Πτώσεις θανάτου φοιτητών, πέπλο μυστηρίου και καταγγελίες για 100 θύματα

Η ανομία που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι γνωστή τοις πάσι, αφού πολλές φορές στο παρελθόν, είδαν το φως της δημοσιότητας υποθέσεις υπόθαλψης εγκληματιών, δολοφόνων και εμπόρων ναρκωτικών, με τελευταίο παράδειγμα τον βαρόνο ναρκωτικών, που καταζητείτο από τις Αρχές της Αυστραλίας και ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, για να εκδοθεί στη χώρα του. Παράλληλα, το ψευδοκράτος αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της Τουρκίας, για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αφού μεταφέρονται πρόσωπα από αφρικανικές χώρες, για να διοχετευθούν στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κίνηση Αβέρωφ, τα ανεφάρμοστα μέτρα και το μεταναστευτικό στη δίνη Προεδρικών

Πολλά ωστόσο είναι και τα πρόσωπα που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα από αφρικανικές χώρες, υπό την ιδιότητα των φοιτητών, για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του ψευδοκράτους, με αρκετούς να καταλήγουν νεκροί, γεγονός που θορύβησε την Κυβέρνηση της Νιγηρίας, η οποία εξέδωσε οδηγία, μέσω της οποίας καλεί τους πολίτες τους να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στο ψευδοκράτος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ειδική σύμβουλος του προέδρου της χώρας, Αμπίκε Νταμπίρι Ερέουα, «πριν επισκεφτείτε την βόρεια Κύπρο να το σκεφτείτε δύο φορές. Εκεί για τους Νιγηριανούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εκεί κάθε μέρα δολοφονούνται φοιτητές μας».

Πηγές από τα κατεχόμενα, ανέφεραν στον REPORTER ότι κάποιοι υπόσχονται σε Νιγηριανούς ότι μπορούν να σπουδάσουν στην Ευρώπη και στη συνέχεια τους μεταφέρουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας. Τότε, οι Νιγηριανοί καταλαβαίνουν ότι τα όσα τους υπόσχονται είναι ψεύδη, ωστόσο από τη στιγμή που δαπάνησαν χρήματα για να φθάσουν στο ψευδοκράτος, αναγκάζονται να μείνουν ή να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές. Ήδη φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 2234 πρόσωπα από τη Νιγηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα-Τους στέλνουν στην ΚΔ για 150 ευρώ

Oι μυστήριες πτώσεις από μπαλκόνια

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσοι αποφασίζουν να διαμείνουν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια, όμως παρατηρήθηκε το φαινόμενο μεγάλου αριθμού θανάτων Αφρικανών, που καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Συγκεκριμένα, πολύ συχνά εντοπίζονται νεκρά πρόσωπα, τα οποία πέφτουν από κτίρια, με τις κατοχικές αρχές να αποδίδουν τους θανάτους σε αυτοκτονίες, ωστόσο όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον REPORTER, ο αριθμός τέτοιας φύσεως θανάτων είναι μεγάλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση της Νιγηρίας θορυβήθηκε και αναγκάστηκε να εκδώσει οδηγία για τα κατεχόμενα, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της και να τους αποτρέψει από το να μεταβαίνουν στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα της, ιστοσελίδα της Νιγηρίας, πριν από περίπου δύο χρόνια, στην οποία επικαλείτο δηλώσεις της Αμπίκε Νταμπίρι Ερέουα, ανέφερε ότι πέραν των είκοσι Νιγηριανών φοιτητών, είχαν σκοτωθεί στα κατεχόμενα. Τότε, η κ. Ερέουα είχε συστήσει εκ νέου προσοχή στους Νιγηριανούς που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, ωστόσο φαίνεται ότι οι διακινητές ξέρουν πολύ καλά πως να πείσουν τα πρόσωπα που ψάχνουν μια διέξοδο φυγής από τη χώρα και τους πείθουν με τεχνάσματα να φθάσουν στο ψευδοκράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μεταναστευτικές ροές-Σε εφαρμογή master plan για Πουρνάρα

Καταγγελίες για τριψήφιο αριθμό νεκρών από το 2020

Πάντως, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να εντοπίσει αρκετές δολοφονίες με θύματα Αφρικανούς και δη Νιγηριανούς στα κατεχόμενα, τις οποίες μέσα της χώρας χαρακτηρίζουν ως μυστήρια, αφού παραμένουν ανεξιχνίαστοι.

Σε άλλες δηλώσεις της, η κ. Ερέουα, είχε αναφερθεί το 2020, σε αρκετές περιπτώσεις Νιγηριανών, όπως οι Kennedy Dede, Augustine Ngok, Gabriel Sorewei, Osabanjo Owoyale, Augustine Wallace, Stanley Eteno, Hassan Babatunde, Temitayo Adigun και Κubat Abraham, οι οποίοι ήταν μόνο μερικοί απ’ αυτούς που γνώριζαν οι Αρχές της χώρας, ότι δολοφονήθηκαν.

Το πρόβλημα, σημείωσε τότε η ειδική σύμβουλος του προέδρου της χώρας, «είναι ότι οι περισσότεροι Νιγηριανοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι η Βόρεια Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο. Δεν είναι μια χώρα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Χιλιάδες Νιγηριανοί μαθητές φοιτούν εκεί και σας λέω ότι εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί».

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν πάντως εν εκτάσει με την οδηγία της Νιγηρίας, ωστόσο φρόντισαν να επιρρίψουν ευθύνες στους Νιγηριανούς για την κατάσταση.

Σε άρθρο της, η Kibris Postasi αναγνωρίζει ότι υπάρχουν Νιγηριανοί που είναι θύματα εμπορίας προσώπων, ωστόσο τους επιρρίπτουν ευθύνες ότι έστησαν κύκλωμα πορνείας και παράνομες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα.

«Οι φτωχοί Νιγηριανοί είναι σκλαβωμένοι από Αφρικανούς που διαχειρίζονται το εμπόριο χρημάτων και ναρκωτικών. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Η “ΤΔΒΚ”, είναι στην πραγματικότητα η “χώρα” που πρέπει να βοηθηθεί για τον αγώνα και όχι ο κατηγορούμενος σε αυτή την περίπτωση».

Η ιστοσελίδα προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, αναφέροντας πως οι Νιγηριανοί, που γίνονται πλουσιότεροι και ισχυρότεροι, έχουν στήσει ένα κύκλωμα δωροδοκίας στα κατεχόμενα.

«Πυροβολούν, προκαλούν ζημιές, σκοτώνουν, διαχειρίζονται τη διακίνηση ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, δεν διστάζουν να εξαγοράζουν άτομα. Δεν είναι μόνοι οι Νιγηριανοί θύματα, αλλά και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται εξάλλου πως «δεν υπάρχει ειρήνη στους δρόμους, αλλά αντίθετα υπάρχει μια ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη ομάδα Νιγηριανών. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεκινώντας από τη μετανάστευση. Η σύλληψη και η αποστολή κάθε Νιγηριανού κοστίζει μόνο περίπου χίλια δολάρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιστρέφει τα πυρά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ-«Η πολιτική τους στο μεταναστευτικό είναι ανύπαρκτη»

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα