπίας ανθούν εδώ και πολλά χρόνια εντός της Ε.Ε. ωστόσο αυτό που άλλαξε το τελευταίο διάστημα, ήταν το ξέσπασμα του εν λόγω τομέα και η απαρχή διαφήμισης και προβολής τέτοιων λογισμικών. Μάλιστα επεσήμανε πως υπήρχαν και υπάρχουν μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, όπως η ιταλική Hacking Team, η οποία υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks, συνεργάστηκε με την Αστυνομία και την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφορίων, τις οποίες προμήθευσε με λογισμικά κατασκοπείας.

Οι εταιρείας κατοχής κατασκοπευτικού υλικού εντός της Ε.Ε.

 

Αναφερόμενος ειδικά στη Hacking Team o κ. Γκαρνιέρι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής PEGA, υπέδειξε πως μετά από έρευνες στην Ιταλία αποδείχθηκε ότι η ιταλική κυβέρνηση είχε στενές σχέσεις με την εν λόγω εταιρεία, είτε μέσω συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, είτε μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα αποδείχθηκε, όπως εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, ήταν επέκταση των κυβερνητικών μυστικών υπηρεσιών, αφού χρηματοδοτείτο μέσω μιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας από το ιταλικό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks

Στη συνέχεια ο κ. Γκαρνιέρι παρουσίασε έναν πίνακα ο οποίος όπως εξήγησε παρουσιάζει τις στενές σχέσεις της ισραηλινής εταιρείας που κατέχει και διανέμει το Pegasus, μέσω ενός λαβύρινθου εταιρειών με άλλα κράτη. Στον εν λόγω πίνακα καταγράφονται τουλάχιστον έξι κυπριακές εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να λειτούργησαν ή να λειτουργούν ως βιτρίνα παράνομων εξαγωγών του Pegasus.

Ο κ. Γκαρνιέρι εξήγησε στα μέλη της επιτροπής πως στην NSO Group υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που συνδέονται με την εταιρεία που έχουν έδρα την Κύπρο, το Λουξεμβούργο ή τη Βουλγαρία και μάλιστα δεν είναι οι μόνες.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω παρουσίασε ξένα δημοσιεύματα που συνδέουν την Κύπρο με άλλη εταιρεία, ανταγωνίστρια της NSO, η οποία διατηρεί θυγατρική εταιρεία βιτρίνα στην Κύπρο, μέσω της οποία πώλησε παράνομα λογισμικό παρακολουθήσεων στην Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που παρουσίασε ο κ. Γκαρνίερι ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα, η Quadream η οποία (όπως και πολλές του χώρου) έχει επικεφαλής ένα τέως στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, πώλησε το εν λόγω λογισμικό στο Ριάντ, για να μπορεί να κατασκοπεύει τις τηλεπικοινωνίες (κινητά, υπολογιστές, email) αντιπάλων του καθεστώτος και αυτό συμβαίνει τουλάχιστον από το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο παρακολουθήσεις με Pegasus στην Κύπρο-Το κατέχουν οι Αρχές;

H παρέμβαση του Γεωργίου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή PEGA, έλαβε τον λόγο και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος κατά την αρχική του τοποθέτηση, εκτίμησε πως το πρόβλημα των παράνομων παρακολουθήσεων είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που παρουσιάζεται, ενώ υπενθύμισε πως ήδη έχει αποκαλυφθεί πως παρακολουθούνταν πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Κατά την παρέμβαση του ο κ. Γεωργίου υπενθύμισε ότι ένα χρόνο πριν τη δολοφονία Κασόγκι στελέχη της NSO παρουσίασαν τις δυνατότητες του λογισμικού τους σε Σαουδάραβες στη Λεμεσό, υπενθύμισε την υπόθεση του μαύρου βαν με την εμπλοκή του Τιλ Ντίλιαν καθώς επίσης και τις σχέσεις του πρώην ισραηλινού κατάσκοπου με την Intellexa η οποία εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη.

«Το 2019 συνελήφθη ένα μαύρο βαν στη Λάρνακα, να μαζεύει πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα. Ήταν το βαν του κ. Ντίλιαν WiSpear. Είναι παραδεκτό ότι έγιναν όλα ετούτα. Ο κ. Ντίλιαν μέσω του Forbes διαφήμιζε τι καλό που είναι και τι χαρακτηριστικά είχε το βαν, σαν να διαφήμιζε ένα πουκάμισο. Είναι παραδεκτό ότι η Intellexa συνδέεται με τον κ. Ντίλιαν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η έκθεση που συνδέει Κύπρο με παρακολουθήσεις μέσω Pegasus-Αρνείται η Αστυνομία

Ακολούθως ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, απεύθυνε ερώτηση στον εκπρόσωπο της Europol ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της επιτροπής, για το τι είναι διατεθειμένη να πράξη η Europol για την παραβίαση του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ε.Ε. μέσω των παρακολουθήσεων. Επιπλέον ερώτησε εάν γνωρίζει η Europol ποια λογισμικά διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος της Europol Ζιάν-Φιλίπ Λεκούφ, απάντησε πως στο παρελθόν οι κυπριακές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια της Europol, σε σχέση με την υπόθεση του μαύρου βαν. «Η Europol», είπε ο κ. Λεκούφ, «στο παρελθόν επικούρησε τις κυπριακές Αρχές σε ότι αφορά την ανάλυση υλικού που κατασχέθηκε για το μαύρο βαν. Και είχαμε την εξόρυξη δεδομένων και την αποστολή τους στις κυπριακές Αρχές. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις η Europol βοηθά. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω να διεξάγονται έρευνες για υποθέσεις που μας έχει ζητηθεί βοήθεια από κάποιο κράτος. Προς το παρόν δεν έχουμε από κανένα κράτος αίτημα αρωγής», απάντησε ο εκπρόσωπος της Europol.

Σε ότι αφορά για τη χρήση τέτοιου λογισμικού από την Κύπρο o κ. Λεκούφ, δήλωσε άγνοια. «Δεν το γνωρίζω. Εμείς επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε έχουν ληφθεί με νόμιμο τρόπο από τα κράτη μέλη και ανταποκρίνονται στους κανονισμούς λειτουργίας της Europol», περιορίστηκε να δηλώσει κ. Λεκούφ.

Δείτε τις δυνατότητες του Pegasus εδω

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη